HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
ciastka gryczane przepis
21.02.2020

Przepis na gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

Kaszę gryczaną znamy chyba wszyscy. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile dobroczynnych właściwości kryją w sobie te drobne brązowe ziarenka. Gryka należy do jednych z najbogatszych odżywczo produktów i z całą pewnością możemy zakwalifikować ją do tak zwanych superfoods. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, węglowodanów, białka, a także wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zazwyczaj traktujemy ją jedynie jako dodatek do obiadu, jednak jej zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne. Z mąki gryczanej można przyrządzić pyszne, delikatne naleśniki, upiec chleb i rozmaite ciasta. Nasza propozycja to aromatyczne ciasteczka czekoladowo-kawowe.

Właściwości gryki

Gryka to bogactwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczy nam przede wszystkim sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K, E i C. To także dobre źródło magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza i cynku. Zarówno kasza gryczana, jak i wyprodukowana z niej mąka to produkty bogate w białko – w zależności od gatunku zawierają go od 10 do nawet 16 procent. Co ważne, to zboże nie zawiera glutenu i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten, cukrzycę oraz tych stosujących dietę Montignaca.

Regularne spożywanie produktów z gryki pomoże obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszy ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, wzmocni naczynia krwionośne, poprawi odporność, przyspieszy perystaltykę jelit i wspomoże trawienie, a także pozytywnie wpłynie na pamięć i koncentrację.

Gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

To zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Robi się je prosto i szybko, są sycące, a także sprawdzą się doskonale jako deser czy też przekąska do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy lub na wycieczkę. Przypadną do gustu nie tylko osobom będącym na diecie odchudzającej, lecz także wszystkim tym, którzy pragną zdrowo się odżywiać, a lubią mieć pod ręką coś słodkiego. Te ciasteczka nie zawierają glutenu ani laktozy, dlatego bezpiecznie mogą spożywać je osoby chore na celiakię bądź cierpiące na nietolerancje pokarmowe. Są wyjątkowo aromatyczne, ponieważ oprócz mąki gryczanej, znajdziemy w nich poprawiającą humor i samopoczucie czekoladę oraz dodającą energii kawę.

gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

Składniki:

  • mąka gryczana – 75 g
  • otręby owsiane – 25 g
  • jajko – 1 szt.
  • cukier ksylitol – 10 g
  • margaryna olej roślinny – 10 g
  • wanilia w proszku – 11 g
  • soda – 2,5 g
  • gorzka czekolada – 25 g
  • kawa rozpuszczalna – 12,5 g

Wykonanie:
Margarynę olej mieszamy z ksylitolem przy pomocy miksera, a następnie wbijamy jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy. Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, otręby, wanilię, sodę i kawę – mieszamy, a następnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, po wymieszaniu formujemy nieduże ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopni C przez około 15 minut.

×