HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
30.11.2018

Przepis na pastę marchewkowo-sezamową

Składniki i przepis na pastę marchewkowo-sezamową

Podstawowym składnikiem pasty jest marchewka – prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. To warzywo jest najbogatszym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Jest on niezbędny dla zdrowego wyglądu skóry i włosów. Niedobór witaminy A może skutkować problemami z narządem wzroku i słabym widzeniem w ciemnościach, przesuszoną skórą i obniżoną odpornością na infekcje. W marchwi znajdziemy także witaminy B1, B2, C, D, E, kwas nikotynowy i flawonoidy. Bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalnia procesy starzenia.

Warto pamiętać, że zawarte w marchwi witaminy A i E należą do tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Użyte do przygotowania pasty masło sezamowe tahini nie tylko nada jej doskonałego smaku, lecz także sprawi, że nasz organizm w pełni będzie mógł wykorzystać cenne składniki. Ziarna sezamu są bogate w wapń – podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Ten pierwiastek bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi i niezbędny jest do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. W tahini znajdziemy także fitoestrole, które obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają zapobiegać licznym chorobom, w tym miażdżycy i nadciśnieniu. Włączenie sezamu do jadłospisu może również zahamować proces rozwoju niektórych nowotworów oraz pomóc uregulować pracę przewodu pokarmowego.

Kolejnym składnikiem niezbędnym do wykonania pasty są suszone pomidory. Znajdziemy w nich likopen – przeciwutleniacz o silnym działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym. Poza tym, to doskonałe źródło witaminy E, K oraz B3. Pomidory, zarówno świeże jak i suszone, sprawią, że będziemy mogli dłużej cieszyć się młodym i promiennym wyglądem cery i dobrą kondycją oczu.

Natka pietruszki, sok z cytryny i czosnek dodatkowo wzbogacą smak i aromat pasty. Będzie ona pysznym dodatkiem do pieczywa, lecz można użyć jej także zamiast sosu do pieczonych warzyw lub jako dip do słonych przekąsek.

pasta z marchewki

Składniki:

  • marchew – 70 g
  • pasta sezamowa tahini – 8 g
  • suszone pomidory – 15 g
  • sok z cytryny – 3 g
  • natka pietruszki – 3 g
  • świeży czosnek – 1 ząbek

Wykonanie: Marchew myjemy i obieramy, a następnie gotujemy lub pieczemy około 25-30 minut, aż warzywo zrobi się miękkie. Żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych najlepiej sprawdzi się gotowanie na parze. Do ostudzonej marchewki dodajemy suszone pomidory, pastę tahini, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wszystkie składniki blendujemy do otrzymania gładkiej pasty. Smacznego!

×