Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?

Uśmiechnięta nastolatka trzymająca miskę owoców

Okres nastoletni to czas, w którym kształtowane są nawyki żywieniowe. Nieodpowiednie odżywianie może skutkować nieprawidłowym rozwojem fizycznym i psychicznym oraz złym stanem zdrowia, a także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy jadłospis ucznia? Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w jadłospisie dla młodzieży, ile kalorii powinna jeść 12-latka i 12-latek, lub jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków z niedowagą, poznaj pomysły na przykładowe śniadania dla nastolatków, zdrowe obiady dla nastolatków oraz zbilansowane kolacje.

Spis treści:

  1. Jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków?
    • Dieta dla nastolatków z niedowagą
    • Dieta dla nastolatków z nadmierną masą ciała
  2. Najczęstsze błędy w żywieniu nastolatków
  3. Jakie produkty są ważne w diecie dla nastolatków?
  4. Zapotrzebowanie kaloryczne nastolatków
  5. Jak komponować posiłki dla nastolatków?

Jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków?

Nieprawidłowa dieta w okresie nastoletnim może mieć wiele negatywnych konsekwencji, m.in. zwiększać ryzyko wystąpienia: chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, osteoporozy czy niedożywienia. Dieta dla nastolatka i nastolatki powinna być dopasowana do wieku i stylu życia. Etap dojrzewania jest bowiem niezwykle istotnym okresem w życiu człowieka.

Jadłospis dla nastolatków powinien dostarczać wszystkie niezbędne makro- i mikroskładniki pokarmowe w ilości i jakości, która całkowicie pokryje zapotrzebowanie energetyczne oraz pozwoli na prawidłowy rozwój młodego organizmu. W jadłospisie młodego człowieka należy uwzględnić różnorodne produkty, np.: produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa i owoce, mleko i przetwory mleczne, mięso, drób, ryby, jajka, tłuszcze roślinne. Należy ograniczyć: słodycze i cukry proste oraz kwasy tłuszczowe nasycone i izomerów trans. Dieta dla nastolatki i nastolatka powinna zawierać pełnowartościowe dania, czyli takie, w których znajdują się źródła białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin oraz minerałów. Posiłki powinny być spożywane regularnie, co 3–4 godziny, najlepiej 4–5 razy na dobę.

Matka z córką w kuchni

Dieta dla nastolatków z niedowagą

Układając dietę dla nastolatków ze zbyt niską masą ciała, trzeba przyjrzeć się przede wszystkim wartości energetycznej codziennego jadłospisu. Najlepiej przez kilka dni notować wszystkie zjadane posiłki. Należy zastanowić się, z czego wynika problem niedowagi. Czy jest to rezultat niedoborowej diety, nieregularnego jedzenia, braku apetytu dziecka, a może dużej aktywności fizycznej? Jeśli nie wiesz, jaką dietę zastosować u dziecka z niedowagą, skorzystaj z pomocy lekarza i dietetyka, którzy dobiorą indywidualny plan działania. Przydatny może okazać się również zbilansowany catering dietetyczny.

Dieta dla nastolatków z nadmierną masą ciała

W przypadku nastolatków z nadmierną masą ciała warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Specjalista może przygotować przykładowy jadłospis dla nastolatków na tydzień, co pomoże zorientować się, jakie posiłki i w jakich ilościach powinny składać się na menu dziecka. Szczególne zagrożenie stanowi nadmierna tkanka tłuszczowa zlokalizowana w okolicy brzucha (otyłość wisceralna), która zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, zaburzeń lipidowych, a w konsekwencji zespołu metabolicznego. Nadmierna masa ciała u nastolatków może również powodować dolegliwości układu kostno-stawowego, doprowadzając do skrzywień kręgosłupa i płaskostopia. Należy przyjrzeć się uważnie nie tylko domowej diecie nastolatków z nadmierną masą ciała, ale i trybowi życia. U dzieci z nadwagą czy otyłością nie powinno się stosować żadnych restrykcyjnych diet, ponieważ może to stwarzać ryzyko zaburzeń odżywiania w przyszłości, ale także prowadzić do niedoborów składników pokarmowych. Zdecydowanie lepiej redukować wagę stopniowo z uwzględnieniem aktywności fizycznej.

Należy pamiętać, że dzieci nawyki żywieniowe w dużym stopniu wynoszą z domu rodzinnego. Od najmłodszych lat warto przyzwyczajać je do zdrowego jedzenia i prawidłowych wyborów. Jeśli standardem będzie wspólne, regularne jedzenie wartościowych dań, a na wyciągnięcie ręki będą owoce, a nie słodycze, zdrowe odżywianie będzie dla dziecka normą, a nie innowacją. Nie będzie konieczności zastanawiania się, jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw oraz jak przestać jeść słodycze, bo nastolatek będzie miał utrwalone prawidłowe wzorce.

Sprawdź także: Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Dziewczyna decyduje się co zjeść

Najczęstsze błędy w żywieniu nastolatków

Niestety diety dla nastolatków często cechują się niską wartością odżywczą. Dodatkowo prowadzenie racjonalnego żywienia utrudniają przeróżne trendy żywieniowe obecne w internecie. Wśród najczęstszych błędów żywieniowych nastolatków są:

  • pomijanie śniadań,
  • spożywanie słodkich i słonych przekąsek w dużych ilościach,
  • ograniczona ilość warzyw i owoców w diecie,
  • brak regularności w spożywaniu posiłków.

Działania te nierzadko powodują niedobory składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, które przekładają się na gorsze samopoczucie i zły stan zdrowia. Co więcej, w dietach nastolatków bardzo często zamiast wody pojawiają się kaloryczne, słodkie napoje, często zawierające kofeinę i pozbawione wartości odżywczej.

Młoda kobieta trzyma w ręku frytki

Jakie produkty są ważne w diecie dla nastolatków?

Jadłospis diety dla nastolatków powinien być kolorowy i różnorodny. Dzieci w tym wieku powinny próbować różnorodnych potraw i produktów. Bazą każdego posiłku powinny być warzywa i owoce, w proporcji 3/4 warzyw i 1/4 owoców. Podstawowymi źródłami węglowodanów w diecie nastolatków powinny być produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa oraz owoce. Warto włączyć do codziennego jadłospisu produkty mleczne, w ilości 3–4 porcji na dzień. Źródłem pełnowartościowego białka w diecie nastolatków powinny być: jaja, ryby, chude mięso oraz nasiona roślin strączkowych.

Sprawdź także: Dieta na pamięć i koncentrację

Zapotrzebowanie kaloryczne nastolatków

Zapotrzebowanie na energię dla nastolatków wskazane jest w Normach Żywienia dla Populacji Polski z podziałem na wiek, płeć oraz współczynnik aktywności fizycznej. Przykładowo:

  • dieta dla nastolatków 12 lat: 2050 kcal/dzień przy małej aktywności fizycznej, 2350 kcal przy umiarkowanej aktywności fizycznej i 2700 kcal przy dużej;
  • dieta dla nastolatki 13–15 lat: 2100 kcal/dzień przy małej aktywności fizycznej, 2450 kcal przy umiarkowanej aktywności fizycznej i 2800 kcal przy dużej;
  • dieta dla 13-latka: 2600 kcal/dzień przy małej aktywności fizycznej, 3000 kcal przy umiarkowanej aktywności fizycznej i 3450 kcal przy dużej.

Podane wartości to sugerowana kaloryczność i należy pamiętać, by uważnie obserwować organizm nastolatka i tempo wzrostu masy ciała, by indywidualnie dopasowywać zalecenia żywieniowe.

Jak komponować posiłki dla nastolatków?

Warto angażować nastolatków w gotowanie dań, ponieważ to nie tylko forma wspólnego spędzania czasu, ale także możliwość kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W pierwszym kroku należy przyjrzeć się najczęściej popełnianym błędom żywieniowym i zastanowić się, czy w diecie dziecka znajdują się różnorodne produkty spożywcze. Jeśli nie wiesz, jak mogą wyglądać prawidłowo skomponowane posiłki dla nastolatków, przyjrzyj się poniższym propozycjom posiłków dla nastolatków.

Przykładowe śniadania dla nastolatków:

  • owsianka z jogurtem i bananem,
  • gotowane jajka z kromkami pieczywa i warzywami, np. pomidorem i rzodkiewką,
  • kanapki z chudą wędliną, chudym białym serem i warzywami,
  • twarożek z rzodkiewką i pieczywem,
  • omlet jajeczny z warzywami.

Warto wykorzystać właściwości owsianki, jajek, produktów pełnoziarnistych czy warzyw, które sprawiają, że dania są sycące i zapewniają niezbędną energię. Po zjedzeniu takiego śniadania dziecko przez dłuższy czas nie będzie głodne i nie będzie miało ochoty podjadać czy sięgać po niezdrowe przekąski.

Przykładowe II śniadania dla nastolatków:

  • placuszki z serka wiejskiego z malinami,
  • kanapka z pastą jajeczną i pomidorkami koktajlowymi,

Kanapka z pastą jajeczną i pomidorkami koktajlowymi

  • tortilla z jajkiem i warzywami,
  • placuszki bananowe na mące pełnoziarnistej,
  • koktajle owocowo-jogurtowe,

Różne rodzaje koktajli owocowo-jogurtowych

  • jogurt z owocami i orzechami.

Przykładowe obiady dla nastolatków:

  • domowa tortilla z dodatkiem warzyw i kurczaka,
  • kasza jęczmienna z warzywami i pieczonymi nuggetsami z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych,

Kasza jęczmienna z warzywami i nuggetsami

  • zupa pomidorowa z brązowym ryżem i gotowanym mięsem z kurczaka,
  • makaron pełnoziarnisty w pomidorowym sosie z cukinią, papryką i kurczakiem.

Makaron w pomidorowym sosie z cukinią i kurczakiem

Przykładowe kolacje dla nastolatków:

  • pełnoziarniste tosty z chudą wędliną, serem mozzarella i pomidorem,
  • pieczona ryba z warzywami i frytkami z warzyw,
  • kasza manna na mleku z jabłkiem i cynamonem,
  • jogurt z domową granolą i owocami,
  • sałatka z kurczakiem, warzywami i sosem na bazie oliwy z oliwek i cytryny,
  • omlet z płatków owsianych z owocami i orzechami.

Bibliografia:

  1. M. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.

 

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję