01.06.2020

Witaminy A i E, czyli sekret piękna i młodości

witamina a i e

Witaminy A i E nie bez powodu nazywane są witaminami piękna i młodości. To właśnie te dwie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy odpowiadają za zdrowy i promienny wygląd cery, a także pozytywnie wpływają na stan włosów oraz paznokci. Są silnymi przeciwutleniaczami, a co za tym idzie, nie tylko spowalniają procesy starzenia się organizmu, lecz także chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami. Z tego artykułu dowiesz się, jakie produkty zawierają najwięcej witaminy A i E, a także dlaczego tak ważne jest, by znalazły się one w naszej codziennej diecie.

Spis treści:

  1. Witamina A
  2. Witamina E

Witamina A

Witamina A słynie przede wszystkim z tego, że doskonale wpływa na wzrok i zapobiega rozwojowi tak zwanej „kurzej ślepoty”, czyli słabego widzenia po zmroku. Ale to nie wszystko! Ten mikroelement ma także silne właściwości antyoksydacyjne i chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a dzięki temu spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jej niedobór w diecie może powodować problemy skórne, zmniejszenie odporności na infekcje, zahamowanie wzrostu oraz może pośrednio wpływać na występowanie zaburzeń miesiączkowania u kobiet.

Do najbogatszych źródeł witaminy A należą pomarańczowe warzywa takie jak marchew, dynia i słodkie ziemniaki, a także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, natka pietruszki, sałata i roszponka. Sporo znajdziemy jej też w melonach, papai, morelach i papryce.

Witamina E

Jest nazywana nie tylko witaminą piękna i młodości, lecz także płodności. Podobnie jak witamina A, zawiera mnóstwo antyoksydantów pomagających zwalczać wolne rodniki i na dłużej pozwala nam cieszyć się promienną cerą pozbawioną zmarszczek. Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to między innymi szara, wiotka skóra, częste uczucie zmęczenia i osłabienia, obniżona odporność i bóle mięśniowe.

Dowiedz się więcej:  Sposoby na wypadające włosy – dieta i suplementy

Źródłem tego mikroelementu są tłuszcze roślinne. Najwięcej znajdziemy jej w oleju z zarodków pszennych – wystarczy zaledwie jedna łyżka (10 gramów), by zaspokoić nasze dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina E występuje też w oliwie, oleju słonecznikowym, orzechach włoskich i laskowych, migdałach, natce pietruszki, szpinaku, cykorii, kiwi, jagodach i pomidorach.

Sprawdź także:  Przepis na kaszotto ze szpinakiem i pieczarkami

witamina a i e

Zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na te witaminy i nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji. Wcale nie jest to trudne – mnóstwo witaminy A i E dostarczymy sobie na przykład wypijając zdrowy warzywno-owocowy koktajl. Możesz zrobić go na przykład blendując:

  • 2 garści szpinaku
  • 2 kiwi
  • Kawałek papai
  • 0,5 szklanki jagód
  • 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich
  • ¾ szklanki soku jabłkowego

Zobacz też:  Przewodnik po owocach egzotycznych

Takie smoothie to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Orzeźwi, zaspokoi pragnienie i doda energii. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie.

Witaminy A i E pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, a ich niedobór może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem. Warto zadbać o to, by w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło żółtych i pomarańczowych warzyw, zielonych warzyw liściastych, świeżych owoców, pestek, orzechów i olejów roślinnych. Komponując posiłki zwróć uwagę na to, by były jak najbardziej różnorodne i staraj się wybierać naturalne i jak najmniej przetworzone produkty.

Zobacz również:  Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję