13.06.2019

Przepis na muffinki twarogowo-warzywne

przepis muffinki twrogowo-warzywne

Muffinki większości z nas kojarzą się ze słodkimi wypiekami. Warto jednak odkryć je także w wersji wytrawnej. Nasza propozycja to muffiny twarogowo-warzywne. Są lekkie i niskokaloryczne, a ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu i energii. Sprawdzą się świetnie jako śniadanie, kolacja, albo przekąska. Można jeść je na ciepło lub zimno, dlatego będą efektownym i oryginalnym poczęstunkiem na przykład podczas przyjęcia. Dodatkowo, znajdziemy w nich mnóstwo cennych dla zdrowia składników, a zatem będą także doskonałym wyborem dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę.

Spis treści:

  1. Bogate źródło białka i mikroelementów
  2. Przyprawy mają moc

Bogate źródło białka i mikroelementów

Podstawą naszych muffinek jest twaróg półtłusty, jogurt naturalny oraz jajka. To jedne z najbogatszych źródeł białka, czyli makroskładnika niezbędnego w zdrowej, zbilansowanej diecie. Stanowi ono główny materiał budulcowy naszego organizmu. Zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka oraz regenerację uszkodzonych tkanek. Niewystarczająca podaż białka w pożywieniu może skutkować pogorszeniem stanu włosów, cery i paznokci, spadkiem odporności, zmęczeniem, problemami z koncentracją i rozwojem anemii.

Sprawdź także:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Poza białkiem, nabiał i jaja dostarczą nam sporo witamin. Znajdziemy w nich rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. To również skarbnica soli mineralnych, między innymi selenu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Przyprawy mają moc

To, jaki efekt uzyskamy w dużej mierze zależy, od tego jakich przypraw użyjemy. Do twarogowo-warzywnych muffinek doskonale pasuje czosnek, tymianek oraz mieszanka ziół prowansalskich. Żeby dodatkowo podkreślić smak, nie może także zabraknąć szczypty soli i pieprzu.

Tymianek ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, rozkurczowe i wykrztuśne. Stanowi również doskonałe źródło magnezu, żelazu, wapnia, selenu i manganu, witaminy C oraz witamin z grupy B.

Zioła prowansalskie (rozmaryn, oregano, cząber, estragon i majeranek) zapewnią nie tylko niepowtarzalny smak i aromat potrawy, lecz także poprawią pracę układu pokarmowego i ułatwią trawienie.

muffinki twarogowo-warzywne

Składniki:

  • Twaróg półtłusty 27 g
  • Jogurt naturalny 5 g
  • Jajko 0,75 g
  • Cukinia 20 g
  • Cebula 15 g
  • Zielony groszek 25 g
  • Oliwki czarne 5 g
  • Pestki dyni 5 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, zioła prowansalskie

Wykonanie: Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy twaróg półtłusty, jogurt, pokrojone oliwki oraz pestki dyni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez około 5-10 minut, do momentu aż warzywa zrobią się miękkie i rumiane. Kiedy ostygną, dodajemy je do pozostałych składników. Przyprawiamy wedle uznania. Następnie całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 30 minut w 180°C. Smacznego!

 

Kobieta je danie z łososiem
Przepisy, Ciekawostki
15.05.2024

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis

Dieta samuraja cieszy się popularnością głównie u osób chcących stracić na wadze i lepiej się odżywiać. Stanowi odmianę diety paleo i opiera się w dużej mierze na modelu żywienia, który stosują wyspiarze z Okinawy. Czy dieta samuraja jest zdrowa dla organizmu i czy wpływa korzystnie na sylwetkę? Dowiedz się o niej więcej i sprawdź przykładowe przepisy diety samuraja.

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis
Osoba pisze notatki dotyczące diety
Przepisy, Ciekawostki
14.05.2024

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?

W ostatnich latach dieta SCD (dieta specyficznych węglowodanów) zyskuje na popularności, a badań oceniających jej skuteczność w wybranych jednostkach chorobowych wciąż przybywa. Co to jest dieta SCD i jak wpływa na organizm? Przedstawiamy, jakie są zasady diety SCD, jakie efekty daje stosowanie tego modelu odżywiania i jakie sprawdzone przepisy diety SCD warto poznać, chcąc skomponować jadłospis.

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?
Kobieta trzyma się za brzuch z bólu
Przepisy, Porady dietetyka
08.05.2024

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Helicobacter pylori to bakteria, która infekuje żołądek i może powodować pewne problemy zdrowotne. Szacuje się, że zakażenie dotyczy połowy ludzi na świecie​​. Jeśli zmagasz się z problemami żołądkowymi związanymi z infekcją, dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy Helicobacter pylori. Produkty wskazane i zakazane oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w niniejszym artykule.

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję