HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
witaminy na odchudzanie
08.06.2018

Witaminy przyspieszające odchudzanie

Witamina C – niezastąpiona w diecie odchudzającej

Witamina C znana jest także pod nazwą kwasu askorbinowego. Uczestniczy w procesach lipolitycznych. Dzięki niej spalanie tłuszczu z ud, pośladków oraz brzucha może zachodzić szybciej. Jest niezbędnym składnikiem diety osób, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Związek ten bierze udział w wielu procesach. Mowa między innymi o:

  • procesach przemiany tyrozyny, czyli hormonu stymulującego procesy spalania w organizmie,
  • aktywowaniu żelaza, które pełni ważną funkcję – transportuje do komórek tlen niezbędny do spalania tłuszczu,
  • pobudzaniu produkcji L-karnityny, która znana jest ze swych właściwości odchudzających,
  • przeciwdziałaniu wychwytowi glukozy przez receptory komórek, dzięki czemu wątroba nie produkuje tzw. tłuszczu zapasowego,
  • zapobieganiu magazynowaniu tłuszczu w organizmie.

Niedobór witaminy C może prowadzić do obniżenia wydolności fizycznej, co negatywnie wpływa na nasze samopoczucie oraz zapał do aktywności fizycznej. Najbogatszymi źródłami tego związku są: owoce aceroli, dzikiej róży, rokitnik, natka pietruszki i czarna porzeczka.

Witamina D – w walce z otyłością

Jedno z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazało pewną prawidłowość. Otóż właściwy poziom witaminy D w organizmie przekłada się na spadek wagi już we wstępnej fazie odchudzania. Oto właściwości tego związku, które wspomagają zrzucanie nadprogramowych kilogramów:

  • przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej, dzięki regulacji wydzielania kortyzolu (tzw. hormonu stresu) odpowiedzialnego za odkładanie się tkanki tłuszczowej,
  • wpływ na wydzielanie leptyny, czyli hormonu, który odpowiada za uczucie sytości, tym samym zmniejsza nadmierny apetyt,
  • niedobór związku oddziałuje na zwiększenie dwóch hormonów we krwi – parathormonu i kalcytriolu; te dwa związki w nadmiarze przyczyniają się do odkładania tłuszczu.

Witaminę D można dostarczać organizmowi z pożywieniem. Jej źródłem są jaja, ryby, mięso oraz produkty mleczne. Związek ten jest również produkowany w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszych szerokościach geograficznych trudno jednak o pokrycie zapotrzebowania organizmu na ten składnik ze słońca. Często konieczne jest przyjmowanie suplementów diety łączących w sobie witaminę D3 oraz K2.

witaminy na odchudzanie

Witaminy z grupy B – pomagają utrzymać prawidłową wagę

Witaminy z grupy B to związki, które biorą udział w procesie zamiany energii chemicznej (pozyskanej z pożywienia) na energię konieczną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają one na pracę tarczycy, co pomaga przeciwdziałać niekontrolowanemu przyrostowi masy ciała. Ponadto pomagają w:

  • utrzymaniu prawidłowej wagi,
  • pobudzaniu przemiany materii,
  • uczestniczą w procesie spalania węglowodanów (B1 i B2),
  • uczestniczą w procesie przetwarzania kwasów tłuszczowych (B7),
  • uczestniczą w metabolizmie białek (B12).

Niedobór witamin z grupy B może prowadzić do osłabienia mięśni, co negatywnie wpływa na efektywność treningów. Ich źródłem są w głównej mierze produkty pochodzenia roślinnego (m.in. nasiona roślin strączkowych, ryż, orzechy włoskie, szpinak), a także mięso i jaja.

A czy Twoja dieta jest bogata w witaminy?

×