HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis na ciasto z nasionami chia
01.02.2019

Przepis na ciasto z nasionami chia

Nasiona chia

Nasiona chia, znane także jako szałwia hiszpańska, nie bez powodu uznawane są za jeden z najcenniejszych znanych nam superfoods. To przede wszystkim bogactwo zdrowych tłuszczów. Zawierają więcej niż łosoś Omega-3, należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w NNKT pozytywnie wpłynie na pracę mózgu, poprawi koncentrację, przyczyni się do właściwego funkcjonowania narządu wzroku i zapewnia piękny wygląd skóry. Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów – neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Włączenie nasion chia do diety wspomoże procesy trawienne i pomoże utrzymać odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi. To również doskonałe źródło potasu, który zapewnia prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Nasion szałwii hiszpańskiej nie powinno zabraknąć także w diecie wegetarian i wegan. Chia dostarczy nam sporo łatwo przyswajalnego białka oraz mnóstwo wapnia, niezbędnego do zachowania mocnych kości i zębów.

Mimo że te niezwykłe nasionka są wysokokaloryczne (486 kcal w 100 g), nie powinny zapominać o nich nawet osoby będące na diecie redukcyjnej. Nasiona chia w połączeniu z wodą pęcznieją i powiększają objętość, a dzięki temu szybko wypełniają żołądek i dają uczucie sytości. Regularne spożywanie chia pomoże także uregulować pracę przewodu pokarmowego i przyspieszy metabolizm.

ciasto z nasionami chia

Przepis na ciasto z nasionami chia na mleku sojowym waniliowym z galaretką truskawkowąSkładniki

  • 1 szkl. daktyli
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 600 g jogurtu
  • 300 g mleka sojowego waniliowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g jagód
  • galaretka truskawkowa

Wykonanie: Na suchej patelni prażymy orzechy, studzimy a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi oraz daktylami. Wykładamy dno formy. Jogurt łączymy z waniliowym napojem sojowym, a następnie dodajemy do nich nasiona chia, dokładnie mieszamy i zostawiamy na godzinę, aż nasionka napęcznieją. Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy ją do masy z chia wraz z ksylitolem. Kiedy całość zacznie tężeć, otrzymaną miksturę wylewamy na daktylowo-orzechowy spód. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Na wierzchu układamy jagody. Następnie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją, a kiedy ostygnie wylewamy ją na górę ciasta. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

×