Nasiona chia
Nasiona chia, znane także jako szałwia hiszpańska, nie bez powodu uznawane są za jeden z najcenniejszych znanych nam superfoods. To przede wszystkim bogactwo zdrowych tłuszczów. Zawierają więcej niż łosoś Omega-3, należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w NNKT pozytywnie wpłynie na pracę mózgu, poprawi koncentrację, przyczyni się do właściwego funkcjonowania narządu wzroku i zapewnia piękny wygląd skóry. Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów – neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Włączenie nasion chia do diety wspomoże procesy trawienne i pomoże utrzymać odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi. To również doskonałe źródło potasu, który zapewnia prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego krwi.
Nasion szałwii hiszpańskiej nie powinno zabraknąć także w diecie wegetarian i wegan. Chia dostarczy nam sporo łatwo przyswajalnego białka oraz mnóstwo wapnia, niezbędnego do zachowania mocnych kości i zębów.
Mimo że te niezwykłe nasionka są wysokokaloryczne (486 kcal w 100 g), nie powinny zapominać o nich nawet osoby będące na diecie redukcyjnej. Nasiona chia w połączeniu z wodą pęcznieją i powiększają objętość, a dzięki temu szybko wypełniają żołądek i dają uczucie sytości. Regularne spożywanie chia pomoże także uregulować pracę przewodu pokarmowego i przyspieszy metabolizm.
Przepis na ciasto z nasionami chia na mleku sojowym waniliowym z galaretką truskawkowąSkładniki
- 1 szkl. daktyli
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- 600 g jogurtu
- 300 g mleka sojowego waniliowego
- 6 łyżek nasion chia
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny
- 100 g jagód
- galaretka truskawkowa
Wykonanie: Na suchej patelni prażymy orzechy, studzimy a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi oraz daktylami. Wykładamy dno formy. Jogurt łączymy z waniliowym napojem sojowym, a następnie dodajemy do nich nasiona chia, dokładnie mieszamy i zostawiamy na godzinę, aż nasionka napęcznieją. Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy ją do masy z chia wraz z ksylitolem. Kiedy całość zacznie tężeć, otrzymaną miksturę wylewamy na daktylowo-orzechowy spód. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Na wierzchu układamy jagody. Następnie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją, a kiedy ostygnie wylewamy ją na górę ciasta. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!