HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
witamina a i e
01.06.2020

Witaminy A i E, czyli sekret piękna i młodości

Witaminy A i E nie bez powodu nazywane są witaminami piękna i młodości. To właśnie te dwie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy odpowiadają za zdrowy i promienny wygląd cery, a także pozytywnie wpływają na stan włosów oraz paznokci. Są silnymi przeciwutleniaczami, a co za tym idzie, nie tylko spowalniają procesy starzenia się organizmu, lecz także chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami. Z tego artykułu dowiesz się, jakie produkty zawierają najwięcej witaminy A i E, a także dlaczego tak ważne jest, by znalazły się one w naszej codziennej diecie.

Witamina A

Witamina A słynie przede wszystkim z tego, że doskonale wpływa na wzrok i zapobiega rozwojowi tak zwanej „kurzej ślepoty”, czyli słabego widzenia po zmroku. Ale to nie wszystko! Ten mikroelement ma także silne właściwości antyoksydacyjne i chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a dzięki temu spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jej niedobór w diecie może powodować problemy skórne, zmniejszenie odporności na infekcje, zahamowanie wzrostu oraz może pośrednio wpływać na występowanie zaburzeń miesiączkowania u kobiet.

Do najbogatszych źródeł witaminy A należą pomarańczowe warzywa takie jak marchew, dynia i słodkie ziemniaki, a także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, natka pietruszki, sałata i roszponka. Sporo znajdziemy jej też w melonach, papai, morelach i papryce.

Witamina E

Jest nazywana nie tylko witaminą piękna i młodości, lecz także płodności. Podobnie jak witamina A, zawiera mnóstwo antyoksydantów pomagających zwalczać wolne rodniki i na dłużej pozwala nam cieszyć się promienną cerą pozbawioną zmarszczek. Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to między innymi szara, wiotka skóra, częste uczucie zmęczenia i osłabienia, obniżona odporność i bóle mięśniowe.

Źródłem tego mikroelementu są tłuszcze roślinne. Najwięcej znajdziemy jej w oleju z zarodków pszennych – wystarczy zaledwie jedna łyżka (10 gramów), by zaspokoić nasze dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina E występuje też w oliwie, oleju słonecznikowym, orzechach włoskich i laskowych, migdałach, natce pietruszki, szpinaku, cykorii, kiwi, jagodach i pomidorach.

witamina a i e

Zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na te witaminy i nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji. Wcale nie jest to trudne – mnóstwo witaminy A i E dostarczymy sobie na przykład wypijając zdrowy warzywno-owocowy koktajl. Możesz zrobić go na przykład blendując:

  • 2 garści szpinaku
  • 2 kiwi
  • Kawałek papai
  • 0,5 szklanki jagód
  • 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich
  • ¾ szklanki soku jabłkowego

Takie smoothie to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Orzeźwi, zaspokoi pragnienie i doda energii. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie.

Witaminy A i E pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, a ich niedobór może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem. Warto zadbać o to, by w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło żółtych i pomarańczowych warzyw, zielonych warzyw liściastych, świeżych owoców, pestek, orzechów i olejów roślinnych. Komponując posiłki zwróć uwagę na to, by były jak najbardziej różnorodne i staraj się wybierać naturalne i jak najmniej przetworzone produkty.

×