Zakażenie bakterią Clostridium difficile najczęściej objawia się biegunką o różnym nasileniu, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i gorączką, co prowadzi do znacznego osłabienia organizmu. Antybiotyki stanowią podstawę leczenia, ale ważną rolę odgrywa również odpowiedni sposób żywienia. Sprawdź, jaka dieta przy bakterii Clostridium difficile jest zalecana przez lekarzy oraz co jeść. Clostridium nie musi oznaczać konieczności wprowadzenia skomplikowanego jadłospisu.
Spis treści
- Jakie produkty wspierają leczenie zakażenia Clostridium?
- Jakie pokarmy wykluczyć przy zakażeniu Clostridium?
- Przykłady lekkostrawnych posiłków dla osób z zakażeniem Clostridium
- Jakie napoje wspierają leczenie Clostridium?
- Rola probiotyków w leczeniu zakażenia Clostridium
Jakie produkty wspierają leczenie zakażenia Clostridium?
Przy Clostridium difficile nie zawsze zalecana jest ścisła dieta lekkostrawna. Dietę należy dopasować indywidualnie w zależności od towarzyszących dolegliwości. Jednak biorąc pod uwagę to, że bakteria często powoduje biegunki, bóle brzucha, nudności czy wzdęcia, warto w okresie zaostrzenia objawów stosować dietę lekkostrawną, która działa łagodząco na żołądek i jelita. Zatem jeść przy clostridium?

Dieta lekkostrawna przy Clostridium difficile powinna zawierać produkty gotowane, pieczone lub przygotowane na parze, które nie obciążają żołądka ani nie nasilają objawów. Warto sięgać po:
- lekkie zupy,
- kleiki,
- gotowane warzywa,
- chude mięso,
- ryby,
- fermentowane produkty mleczne, takie jak: kefir czy jogurt naturalny, które pomagają odbudować mikroflorę jelitową.

Jeśli występują problemy z tolerancją laktozy, nie należy uwzględniać w menu produktów mlecznych. Posiłki powinny być podawana często – nawet 5–6 razy dziennie. Zastosowanie odpowiedniej diety i właściwie dobranego antybiotyku to klucz do powrotu do zdrowia.
Jakie pokarmy wykluczyć przy zakażeniu Clostridium?
Dieta przy clostridium nie powinna zawierać potraw tłustych, smażonych, ciężkostrawnych oraz produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który może podrażniać jelita. Ważne jest unikanie ostrych przypraw, alkoholu, napojów gazowanych i produktów ciężkich do strawienia, takich jak pełnoziarniste pieczywo, tłuste mięso, wędliny, ryby czy surowe warzywa i owoce. Wskazane są produkty lekkostrawne i dieta, która nie obciąża układu pokarmowego.
Przykłady lekkostrawnych posiłków dla osób z zakażeniem Clostridium
Przykładowa dieta przy clostridium może wyglądać następująco:
- Śniadanie: płatki owsiane gotowane na wodzie z dojrzałym bananem i szczyptą cynamonu
- II śniadanie: pieczywo pszenne z jajkiem i chudą wędliną
- Obiad: gotowane na parze mięso z indyka z ziemniakami purée, sosem koperkowym i marchewką
- Podwieczorek: mus jabłkowy
- Kolacja: mintaj zapiekany z cukinią i serem mozzarella

Jakie napoje wspierają leczenie Clostridium?
W trakcie leczenia zakażenia Clostridium difficile nawodnienie organizmu jest bardzo ważne, szczególnie gdy objawy obejmują biegunkę, która może prowadzić do odwodnienia i utraty elektrolitów. Oprócz niegazowanej wody warto pić doustne środki nawadniające.
Rola probiotyków w leczeniu zakażenia Clostridium
Probiotyki dzięki zdolności do przywracania równowagi mikroflory jelitowej odgrywają ważną rolę w leczeniu zakażenia bakterią Clostridium difficile, a niektóre ze szczepów mogą nawet zmniejszać ryzyko zakażenia. Wykazano bowiem, iż podawanie chorym podczas leczenia przeciwbakteryjnego preparatu zawierającego szczep Lactobacillus plantarum 299v zmniejszało ryzyko zakażenia Clostridium difficile. Stosowanie probiotyków w trakcie i po stosowaniu antybiotyków może również zmniejszać częstość występowania biegunek oraz wspierać szybszą odbudowę mikroflory jelitowej. Ważne jest jednak, aby probiotyki były stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza.

Chcesz zadbać o swoje zdrowie i wesprzeć jelita po chorobie? Sprawdź, na czym polega dieta pudełkowa i wybierz odpowiedni do swoich potrzeb plan żywienia.
Bibliografia:
- Adamczak M., Dudzicz S., Więcek A., Zakażenie Clostridioides difficile — co jest ważne dla lekarza rodzinnego, „Forum Medycyny Rodzinnej”, 2020.