21.02.2020

Przepis na gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

ciastka gryczane przepis

Kaszę gryczaną znamy chyba wszyscy. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile dobroczynnych właściwości kryją w sobie te drobne brązowe ziarenka. Gryka należy do jednych z najbogatszych odżywczo produktów i z całą pewnością możemy zakwalifikować ją do tak zwanych superfoods. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, węglowodanów, białka, a także wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zazwyczaj traktujemy ją jedynie jako dodatek do obiadu, jednak jej zastosowanie jest o wiele bardziej wszechstronne. Z mąki gryczanej można przyrządzić pyszne, delikatne naleśniki, upiec chleb i rozmaite ciasta. Nasza propozycja to aromatyczne ciasteczka czekoladowo-kawowe.

Spis treści:

  1. Właściwości gryki
  2. Gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

Właściwości gryki

Gryka to bogactwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczy nam przede wszystkim sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K, witaminę E i C. To także dobre źródło magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza i cynku. Zarówno kasza gryczana, jak i wyprodukowana z niej mąka to produkty bogate w białko – w zależności od gatunku zawierają go od 10 do nawet 16 procent. Co ważne, to zboże nie zawiera glutenu i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten, cukrzycę oraz tych stosujących dietę Montignaca.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Regularne spożywanie produktów z gryki pomoże obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszy ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, wzmocni naczynia krwionośne, poprawi odporność, przyspieszy perystaltykę jelit i wspomoże trawienie, a także pozytywnie wpłynie na pamięć i koncentrację.

Gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

To zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Robi się je prosto i szybko, są sycące, a także sprawdzą się doskonale jako deser czy też przekąska do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy lub na wycieczkę. Przypadną do gustu nie tylko osobom będącym na diecie odchudzającej, lecz także wszystkim tym, którzy pragną zdrowo się odżywiać, a lubią mieć pod ręką coś słodkiego. Te ciasteczka nie zawierają glutenu ani laktozy, dlatego bezpiecznie mogą spożywać je osoby chore na celiakię bądź cierpiące na nietolerancje pokarmowe. Są wyjątkowo aromatyczne, ponieważ oprócz mąki gryczanej, znajdziemy w nich poprawiającą humor i samopoczucie czekoladę oraz dodającą energii kawę.

gryczane ciasteczka czekoladowo-kawowe

Składniki:

  • mąka gryczana – 75 g
  • otręby owsiane – 25 g
  • jajko – 1 szt.
  • cukier ksylitol – 10 g
  • margaryna olej roślinny – 10 g
  • wanilia w proszku – 11 g
  • soda – 2,5 g
  • gorzka czekolada – 25 g
  • kawa rozpuszczalna – 12,5 g

Wykonanie:
Margarynę olej mieszamy z ksylitolem przy pomocy miksera, a następnie wbijamy jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy. Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, otręby, wanilię, sodę i kawę – mieszamy, a następnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, po wymieszaniu formujemy nieduże ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopni C przez około 15 minut.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję