HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
koktajl malinowo-brzoskwiniowy
29.08.2019

Przepis na koktajl malinowo-brzoskwiniowy

Koktajle to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który zapewnia nam uczucie sytości na dłużej i poprawia perystaltykę jelit, dlatego nie powinno zabraknąć ich w jadłospisie osób odchudzających się oraz antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Nasza propozycja to koktajl malinowo-brzoskwiniowy. Jest delikatny, kremowy i pełen zdrowych składników.

Maliny

Lubimy je za słodki smak, niepowtarzalny zapach i intensywny kolor. Te bardzo bogate w cenne dla naszego zdrowia wartości odżywcze owoce nazywane są często „lekarstwem na wszystko”. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapewnią nam młody wygląd i zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W malinach znajdziemy mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają także sporo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Wzmacniają odporność, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia, mają działanie rozkurczowe i łagodzą bóle menstruacyjne. Są niskokaloryczne (33 kcal w 100 gramach), a dodatkowo dostarczają dużo błonnika pokarmowego, przez co polecane są dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Sezon na świeże maliny trwa bardzo krótko, ale w pozostałych porach roku z powodzeniem możemy sięgać po te mrożone.

Sprawdź także:  Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?

Brzoskwinie

Korzystne właściwości brzoskwiń znane były starożytnym Chińczykom już 4000 lat temu. Obecnie to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. Brzoskwinie składają się w aż 90% z wody, dzięki czemu sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Pomagają także uregulować poziom ciśnienia tętniczego krwi i cholesterolu. Są również bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i pozwala na pozbycie się problemu z zaparciami. Dodatkowo wspierają produkcję czerwonych krwinek, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nie osoby zmagające się z anemią.

Dowiedz się więcej:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

koktajl malinowo-brzoskwiniowy

Maślanka

To produkt, który niestety często bywa niedoceniany. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Jest to produkt lekkostrawny, stosunkowo niskokaloryczny i stanowi doskonałe źródło wapnia – pierwiastka niezbędnego do utrzymania mocnych kości i zębów. Maślanka, podobnie jak kefir i jogurt, zawierają naturalne bakterie probiotyczne, dlatego, jeśli chcemy zachować odpowiedni skład mikroflory jelitowej, powinniśmy regularnie sięgać po te produkty.

Zobacz również:  Witamina D - źródła i rola w organizmie

Przepis na koktajl malinowo-brzoskwiniowy

Składniki:

  • maślanka naturalna 180 g
  • maliny 50 g
  • brzoskwinia konserwowa 30 g

Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Smacznego!

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję