18.03.2022

Właściwości papryki chili

papryczki chili - właściwości przyprawy

Papryka chili nie jedno ma imię. Habanero, jalapeño, piri-piri, tabasco i cayenne to tylko jedne z kilkudziesięciu jej odmian. Między sobą różnią się kształtem, kolorem, smakiem i wielkością. Tym, co je łączy jest charakterystyczny ostry smak, który zawdzięczają zawartej w nich kapsaicynie. Dowiedz się, jakie właściwości mają papryczki chili, kiedy warto po nie sięgać, a także kto powinien ich unikać.

Spis treści:

  1. Prozdrowotne właściwości papryczki chili
  2. Papryka chili na odchudzanie
  3. Papryka chili to uniwersalna przyprawa
  4. Papryka chili – przeciwwskazania 

Prozdrowotne właściwości papryczki chili

Papryka chili cieszy się dużą popularnością dzięki obecności kapsaicyny - alkaloidu o pikantnym smaku. Im wyższa jej zawartość w papryce chili tym ostrzejszy ma ona smak. Kapsaicyna wspomaga procesy trawienia pokarmów, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Z tego powodu warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań. 

Kapsaicyna wykazuje właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, dlatego wspomaga pracę układu krążenia. Jedzenie pikantnych potraw może pomóc w walce z przeziębieniem. Ostra papryczka rozgrzewa organizm oraz pomaga oczyszczać drogi oddechowe rozrzedzając zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. 

Dowiedz się więcej:  Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?

Zawarta w papryczce chili kapsaicyna nie tylko zapewnia pikantny smak warzywa, jest także silnym antyoksydantem. Związki zaliczane do przeciwutleniaczy spowalniają procesy starzenia organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Substancja ta wspomaga też wydzielanie endorfin, dzięki czemu poprawia nastrój i samopoczucie.

Choć paprykę chili spożywa się jako niewielki dodatek poprawiający smak potrawy, warto zwrócić uwagę na zawarte w niej witaminy i składniki mineralne. Warzywo to jest źródłem witaminy C i A, żelaza, magnezu, miedzi i potasu. 

Papryka chili jest niskokalorycznym warzywem, którego niewielki dodatek do potraw poprawia ich smak. W 100 g dostarcza ok 40 kcal, 1,9 g białka, 0,4 g tłuszczu i 8,8g węglowodanów – w tym 1,5 g błonnika pokarmowego. 

Zobacz również:  Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

Dodawanie do potraw ostrej papryczki chilii oraz innych pikantnych przypraw często zaleca się osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Papryczka chili nieznacznie zwiększa tempo przemiany materii, a zwiększając wydzielanie soków trawiennych przyczynia się  do efektywniejszego spalania spożytych tłuszczów. Kapsaicyna może hamować apetyt wpływając na zmniejszenie wydzielania gerliny, czyli hormonu głodu. 

Choć zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga procesy redukcji masy ciała, jej stosowanie nie zastąpi stosowania zróżnicowanej diety o obniżonej kaloryczności.

Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie wymaga nie tylko odpowiednich składników, ale także zbilansowanego jadłospisu. Dieta pudełkowa niskokaloryczna od Wygodnej Diety to wygodne rozwiązanie, które dostarcza zdrowych, niskokalorycznych posiłków przygotowanych przez dietetyków, dzięki czemu można łatwiej osiągnąć swoje cele bez konieczności samodzielnego planowania i gotowania. Szczegóły oferty dostępne są na stronie Dieta pudełkowa niskokaloryczna.

Sprawdź także:  Dietetyczne afrodyzjaki na Walentynki!

właściwości papryczki chilli

Papryka chili to uniwersalna przyprawa


Papryczka chili doskonale komponuje się z potrawami w stylu azjatyckim i meksykańskim. Można używać jej do przyprawiania mięs, gulaszów, zup i sosów. Będzie świetnym dodatkiem do aromatycznego curry z mleczkiem kokosowym i delikatnym ryżem oraz węgierskiego leczo. Nie może jej zabraknąć też w meksykańskim guacamole i chili con carne. 

Na uwagę zasługują też nieco mniej popularne połączenia. W Ameryce Łacińskiej słodkie owoce takie jak mango i papaja często podaje się skropione sokiem z limonki i oprószone sproszkowaną pikantną papryczką. Nie brakuje też miłośników czekolady z dodatkiem chili, które uwydatnia jej smak i aromat.

Zobacz też:  Berbere - przyprawa o zapachu Afryki

Papryka chili – przeciwwskazania 

Papryczka chili nie jest warzywem, które mogą spożywać wszyscy. Pikantnych potraw powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu trawiennego. Ostre przyprawy mogą podrażniać delikatne błony śluzowe przewodu pokarmowego i spowodować nasilenie się dolegliwości, takich jak zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy czy wrzody żołądka. Doprawianie dań papryką chili nie jest wskazane w przypadku zespołu jelita drażliwego. Ponadto częste spożywanie chili może przyczynić się do pogorszenia stanu cery u osób zmagających się z trądzikiem. Warto pamiętać także o tym, że kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i zwiększa poziom ciśnienia we krwi, dlatego nadciśnieniowcy powinni na nią uważać.
Spożywanie papryki chili nie jest wskazane w przypadku alergii na kapsaicynę i warzywa z rodziny psiankowatych.

 

kaloryczność wigilijnych potraw
Ciekawostki, Porady dietetyka, Odchudzanie
22.12.2025

Ile kalorii ma cała Wigilia? Wynik może zaskoczyć

Kolacja wigilijna nie musi być bombą kaloryczną. Nie da się jednak ukryć, że wokół tego wieczoru narosło wiele niedomówień. Na jednym stole mają kumulować się ciężkostrawne połączenia i „tysiące” kalorii. Podobno to one przyczynią się do tego, że po trzech dniach świętowania nie dopniemy się w ulubione spodnie. Jak jest naprawdę?

Ile kalorii ma cała Wigilia? Wynik może zaskoczyć
jak zorganizować wegańskie święta
Porady dietetyka, Odchudzanie
21.12.2025

Wegańskie święta. Jak zorganizować wegańskie Boże Narodzenie?

Aby zorganizować wegańskie Święta Bożego Narodzenia, wystarczy odpowiednio wcześniej poznać roślinne zamienniki klasycznych składników i sięgnąć po proste, sprawdzone wegańskie przepisy wigilijne. Dzięki aromatycznym przyprawom i kreatywnym rozwiązaniom świąteczne potrawy wegańskie mogą smakować tak jak te tradycyjne – a nawet lepiej! Sprawdź jak przygotować wegańskie potrawy na święta.

Wegańskie święta. Jak zorganizować wegańskie Boże Narodzenie?
od czego tyjemy w święta
Ciekawostki, Porady dietetyka
20.12.2025

To nie majonez najbardziej szkodzi Twojej sylwetce w święta – dietetyk wskazuje prawdziwego winowajcę

Myślenie o „tuczących” produktach bardzo upraszcza temat. Tak już mamy, że łatwiej wskazać jednego winowajcę niż przyjrzeć się temu, jak wygląda nasza dieta. Czy to właśnie majonez jest tym składnikiem, który odpowiada za nadprogramowe poświąteczne kilogramy?

To nie majonez najbardziej szkodzi Twojej sylwetce w święta – dietetyk wskazuje prawdziwego winowajcę

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję