30.11.2018

Przepis na pastę marchewkowo-sezamową

przepis pasta marchewkowo-sezamowa

Lubisz kanapki, ale nie masz już pomysłu, by je urozmaicić? Nasza propozycja to pasta marchewkowo-sezamowa, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa. Potrzebne do jej wykonania składniki dostarczą nam mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jeśli podamy ją ze zdrowym pełnoziarnistym chlebem, z powodzeniem możemy sięgać po nią, będąc na diecie.

Jeśli szukasz wygodnego sposobu na zdrowe i zróżnicowane posiłki, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na elastyczny wybór dań, dzięki czemu łatwo utrzymać zbilansowaną dietę bez konieczności spędzania czasu na gotowaniu.

Składniki i przepis na pastę marchewkowo-sezamową

Podstawowym składnikiem pasty jest marchewka – prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. To warzywo jest najbogatszym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Jest on niezbędny dla zdrowego wyglądu skóry i włosów. Niedobór witaminy A może skutkować problemami z narządem wzroku i słabym widzeniem w ciemnościach, przesuszoną skórą i obniżoną odpornością na infekcje. W marchwi znajdziemy także witaminy D, E, C, z grupy B1, B2,  kwas nikotynowy i flawonoidy. Bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalnia procesy starzenia.

Warto pamiętać, że zawarte w marchwi witaminy A i E należą do tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Użyte do przygotowania pasty masło sezamowe tahini nie tylko nada jej doskonałego smaku, lecz także sprawi, że nasz organizm w pełni będzie mógł wykorzystać cenne składniki. Ziarna sezamu są bogate w wapń – podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Ten pierwiastek bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi i niezbędny jest do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. W tahini znajdziemy także fitoestrole, które obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają zapobiegać licznym chorobom, w tym miażdżycy i nadciśnieniu. Włączenie sezamu do jadłospisu może również zahamować proces rozwoju niektórych nowotworów oraz pomóc uregulować pracę przewodu pokarmowego.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Kolejnym składnikiem niezbędnym do wykonania pasty są suszone pomidory. Znajdziemy w nich likopen – przeciwutleniacz o silnym działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym. Poza tym, to doskonałe źródło witaminy K, E oraz B3. Pomidory, zarówno świeże jak i suszone, sprawią, że będziemy mogli dłużej cieszyć się młodym i promiennym wyglądem cery i dobrą kondycją oczu.

Natka pietruszki, sok z cytryny i czosnek dodatkowo wzbogacą smak i aromat pasty. Będzie ona pysznym dodatkiem do pieczywa, lecz można użyć jej także zamiast sosu do pieczonych warzyw lub jako dip do słonych przekąsek.

pasta z marchewki

Składniki:

  • marchew – 70 g
  • pasta sezamowa tahini – 8 g
  • suszone pomidory – 15 g
  • sok z cytryny – 3 g
  • natka pietruszki – 3 g
  • świeży czosnek – 1 ząbek

Wykonanie: Marchew myjemy i obieramy, a następnie gotujemy lub pieczemy około 25-30 minut, aż warzywo zrobi się miękkie. Żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych najlepiej sprawdzi się gotowanie na parze. Do ostudzonej marchewki dodajemy suszone pomidory, pastę tahini, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wszystkie składniki blendujemy do otrzymania gładkiej pasty. Smacznego!

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję