21.09.2018

Co warto jeść jesienią?

co jeść jesienią

Dobra odporność

Wiadomo, że przeziębieniom i grypie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeszcze przed nadejściem jesieni warto zadbać o to, żeby nasz układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo. W diecie na wzmocnienie odporności nie powinno zabraknąć witaminy C i A, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz PP, mającej działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bardzo ważną rolę w ochronie przed chorobami odgrywają także witaminy z grupy B, rutyna, selen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i 6). Produkty, które z pewnością przyczynią się do poprawy odporności to między innymi:

  • Sok z aronii: to sposób sprawdzony przez nasze babcie. Aronia do bogactwo flawonoidów, które sprawiają, że owoc ten ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawiera także rutynę o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwas foliowy, wapń, żelazo, mangan, witaminę C, A, E, P oraz B2.
  • Miód: nie tylko pysznie smakuje, lecz słynie także ze swoich antybiotycznych właściwości. Poprawia odporność, działa bakteriobójczo, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zawiera cenne witaminy i minerały. Kluczowe jest jednak to, by wybrać miód najlepszej jakości, ze sprawdzonego źródła. Warto pamiętać, że substancja ta traci swoje dobroczynne działanie już w temperaturze 40°C, dlatego posłodzona miodem gorąca herbata, choć smakuje wyśmienicie, nie przyczyni się do poprawy odporności.
  • Natka pietruszki: to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, A, żelaza, wapnia, magnezu, cynku i innych minerałów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, sprzyja produkcji czerwonych krwinek, działa przeciwzapalnie. Można stosować ją jako dodatek do obiadów, zrobić z niej pesto lub zblendować z ulubionym koktajlem.
  • Siemię lniane: ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Te brązowe ziarenka zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Regulują przemianę materii, poprawiają koncentrację, mają pozytywny wpływ na stan skóry i włosów oraz chronią przed rozwojem wielu chorób.
  • Kasza jaglana: zawiera najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odkwaszające i odśluzowujące. Zapewnia piękny wygląd skóry, wspomaga zapamiętywanie i wzmacnia odporność, dlatego warto spożywać ją, kiedy jesteśmy narażeni na różnego typu infekcje, przemęczeni i rozdrażnieni.

co jeść jesienią

Rozgrzej się!

Wraz z jesienią przychodzą coraz zimniejsze dni. Niektórzy narzekają, że jest im zimno nawet w grubym swetrze i szaliku. Na szczęście istnieje grupa produktów, które pomogą nam rozgrzać się od środka. Podział produktów na te wyziębiające i ogrzewające organizm stosowany jest od wieków w medycynie chińskiej.

Kiedy jest nam zimno, powinniśmy sięgać po:

  • czosnek, cebulę i por
  • imbir
  • czarny pieprz
  • cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową
  • soczewicę i fasolę
  • owies i otręby pszenne
  • mandarynki, maliny i wiśnie

Natomiast produkty, których zmarzluchy powinny unikać to między innymi:

  • banany, grejpfruty i arbuzy
  • wieprzowina
  • sól i rafinowany cukier
  • biały ryż
  • mięta
  • ogórek

Nie daj się jesiennej chandrze

Żeby zapewnić sobie dobry nastrój, powinniśmy chronić się przed niedoborami przede wszystkim magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Włączenie do jadłospisu produktów takich jak kakao, orzechy włoskie i brazylijskie, tłuste ryby czy banany z pewnością poprawi naszą koncentrację, wspomoże zapamiętywanie, zredukuje stres i sprawi, że łatwiej będzie nam przetrwać smutne, pochmurne dni.

Składniki do diety wysokotłuszczowej: mięso i olej
Porady dietetyka
10.04.2024

Dieta wysokotłuszczowa – zalecenia, efekty oraz jadłospis

W standardowej, zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diecie tłuszcz stanowi ok. 1/3 wszystkich kalorii. Jeszcze parę lat temu królował mit, że to właśnie tłuszcz odpowiada za gromadzenie się tkanki tłuszczowej, więc wiele odchudzających się osób ograniczało ten składnik w diecie. Na szczęście obecnie tłuszcz nie wzbudza już lęku, a niezwykle popularne stały się diety wysokotłuszczowe. Jakie są zalecenia i efekty diety bogatej w tłuszcze i czy taki sposób żywienia ma sens?

Dieta wysokotłuszczowa – zalecenia, efekty oraz jadłospis
Jedzenie i waga (dieta 800 kcal)
Przepisy, Ciekawostki
09.04.2024

Dieta 800 kcal – na czym polega? Efekty oraz przykładowy jadłospis

Dieta 800 kcal to restrykcyjny plan żywieniowy, który zyskał popularność jako sposób na szybką utratę wagi. Jego podstawą jest przede wszystkim drastyczne ograniczenie dziennej liczby kalorii. Czy taka dieta faktycznie działa? Jak wpływa na zdrowie i czy pomaga schudnąć w zdrowy i zrównoważony sposób? Sprawdzamy.

Dieta 800 kcal – na czym polega? Efekty oraz przykładowy jadłospis
Dietetyczka rozpisuje dietę
Ciekawostki
08.04.2024

Dieta zgodna z grupą krwi – jak wygląda w praktyce?

Każdego roku pojawiają się setki nowych teorii dotyczących tego, co jeść, aby szybko schudnąć, być zdrowszym i pełnym energii. Dietetycy wciąż zastanawiają się, dlaczego osoby, które szukają odpowiedzi na te i podobne pytania, nie przyjmują do wiadomości jednego słusznego rozwiązania — pełnowartościowej diety. Jakiś czas temu, na fali popularności dziwnych strategii dla zdrowia, pojawiła się dieta zgodna z grupą krwi. Czy faktycznie ma sens? Sprawdźmy!

Dieta zgodna z grupą krwi – jak wygląda w praktyce?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję