17.08.2018

Dlaczego warto jeść paprykę?

papryka właściwości

Warzywo to, choć powszechnie znane, często bywa niedoceniane. Wyróżnia się ponad 40 gatunków papryki, które znacznie różnią się od siebie smakiem, kształtem i kolorem. Dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Spis treści:

  1. Właściwości papryki
  2. Papryka na dobre samopoczucie
  3. Którą wybrać i jak przygotować?
  4. Wszystko z umiarem!

Właściwości papryki

Papryka to kopalnia niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dlatego zaleca się chrupanie surowej papryki podczas przeziębienia i grypy. To także bogate źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości, która hamuje procesy starzenia i ma korzystny wpływ na wygląd skóry. W papryce znajdziemy także β-Karoten, czyli prowitaminę A, która wspomaga działanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dostarcza również sporo witamin z grupy B. Już starożytni Aztekowie zauważyli, że spożywanie papryki zapewnia młody wygląd skóry. To warzywo jest bowiem nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Sięgaj po nią jak najczęściej, jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo!

Oprócz licznych witamin, w papryce znajdziemy też cenne sole mineralne. Zawiera między innymi:

  • Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego, pomaga zapobiegać obrzękom i zapewnia odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli potasu w diecie.
  • Fosfor – odpowiada za zdrowe i mocne kości, jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Żelazo – niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, wspomaga odporność i redukuje uczucie zmęczenia.
  • Magnez – wspomaga koncentrację, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz niedokrwiennej choroby serca, bierze udział w budowie kości i zębów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli magnezu w organizmie człowieka.

Papryka na dobre samopoczucie

Papryka uznawana jest za naturalny i dietetyczny afrodyzjak. Zwiększa libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ponadto ma działanie delikatnie rozrzedzające krew, przez co wpływa korzystnie na koncentrację i może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo, zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne.

właściwości papryki

Którą wybrać i jak przygotować?

Właściwości papryki, w zależności od koloru nieco się różnią, dlatego warto sięgać po wszystkie. Najpopularniejsza, czerwona jest najbogatsza w witaminę C oraz β-Karoten, żółta zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona to najlepsze źródło kwasu foliowego, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nią przyszłe mamy.

To bardzo uniwersalne warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Poza witaminą C, która w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi, właściwości papryki nie zmieniają się podczas obróbki termicznej. Możesz przygotowywać z niej sosy, węgierskie leczo i gulasze. Świetnym pomysłem na obiad jest papryka nadziewana i zapiekana w piekarniku. Surową dodawaj do sałatek lub chrup pokrojoną w słupki z dodatkiem hummusu.

Wszystko z umiarem!

Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Umiar należy zachować także w przypadku papryczek chilli i innych pikantnych odmian, ponieważ mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy, a w szczególności na delikatną błonę śluzową żołądka.

 

Kobieta je danie z łososiem
Przepisy, Ciekawostki
15.05.2024

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis

Dieta samuraja cieszy się popularnością głównie u osób chcących stracić na wadze i lepiej się odżywiać. Stanowi odmianę diety paleo i opiera się w dużej mierze na modelu żywienia, który stosują wyspiarze z Okinawy. Czy dieta samuraja jest zdrowa dla organizmu i czy wpływa korzystnie na sylwetkę? Dowiedz się o niej więcej i sprawdź przykładowe przepisy diety samuraja.

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis
Osoba pisze notatki dotyczące diety
Przepisy, Ciekawostki
14.05.2024

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?

W ostatnich latach dieta SCD (dieta specyficznych węglowodanów) zyskuje na popularności, a badań oceniających jej skuteczność w wybranych jednostkach chorobowych wciąż przybywa. Co to jest dieta SCD i jak wpływa na organizm? Przedstawiamy, jakie są zasady diety SCD, jakie efekty daje stosowanie tego modelu odżywiania i jakie sprawdzone przepisy diety SCD warto poznać, chcąc skomponować jadłospis.

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?
Kobieta trzyma się za brzuch z bólu
Przepisy, Porady dietetyka
08.05.2024

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Helicobacter pylori to bakteria, która infekuje żołądek i może powodować pewne problemy zdrowotne. Szacuje się, że zakażenie dotyczy połowy ludzi na świecie​​. Jeśli zmagasz się z problemami żołądkowymi związanymi z infekcją, dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy Helicobacter pylori. Produkty wskazane i zakazane oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w niniejszym artykule.

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję