07.12.2018

Jesienne kiszonki – właściwości

kiszonki

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.

Spis treści:

  1. Skarbnica witamin i minerałów
  2. Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie
  3. Jakie kiszonki wybrać?

Skarbnica witamin i minerałów

Kiszone warzywa i owoce to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, ułatwia przyswajanie żelaza w układzie pokarmowym i chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w kiszonkach witaminy A i E bywają często nazywane witaminami piękna i młodości. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, zapewniają promienny wygląd cery i spowalniają proces starzenia organizmu. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są również źródłem witamin z grupy B, które współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. W kiszonkach znajdziemy także szereg cennych dla zdrowia soli mineralnych, między innymi magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie

Kolejną zaletą kiszonek jest ich bardzo niska kaloryczność. Przykładowo 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal, a ogórków – 12 kcal. W procesie fermentacji wartość energetyczna warzyw i owoców zmniejsza się, ponieważ część zawartych w nich cukrów przekształcana jest w kwas mlekowy. To również bogate źródło błonnika pokarmowego , który zapewnia uczucie sytości na dłużej i pobudza perystaltykę jelit. Regularne spożywanie kiszonek ureguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, usprawni procesy metaboliczne i zmniejszy chęć na podjadanie, co pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i zachować prawidłową masę ciała. Osoby będące na dietach redukcyjnych powinny zwrócić na nie szczególną uwagę.

Zobacz również:  Dieta przy niedoczynności tarczycy - zasady, założenia, przeciwwskazania

Zakonserwowane warzywa są niskokaloryczne. 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal. Należy jednak pamiętać, żeby nie jeść ich zbyt wiele. Kiszonki powinny towarzyszyć jednemu posiłkowi dziennie.

kiszonki właściwości

Jakie kiszonki wybrać?

Zdecydowanie najzdrowsze będą te przygotowane w domu. Jeśli jednak brakuje nam czasu na zrobienie ich samodzielnie, kupując je, warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierały wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz substancji przyspieszających proces fermentacji. Im bardziej naturalny produkt, tym więcej wartości odżywczych.

Dowiedz się więcej:  Jakie warzywa jeść zimą?

Zachowaj umiar w jedzeniu zakonserwowanych warzyw.

Pomimo mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości, kiszone warzywa zawierają spore ilości soli. Spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadciśnienia, kamicy nerkowej i zatrzymywania wody w organizmie.

 

Kobieta je danie z łososiem
Przepisy, Ciekawostki
15.05.2024

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis

Dieta samuraja cieszy się popularnością głównie u osób chcących stracić na wadze i lepiej się odżywiać. Stanowi odmianę diety paleo i opiera się w dużej mierze na modelu żywienia, który stosują wyspiarze z Okinawy. Czy dieta samuraja jest zdrowa dla organizmu i czy wpływa korzystnie na sylwetkę? Dowiedz się o niej więcej i sprawdź przykładowe przepisy diety samuraja.

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis
Osoba pisze notatki dotyczące diety
Przepisy, Ciekawostki
14.05.2024

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?

W ostatnich latach dieta SCD (dieta specyficznych węglowodanów) zyskuje na popularności, a badań oceniających jej skuteczność w wybranych jednostkach chorobowych wciąż przybywa. Co to jest dieta SCD i jak wpływa na organizm? Przedstawiamy, jakie są zasady diety SCD, jakie efekty daje stosowanie tego modelu odżywiania i jakie sprawdzone przepisy diety SCD warto poznać, chcąc skomponować jadłospis.

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?
Kobieta trzyma się za brzuch z bólu
Przepisy, Porady dietetyka
08.05.2024

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Helicobacter pylori to bakteria, która infekuje żołądek i może powodować pewne problemy zdrowotne. Szacuje się, że zakażenie dotyczy połowy ludzi na świecie​​. Jeśli zmagasz się z problemami żołądkowymi związanymi z infekcją, dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy Helicobacter pylori. Produkty wskazane i zakazane oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w niniejszym artykule.

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję