HACCP bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo naszych dań jest dla nas priorytetem. Wiemy, że oczekujesz nie tylko smacznych i odpowiednio zbilansowanych, ale także najwyższej jakości oraz świeżości posiłków. Aby spełnić te oczekiwania wdrożyliśmy i certyfikowaliśmy system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP.


Nad odpowiednim działaniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP w kuchni WygodnaDieta.pl czuwa zewnętrzny audytor Dekra Certification Sp. z o.o.

kucharze - certyfikat DEKRA bezpieczeństwo żywności

Dlaczego z nami możesz czuć się bezpiecznie?

Aby zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa żywności, zaprojektowaliśmy unikatowy system zarządzania bezpieczeństwem żywności w naszej firmie. W skład systemu wchodzi m.in. szereg instrukcji i procedur zapewniających bezpieczną produkcję diet pudełkowych.

Profesjonalna kuchnia i nowoczesny sprzęt

Już na etapie projektowania kuchni braliśmy pod uwagę względy bezpieczeństwa żywności, dzięki czemu nasz system wyodrębnia specjalistyczne strefy przeznaczone do magazynowania, obróbki wstępnej, obróbki surowców, obróbki termicznej i konfekcjonowania posiłków.

Składniki do dań przygotowujemy w wielu wyspecjalizowanych pomieszczeniach i dzięki temu nie dopuszczamy do powstania tzw. zakażeń krzyżowych (pozwala to m.in. na wyeliminowanie kontaktu produktów gotowych z surowcami jeszcze nieprzetworzonymi).

chłodnia szokowa - bezpieczeństwo żywności


Do pracy używamy wyłącznie nowoczesnego sprzętu z odpowiednimi deklaracjami zgodności, które gwarantują bezpieczny kontakt z żywnością. Pozwala to na utrzymanie najwyższego poziomu higieny, a co za tym idzie bezpieczeństwa. Używamy m.in. specjalnego oznaczenia przyrządów kuchennych oraz nie dopuszczamy użycia sprzętu drewnianego, który nie zapewnia wystarczającej higieny.

Pieczenie, chłodzenie i mierzenie temperatur

Działający system poddaje rygorystycznej kontroli wyznaczone przez nas punkty kontrolne oraz punkty krytyczne. Sprawdzamy świeżość i jakość produktów oraz na bieżąco monitorujemy drogę każdego surowca w procesie produkcji, aż do momentu powstania gotowego dania. Co pozwala wykluczyć ryzyka fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne, które mogą dotyczyć przetwarzanej żywności.

W miejscach kluczowych wyznaczyliśmy krytyczne punkty kontrolne, które polegają np. na badaniu temperatury mięs podczas obróbki termicznej, co daje gwarancję, że wszystkie mięsa są "dopieczone" a drobnoustroje wyeliminowane.

Równie ważne jak obróbka termiczna potraw jest odpowiednio szybkie chłodzenie surowców w przystosowanych chłodniach szokowych. Schładzając dania do temperatury poniżej 3°C zatrzymujemy rozwój mikroorganizmów, co ma bardzo duży wpływ na świeżość serwowanych potraw.

Przygotowane przez nas dania pakowane są z użyciem zaawansowanych technologicznie urządzeń zgrzewających, co dodatkowo izoluje potrawy od środowiska zewnętrznego, gwarantując dłuższą świeżość bez sięgania po sztuczne konserwanty.

haccp - szkolenia

Codzienne dostawy, sprawdzanie temperatur i terminów

Ważnym elementem naszego systemu są codzienne dostawy. Jesteśmy w stanie przyjmować świeże dostawy każdego dnia, co pozwala do minimum ograniczyć magazynowanie surowców i przekłada się na świeżość potraw. Przyjmując surowce zawsze szczegółowo badamy stan, sprawdzamy temperatury, terminy przydatności oraz wymagamy od dostawców dokumentacji dotyczącej pochodzenia dostarczanych produktów.

Wysoka świadomość kluczem do bezpiecznych dań

Kolejną istotną kwestią zaprogramowaną w systemie są szkolenia personelu. Nasz zespół kucharzy jest regularnie szkolony z zasad systemu HACCP obowiązujących w zakładzie. Realizujemy szkolenia HACCP, GHP i GMP w trybie wstępnym i rocznym. Doszkalamy naszych wewnętrznych audytorów korzystając ze szkoleń zewnętrznych firm.

Przykładamy bardzo dużą uwagę do odpowiedniego zachowania personelu zajmującego się przygotowywaniem posiłków (m.in. wysoka higiena osobista, rękawice ochronne, odpowiednie ubrania robocze i co najważniejsze, świadomość zasad obowiązujących przy produkcji żywności).

Cały nasz personel jest świadomy zagrożeń mogących wystąpić przy obróbce surowców, np. surowego drobiu lub jaj. Dzięki tej świadomości i działającemu systemowi HACCP możesz mieć pewność, że nasi pracownicy są odpowiednio przygotowani i zaserwują nie tylko smaczne ale też bezpiecznie dania.

 

Poniżej znajdują się certyfikaty HACCP firmy WygodnaDieta.pl.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję