13.11.2019

Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

źródła witaminy K

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.

Spis treści:

  1. Witamina K – jakie ma funkcje?
  2. Niedobór witaminy K
  3. Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?
  4. Natto – sekret długowieczności Japończyków

Witamina K – jakie ma funkcje?

Witaminą K nazywamy grupę związków organicznych o podobnej strukturze chemicznej. Wyróżniamy dwie naturalnie występujące rodziny: witaminę K1, syntetyzowaną w roślinach, oraz K2 , którą syntetyzują bakterie.

Witamina K jest niezbędnym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Potrzebujemy jej także, by zachować mocne kości i zdrowe zęby – wraz z witaminą D3 jest konieczna do skutecznej mineralizacji. Dodatkowo, osoby regularnie spożywające produkty bogate w witaminę K mają mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy, ponieważ poprawia ona elastyczność tętnic i zapobiega ich zwapnieniu.

Sprawdź także:  Pasta marchewkowo-sezamowa - przepis

Niedobór witaminy K

Skutki niedoboru witaminy K to między innymi częste i trudno gojące się siniaki, krwotoki z nosa, choroby układu sercowo-naczyniowego, zwiększona łamliwość kości i osteoporoza.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią szczególnie powinny zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie, ponieważ, jak pokazują badania, niedobór witaminy K u matki może zwiększyć ryzyko wystąpienia anomalii kostnych i krwotoków u dziecka.

Sprawdź też:  Koktajl malinowo-brzoskwiniowy

źródła witaminy K

Witamina K – gdzie znajduje się jej najwięcej?

Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety na co dzień wystarczy, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość witaminy K. Znajdziemy ją przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, w olejach roślinnych, niektórych owocach, jajach oraz produktach mlecznych podlegających fermentacji.

Zobacz również:  Przepis na gryczane ciasteczka kawowo-czekoladowe - HIT!

Bogate źródła witaminy K to między innymi:

  • brokuły,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • zielona rzepa,
  • jagody,
  • figi,
  • ser żółty,
  • jaja.

Natto – sekret długowieczności Japończyków

Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i długowiecznością. Znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych krajów zapadają na choroby sercowo-naczyniowe, mają silniejsze kości i mocniejsze zęby. Być może sekret tkwi w natto – bardzo popularnej w tamtym regionie potrawie. Natto to poddane procesowi fermentacji nasiona soi. To jeden z najbogatszych w witaminę K produktów – w 100 gramach zawiera jej aż 900-1000 μg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka wynosi w przypadku kobiet jedynie 55 μg a mężczyzn 65 μg. Pomimo charakterystycznego smaku i zapachu, to danie zyskuje popularność w Europie i coraz częściej możemy znaleźć je w menu dalekowschodnich restauracji.

Zobacz też:  Nuggetsy z ciecierzycy - przepis

Stosowanie diety bogatej w warzywa o zielonym kolorze, ser żółty i jaja z powodzeniem ustrzeże nas przed niedoborem witaminy K. Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, postaraj się, by Twoje posiłki były jak najbardziej różnorodne. Najzdrowsze będą lokalne, sezonowe produkty, a swój jadłospis łatwo urozmaicisz, włączając do niego od czasu do czasu egzotyczne produkty. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę K, japońskie natto sprawdzi się znakomicie. Pamiętaj też o tym, by regularnie wykonywać profilaktyczne badania krwi i kontrolować poziom witamin oraz minerałów.

 

Kobieta je danie z łososiem
Przepisy, Ciekawostki
15.05.2024

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis

Dieta samuraja cieszy się popularnością głównie u osób chcących stracić na wadze i lepiej się odżywiać. Stanowi odmianę diety paleo i opiera się w dużej mierze na modelu żywienia, który stosują wyspiarze z Okinawy. Czy dieta samuraja jest zdrowa dla organizmu i czy wpływa korzystnie na sylwetkę? Dowiedz się o niej więcej i sprawdź przykładowe przepisy diety samuraja.

Dieta samuraja – zasady, efekty oraz przykładowy jadłospis
Osoba pisze notatki dotyczące diety
Przepisy, Ciekawostki
14.05.2024

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?

W ostatnich latach dieta SCD (dieta specyficznych węglowodanów) zyskuje na popularności, a badań oceniających jej skuteczność w wybranych jednostkach chorobowych wciąż przybywa. Co to jest dieta SCD i jak wpływa na organizm? Przedstawiamy, jakie są zasady diety SCD, jakie efekty daje stosowanie tego modelu odżywiania i jakie sprawdzone przepisy diety SCD warto poznać, chcąc skomponować jadłospis.

Dieta SCD – jak wygląda dieta specyficznych węglowodanów?
Kobieta trzyma się za brzuch z bólu
Przepisy, Porady dietetyka
08.05.2024

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Helicobacter pylori to bakteria, która infekuje żołądek i może powodować pewne problemy zdrowotne. Szacuje się, że zakażenie dotyczy połowy ludzi na świecie​​. Jeśli zmagasz się z problemami żołądkowymi związanymi z infekcją, dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy Helicobacter pylori. Produkty wskazane i zakazane oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w niniejszym artykule.

Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, czego unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję