Papryka chili nie jedno ma imię. Habanero, jalapeño, piri-piri, tabasco i cayenne to tylko jedne z kilkudziesięciu jej odmian. Między sobą różnią się kształtem, kolorem, smakiem i wielkością. Tym, co je łączy jest charakterystyczny ostry smak, który zawdzięczają zawartej w nich kapsaicynie. Dowiedz się, jakie właściwości mają papryczki chili, kiedy warto po nie sięgać, a także kto powinien ich unikać.
Spis treści:
- Prozdrowotne właściwości papryczki chili
- Papryka chili na odchudzanie
- Papryka chili to uniwersalna przyprawa
- Papryka chili – przeciwwskazania
Prozdrowotne właściwości papryczki chili
Papryka chili cieszy się dużą popularnością dzięki obecności kapsaicyny - alkaloidu o pikantnym smaku. Im wyższa jej zawartość w papryce chili tym ostrzejszy ma ona smak. Kapsaicyna wspomaga procesy trawienia pokarmów, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Z tego powodu warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań.
Kapsaicyna wykazuje właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, dlatego wspomaga pracę układu krążenia. Jedzenie pikantnych potraw może pomóc w walce z przeziębieniem. Ostra papryczka rozgrzewa organizm oraz pomaga oczyszczać drogi oddechowe rozrzedzając zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Dowiedz się więcej:
Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?
Zawarta w papryczce chili kapsaicyna nie tylko zapewnia pikantny smak warzywa, jest także silnym antyoksydantem. Związki zaliczane do przeciwutleniaczy spowalniają procesy starzenia organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Substancja ta wspomaga też wydzielanie endorfin, dzięki czemu poprawia nastrój i samopoczucie.
Choć paprykę chili spożywa się jako niewielki dodatek poprawiający smak potrawy, warto zwrócić uwagę na zawarte w niej witaminy i składniki mineralne. Warzywo to jest źródłem witaminy C i A, żelaza, magnezu, miedzi i potasu.
Papryka chili jest niskokalorycznym warzywem, którego niewielki dodatek do potraw poprawia ich smak. W 100 g dostarcza ok 40 kcal, 1,9 g białka, 0,4 g tłuszczu i 8,8g węglowodanów – w tym 1,5 g błonnika pokarmowego.
Zobacz również:
Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie
Dodawanie do potraw ostrej papryczki chilii oraz innych pikantnych przypraw często zaleca się osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Papryczka chili nieznacznie zwiększa tempo przemiany materii, a zwiększając wydzielanie soków trawiennych przyczynia się do efektywniejszego spalania spożytych tłuszczów. Kapsaicyna może hamować apetyt wpływając na zmniejszenie wydzielania gerliny, czyli hormonu głodu.
Choć zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga procesy redukcji masy ciała, jej stosowanie nie zastąpi stosowania zróżnicowanej diety o obniżonej kaloryczności.
Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie wymaga nie tylko odpowiednich składników, ale także zbilansowanego jadłospisu. Dieta pudełkowa niskokaloryczna od Wygodnej Diety to wygodne rozwiązanie, które dostarcza zdrowych, niskokalorycznych posiłków przygotowanych przez dietetyków, dzięki czemu można łatwiej osiągnąć swoje cele bez konieczności samodzielnego planowania i gotowania. Szczegóły oferty dostępne są na stronie Dieta pudełkowa niskokaloryczna.
Sprawdź także:
Dietetyczne afrodyzjaki na Walentynki!

Papryka chili to uniwersalna przyprawa
Papryczka chili doskonale komponuje się z potrawami w stylu azjatyckim i meksykańskim. Można używać jej do przyprawiania mięs, gulaszów, zup i sosów. Będzie świetnym dodatkiem do aromatycznego curry z mleczkiem kokosowym i delikatnym ryżem oraz węgierskiego leczo. Nie może jej zabraknąć też w meksykańskim guacamole i chili con carne.
Na uwagę zasługują też nieco mniej popularne połączenia. W Ameryce Łacińskiej słodkie owoce takie jak mango i papaja często podaje się skropione sokiem z limonki i oprószone sproszkowaną pikantną papryczką. Nie brakuje też miłośników czekolady z dodatkiem chili, które uwydatnia jej smak i aromat.
Zobacz też:
Berbere - przyprawa o zapachu Afryki
Papryka chili – przeciwwskazania
Papryczka chili nie jest warzywem, które mogą spożywać wszyscy. Pikantnych potraw powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu trawiennego. Ostre przyprawy mogą podrażniać delikatne błony śluzowe przewodu pokarmowego i spowodować nasilenie się dolegliwości, takich jak zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy czy wrzody żołądka. Doprawianie dań papryką chili nie jest wskazane w przypadku zespołu jelita drażliwego. Ponadto częste spożywanie chili może przyczynić się do pogorszenia stanu cery u osób zmagających się z trądzikiem. Warto pamiętać także o tym, że kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i zwiększa poziom ciśnienia we krwi, dlatego nadciśnieniowcy powinni na nią uważać.
Spożywanie papryki chili nie jest wskazane w przypadku alergii na kapsaicynę i warzywa z rodziny psiankowatych.