HACCP bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo produkowanej żywności jest dla nas priorytetem. Wiemy, że nasi klienci oczekują nie tylko smacznych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, ale także najwyższej jakości oraz świeżości. Aby spełnić te oczekiwania oraz w trosce o najwyższą jakość przygotowywanych posiłków wdrożyliśmy i certyfikowaliśmy system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.
Nad odpowiednim działaniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP w zakładzie WygodnaDieta.pl czuwa zewnętrzny audytor Dekra Certification Sp. z o.o.

Dlaczego nasi klienci czują się bezpieczni?
W celu zapewnienia najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności zaprojektowaliśmy unikatowy system zarządzania bezpieczeństwem żywności w naszym zakładzie. W skład systemu wchodzi m.in. cały szereg instrukcji i procedur mających na celu zapewnienie bezpiecznej produkcji diet.

Już na etapie projektowania zakładu braliśmy pod uwagę względy bezpieczeństwa żywności, dzięki którym nasz system wyodrębnia specjalistyczne strefy w zakładzie przeznaczone do magazynowania, obróbki wstępnej, obróbki surowców, obróbki termicznej i konfekcjonowania posiłków. Składniki do dań przygotowujemy w wielu wyspecjalizowanych pomieszczeniach i dzięki temu nie dopuszczamy do powstania tzw. zakażeń krzyżowych (pozwala to m.in. na wyeliminowanie kontaktu produktów gotowych z surowcami jeszcze nie przetworzonymi).

Do pracy używamy tylko nowoczesnego sprzętu z odpowiednimi deklaracjami zgodności, które gwarantują bezpieczny kontakt z żywnością. Pozwala to na utrzymanie najwyższego poziomu higieny, a co za tym idzie bezpieczeństwa. Między innymi używamy specjalnego oznaczenia przyrządów kuchennych oraz nie dopuszczamy sytuacji użycia np. sprzętu drewnianego, który nie zapewnia wystarczającej higieny.

Działający system poddaje rygorystycznej kontroli wyznaczone przez nas punkty kontrolne oraz punkty krytyczne. Sprawdzamy świeżość i jakość surowców do nas docierających oraz na bieżąco monitorujemy drogę każdego surowca w procesie produkcji, aż do momentu powstania gotowego dania. System w tej kwestii ma na celu wykluczenie ryzyk fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych, które mogą dotyczyć przetwarzanej żywności. W miejscach szczególnie kluczowych wyznaczyliśmy krytyczne punkty kontrolne, które polegają np. na badaniu temperatury mięs podczas obróbki termicznej, co daje nam gwarancję, że wszystkie mięsa są "dopieczone" a drobnoustroje wyeliminowane.

Równie ważne jak obróbka termiczna potraw jest odpowiednio szybkie chłodzenie surowców w specjalnie przystosowanych chłodniach. Schładzając dania do temperatury poniżej 3 stopni Celsjusza zatrzymujemy rozwój mikroorganizmów co ma niezmiernie duży wpływ na świeżość serwowanych potraw. Przygotowane przez nas dania pakowane są z użyciem zaawansowanych technologicznie urządzeń zgrzewających, co dodatkowo izoluje potrawy od środowiska zewnętrznego gwarantując dłuższą świeżość bez sięgania po sztuczne konserwanty.


Niezmiernie ważnym elementem naszego systemu jest codzienny tryb przyjmowania dostaw, ze względu na organizację pracy jesteśmy w stanie przyjmować świeże dostawy każdego dnia, pozwala to do minimum ograniczyć magazynowanie surowców i znacząco przekłada się na świeżość przygotowywanych potraw. Przyjmując dostawy zawsze szczegółowo badamy ich stan, sprawdzamy temperatury, terminy przydatności oraz wymagamy od dostawców dokumentacji dotyczącej pochodzenia dostarczanych surowców.

Kolejną istotną kwestią zaprogramowaną w systemie są szkolenia personelu. Nasz zespół kucharzy jest regularnie szkolony z zasad systemu HACCP obowiązujących w zakładzie. Realizujemy szkolenia HACCP, GHP i GMP w trybie wstępnym i rocznym. Doszkalamy naszych wewnętrznych audytorów korzystając ze szkoleń firm zewnętrznych. Przykładamy bardzo dużą uwagę do odpowiedniego zachowania personelu zajmującego się przygotowywaniem posiłków (m.in. wysoka higiena osobista, rękawice ochronne, odpowiednie ubrania robocze i co najważniejsze świadomość zasad obowiązujących przy produkcji żywności).

Cały nasz personel jest świadomy zagrożeń mogących wystąpić przy obróbce poszczególnych surowców, np. obróbka surowego drobiu lub jaj. Dzięki tej świadomości i działającemu systemowi HACCP klienci mogą mieć pewność, że nasz personel jest odpowiednio przygotowany i zaserwuje nie tylko smaczne ale też bezpiecznie dania.

Poniżej znajduje się certyfikat HACCP firmy WygodnaDieta.pl.

x