HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
30.11.2020

Dieta bezglutenowa – na czym polega, czy warto ją stosować?

Dieta bezglutenowa zaliczana jest do tych bardziej restrykcyjnych, przede wszystkim dlatego, że wymaga wykluczenia z niej glutenu, który występuje w wielu produktach spożywczych. Co więcej, nie chodzi tylko o te potrawy, które zawierają dużo glutenu, ale również takie, w których mogą znajdować się jego śladowe ilości.

Czym jest gluten?

Gluten to mieszanina białek – gluteliny i gliadyny, które znajdują się głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. W diecie bezglutenowej zaleca się jednak zwracanie uwagi również na owies, w którym znajduje się co prawda inne białko o nazwie – awenina, niepowodująca podobnych reakcji. Dlaczego więc trzeba uważać na to zboże? Otóż owies w przemyśle spożywczym bardzo często bywa zanieczyszczony glutenem, dlatego na diecie bezglutenowej należy spożywać jedynie produkty owsiane certyfikowane i oznaczone jako bezglutenowe.

Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa oparta jest na zasadach zdrowego odżywiania, a więc jest zbilansowana oraz zawiera w sobie produkty jak najmniej przetworzone. Wyjątkiem jest tutaj wyłączenie glutenu, czyli eliminacja sporej grupy produktów.

Zalecane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, a menu powinno być oparte na warzywach i owocach, świeżym mięsie, rybach, jajkach oraz bezglutenowych zamiennikach produktów zbożowych.

Dieta bezglutenowa może być smaczna i urozmaicona, jednak trudno przygotować ją samemu, gdyż bywa czasochłonna. Można oczywiście skorzystać z gotowych jadłospisów, przygotowanych przez doświadczonych dietetyków, które znaleźć można w naszej ofercie.

dieta bezglutenowa

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest przede wszystkim dla osób chorujących na celiakię lub cierpiących na nietolerancję. Są to schorzenia, które wymagają eliminacji glutenu i tylko restrykcyjna dieta może pomóc w złagodzeniu dolegliwości.

Ten typ żywienia polecany jest także osobom chorym na niektóre schorzenia neuropsychiczne, np. autyzm, schizofrenia oraz choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów).

W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się na tyle popularna, że zaczęły po nią sięgać także osoby zdrowe. Co więcej, wielu dietetyków poleca ją jako sposób na odchudzanie. Dlaczego? Co sprawiło, że dieta bezglutenowa cieszy się tak dużym powodzeniem wśród osób, które gluten tolerują całkiem dobrze? Odpowiedź na to pytanie znajdziemy poniżej.

Dieta bezglutenowa na odchudzanie – czy to działa?

Każdy, kto rozpoczyna jakąkolwiek dietę odchudzającą, musi pamiętać, że dobre efekty można osiągnąć, stosując jedną zasadę – spożywanie mniejszej liczby kalorii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Dieta bezglutenowa została tak spopularyzowana przez dietetyków głównie dlatego, iż produkty zawierające spore ilości glutenu, często zawierają także dość dużą liczbę kalorii. Zastąpienie ich więc mniej kalorycznymi alternatywami pomoże w stworzeniu urozmaiconej diety odchudzającej, zawierającej odpowiednią podaż energetyczną. Należy jednak pamiętać również o tym, że skuteczne odchudzanie powinno być także bezpieczne. Gluten zawarty jest w wielu produktach zbożowych, które charakteryzują się także sporą zawartością błonnika oraz witamin. Jeżeli więc chcemy z nich zrezygnować, musimy w zastępstwie spożywać inne pełnowartościowe produkty, a także rozważyć suplementację, aby nie narazić organizmu na niedobory.

dieta bezglutenowa odchudzanie

Jakie produkty bezglutenowe na odchudzanie?

Poszukując produktów bez glutenu w sklepach, najlepiej dokładnie czytać etykiety tego, co kupujemy. Można także kierować się znakiem przekreślonego kłosa, który oznacza produkt bezglutenowy. Warto stawiać na produkty jak najmniej przetworzone z dodatkami różnego rodzaju pełnowartościowych ziaren, które pozwolą uzupełnić niedobory niektórych składników odżywczych. Należy pamiętać również o tym, że jeżeli chodzi nam nie tyle o eliminację glutenu, ile o zrzucenie kilogramów, powinniśmy stawiać na posiłki zdrowe, zbilansowane, unikać sztucznych substancji oraz dużej ilości cukrów prostych. Na szczęście wśród produktów bezglutenowych znaleźć możemy takie, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i niewielką zawartością węglowodanów.

Dieta bezglutenowa, jak każda dieta odchudzająca, wspomoże utratę zbędnych kilogramów, jednak tylko wtedy, gdy będzie przeprowadzona rozsądnie. Oznacza to, że sama eliminacja glutenu nie wystarczy, należy zwrócić uwagę także na liczbę spożywanych kalorii. Osoby, które nie lubią liczenia i czują się zagubione przy przygotowywaniu własnych potraw bezglutenowych, mogą skorzystać z cateringu dietetycznego. Diety pudełkowe stają się coraz bardziej popularne, a co więcej, zawierają zbilansowane menu, stworzone przez specjalistów z zakresu zdrowego żywienia. Na naszej stronie internetowej dostępna jest dieta bezglutenowa, bez glutenu i laktozy oraz bez glutenu i nabiału. Właściwą kaloryczność zestawów pomogą Ci dobrać nasi dietetycy. Zapraszamy do kontaktu!

×