18.03.2022

Właściwości papryki chili

papryczki chili - właściwości przyprawy

Papryka chili nie jedno ma imię. Habanero, jalapeño, piri-piri, tabasco i cayenne to tylko jedne z kilkudziesięciu jej odmian. Między sobą różnią się kształtem, kolorem, smakiem i wielkością. Tym, co je łączy jest charakterystyczny ostry smak, który zawdzięczają zawartej w nich kapsaicynie. Dowiedz się, jakie właściwości mają papryczki chili, kiedy warto po nie sięgać, a także kto powinien ich unikać.

Spis treści:

  1. Prozdrowotne właściwości papryczki chili
  2. Papryka chili na odchudzanie
  3. Papryka chili to uniwersalna przyprawa
  4. Papryka chili – przeciwwskazania 

Prozdrowotne właściwości papryczki chili

Papryka chili cieszy się dużą popularnością dzięki obecności kapsaicyny - alkaloidu o pikantnym smaku. Im wyższa jej zawartość w papryce chili tym ostrzejszy ma ona smak. Kapsaicyna wspomaga procesy trawienia pokarmów, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Z tego powodu warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań. 

Kapsaicyna wykazuje właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, dlatego wspomaga pracę układu krążenia. Jedzenie pikantnych potraw może pomóc w walce z przeziębieniem. Ostra papryczka rozgrzewa organizm oraz pomaga oczyszczać drogi oddechowe rozrzedzając zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. 

Dowiedz się więcej:  Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?

Zawarta w papryczce chili kapsaicyna nie tylko zapewnia pikantny smak warzywa, jest także silnym antyoksydantem. Związki zaliczane do przeciwutleniaczy spowalniają procesy starzenia organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Substancja ta wspomaga też wydzielanie endorfin, dzięki czemu poprawia nastrój i samopoczucie.

Choć paprykę chili spożywa się jako niewielki dodatek poprawiający smak potrawy, warto zwrócić uwagę na zawarte w niej witaminy i składniki mineralne. Warzywo to jest źródłem witaminy C i A, żelaza, magnezu, miedzi i potasu. 

Papryka chili jest niskokalorycznym warzywem, którego niewielki dodatek do potraw poprawia ich smak. W 100 g dostarcza ok 40 kcal, 1,9 g białka, 0,4 g tłuszczu i 8,8g węglowodanów – w tym 1,5 g błonnika pokarmowego. 

Zobacz również:  Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

Dodawanie do potraw ostrej papryczki chilii oraz innych pikantnych przypraw często zaleca się osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Papryczka chili nieznacznie zwiększa tempo przemiany materii, a zwiększając wydzielanie soków trawiennych przyczynia się  do efektywniejszego spalania spożytych tłuszczów. Kapsaicyna może hamować apetyt wpływając na zmniejszenie wydzielania gerliny, czyli hormonu głodu. 

Choć zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga procesy redukcji masy ciała, jej stosowanie nie zastąpi stosowania zróżnicowanej diety o obniżonej kaloryczności.

Sprawdź także:  Dietetyczne afrodyzjaki na Walentynki!

właściwości papryczki chilli

Papryka chili to uniwersalna przyprawa


Papryczka chili doskonale komponuje się z potrawami w stylu azjatyckim i meksykańskim. Można używać jej do przyprawiania mięs, gulaszów, zup i sosów. Będzie świetnym dodatkiem do aromatycznego curry z mleczkiem kokosowym i delikatnym ryżem oraz węgierskiego leczo. Nie może jej zabraknąć też w meksykańskim guacamole i chili con carne. 

Na uwagę zasługują też nieco mniej popularne połączenia. W Ameryce Łacińskiej słodkie owoce takie jak mango i papaja często podaje się skropione sokiem z limonki i oprószone sproszkowaną pikantną papryczką. Nie brakuje też miłośników czekolady z dodatkiem chili, które uwydatnia jej smak i aromat.

Zobacz też:  Berbere - przyprawa o zapachu Afryki

Papryka chili – przeciwwskazania 

Papryczka chili nie jest warzywem, które mogą spożywać wszyscy. Pikantnych potraw powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu trawiennego. Ostre przyprawy mogą podrażniać delikatne błony śluzowe przewodu pokarmowego i spowodować nasilenie się dolegliwości, takich jak zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy czy wrzody żołądka. Doprawianie dań papryką chili nie jest wskazane w przypadku zespołu jelita drażliwego. Ponadto częste spożywanie chili może przyczynić się do pogorszenia stanu cery u osób zmagających się z trądzikiem. Warto pamiętać także o tym, że kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i zwiększa poziom ciśnienia we krwi, dlatego nadciśnieniowcy powinni na nią uważać.
Spożywanie papryki chili nie jest wskazane w przypadku alergii na kapsaicynę i warzywa z rodziny psiankowatych.

 

owsianka z owocami, migdałami
Porady dietetyka
10.06.2024

Na czym polega zbilansowana dieta i co powinna zawierać?

Zbilansowana dieta (lub też zbalansowana dieta) to sposób odżywiania, który zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Zrównoważona dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, witaminy i minerały oraz makroskładniki: białko, tłuszcze i węglowodany w ilościach dopasowanych do indywidualnych potrzeb organizmu.

Na czym polega zbilansowana dieta i co powinna zawierać?
dieta kubełkowa
Porady dietetyka, Odchudzanie
07.06.2024

Dieta kubełkowa – co to za rodzaj diety i ile on kosztuje?

Na rynku dostępnych jest wiele wariantów diety kubełkowej. Czym właściwie jest ten sposób żywienia i jakie ma wady oraz zalety? Przeczytaj poniższy artykuł, w którym szczegółowo omawiamy, czym jest i ile kosztuje dieta kubełkowa oraz jak wybrać najlepszą dietę kubełkową dla siebie.

Dieta kubełkowa – co to za rodzaj diety i ile on kosztuje?
Mężczyzna trzyma się za klatkę piersiową
Porady dietetyka
03.06.2024

Dieta na zgagę – jak się odżywiać, aby uniknąć dyskomfortu?

Zgaga najczęściej jest określana jako uczucie pieczenia/ dyskomfortu w okolicy przełyku lub pieczenia za mostkiem. Najczęściej jest spowodowana cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Codzienna zgaga może negatywnie wpływać na jakość życia i utrudniać funkcjonowanie. Jaka dieta na zgagę jest zalecana przez lekarzy? Wyjaśniamy, co jeść na zgagę oraz jak powinien wyglądać jadłospis diety przy zgadze.

Dieta na zgagę – jak się odżywiać, aby uniknąć dyskomfortu?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję