27.07.2020

Nuggetsy z ciecierzycy

nuggetsy z ciecierzycy

Zapewne każdy, kto próbował wykształcić nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe lub przez dłuższy czas stosował dietę odchudzającą, zmagał się z nieodpartą ochotą na niezdrowe przekąski. Najczęściej tęsknimy za smakiem sklepowych słodyczy lub słonych fast-foodów. Niestety te dostępne w popularnych restauracjach z szybkim jedzeniem zawierają mnóstwo kalorii i niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. Na szczęście w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie ich zdrowsze odpowiedniki. Nasza propozycja to nuggetsy z ciecierzycy. Są chrupiące, bardzo aromatyczne i niskokaloryczne. Doskonałe dla osób na diecie redukcyjnej, diecie bez nabiału i glutenu oraz dla wegetarian i wegan.

Ciecierzyca – królowa wśród warzyw strączkowych

Cieciorka, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe, ma mnóstwo nieocenionych dla naszego zdrowia właściwości. W aż 19% składa się z wartościowego białka, dlatego jak najczęściej powinna gościć na stole wegetarian, wegan i osób ograniczających spożywanie mięsa. Poza tym zawiera sporo węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego oraz niewiele tłuszczu. Ciecierzyca jest kopalnią witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

Regularne spożywanie potraw zawierających ciecierzycę obniży ciśnienie tętnicze i pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju chorób serca i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, polecana jest także jako element diety osób cierpiących na anemię, a błonnik pokarmowy sprawia, że jedzenie dań z ciecierzycą pomaga uregulować pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ciecierzyca ma też niski indeks glikemicznym (IG = 30), a zatem bezpiecznie mogą sięgać po nie diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością.

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

nuggetsy z ciecierzycy

Ciecierzyca jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Może stanowić bazę do wielu potraw jednogarnkowych, a także podstawę warzywnych past kanapkowych, kotlecików i burgerów. Nadaje się również idealnie do przygotowania zdrowych nuggetsów, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania, lecz także najmłodszym łakomczuchom. Robi się je bardzo prosto, są pożywne, sycące i aromatyczne.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa lub gotowana – 280 g
  • Olej – 4 g
  • Czosnek – 4 g
  • Papryka słodka – 4 g
  • Majeranek – 4 g
  • Płatki owsiane – 48 g (panierka)
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Ciecierzycę odsączamy na sitku, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, z której następnie formułujemy nieduże kotleciki. Nuggetsy panierujemy w płatkach owsianych i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopni C około 25 minut.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję