HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
owsianka właściwości
20.11.2017

O jak owsianka - porcja zdrowia na śniadanie

Płatki owsiane przeżywają prawdziwy renesans. I nic w tym dziwnego, bo ich wartości prozdrowotne trudno przecenić. Owies stanowił ważny element diety wielu Europejczyków już w epoce brązu. To zboże bogate w białko i nieocenione źródło aminokwasów. Miseczka płatków owsianych spożywana z jogurtem bądź mlekiem zaspokaja apetyt naszego mózgu na witaminę B6. Ta poprawia pamięć i koncentrację oraz pozwala na szybkie przyswajanie wiedzy. Zawarta w owsie witamina B1 dba o stabilność organizmu w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz zawiera substancje działające antydepresyjnie. Owies to także niezastąpione źródło witaminy E, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Pełne ziarno owsa składa się w blisko jednej trzeciej z błonnika, który oczyszcza organizm i zapobiega rozwojowi chorób. Sam błonnik daje zaś uczucie sytości, poprawia pracę jelit oraz zapobiega nadkwasocie i uczuciu zgagi. Dziś proponujemy Państwu przepis na pieczoną owsiankę. To zdrowe i pożywne danie, do którego przygotowania oprócz płatków owsianych można z powodzeniem wykorzystać niezliczoną ilość owoców, orzechów i migdałów a także pełny prozdrowotnych właściwości miód!

Sprawdź także:  Dlaczego warto jeść śniadania?

pieczona owsianka

Pieczona owsianka – Składniki (porcja dla 2 osób):

  • Płatki owsiane – 60 g
  • Mleko 0,5% tłuszczu – 120 ml
  • Jabłko – 70 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Miód – 10 g
  • Rodzynki – 10 g
  • Orzechy włoskie – 10 g
  • Cynamon – do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku umieścić zimne mleko oraz płatki owsiane.
  2. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu zagotowania, a następnie gotować przez kilka minut.
  3. Jabłko umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w osobnym rondelku i dusić do miękkości.
  4. Wystudzone płatki i jabłka połączyć z posiekanymi orzechami, miodem, rodzynkami, jajkiem i cynamonem.
  5. Masę umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180st.C przez ok. 20 minut.

Zobacz również:  Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść?

Smacznego!

29.09.2023

Dieta niskotłuszczowa – opis diety, przepisy oraz przykładowy jadłospis

Dieta niskotłuszczowa to sposób żywienia, który skupia się na ograniczeniu spożycia tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów nasyconych i będących źródłem cholesterolu. W diecie tej priorytetem jest zwiększenie udziału spożywanych węglowodanów i białka, przy jednoczesnym wybieraniu zdrowych źródeł tłuszczów. Dieta ta nie jest jednak dobrym rozwiązaniem dla każdego. Dla kogo zalecana jest dieta niskotłuszczowa? Co jeść, a czego unikać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

27.09.2023

Dieta na stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które dotyczy coraz większej liczby osób na całym świecie. Czy wiesz, że w tym przypadku kluczowe znaczenie ma to, co jesz? Stłuszczona wątroba może prowadzić do poważnych powikłań i dawać bardzo nieprzyjemne dolegliwości. Dowiedz się, jak wygląda dieta na stłuszczenie wątroby, czego należy unikać i jakie produkty są wskazane.

25.09.2023

Dieta na przytycie, czyli co jeść, aby przybrać na wadze?

Zarówno zbyt duża, jak i zbyt niska masa ciała mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Choć wiele osób wciąż szuka rozwiązań na utratę kilogramów, są też tacy, którzy chcieliby przybrać na wadze. Jak może wyglądać prosta dieta na przytycie? Po jakie produkty sięgać, aby przybrać na wadze i czy dieta na przytycie dla nastolatków różni się od jadłospisu dla dorosłych?

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję