Wiadomo, że przeziębieniom i grypie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeszcze przed nadejściem jesieni warto zadbać o to, żeby nasz układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo. W diecie na wzmocnienie odporności nie powinno zabraknąć witaminy C i A, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz PP, mającej działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bardzo ważną rolę w ochronie przed chorobami odgrywają także witaminy z grupy B, rutyna, selen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i 6). Produkty, które z pewnością przyczynią się do poprawy odporności to między innymi:
Spis treści:
- Dobra odporność
- Rozgrzej się!
- Nie daj się jesiennej chandrze
Dobra odporność
Wiadomo, że przeziębieniom i grypie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeszcze przed nadejściem jesieni warto zadbać o to, żeby nasz układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo. W diecie na wzmocnienie odporności nie powinno zabraknąć witaminy C i A, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz PP, mającej działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bardzo ważną rolę w ochronie przed chorobami odgrywają także witaminy z grupy B, rutyna, selen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i 6). Produkty, które z pewnością przyczynią się do poprawy odporności to między innymi:
- Sok z aronii: to sposób sprawdzony przez nasze babcie. Aronia do bogactwo flawonoidów, które sprawiają, że owoc ten ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawiera także rutynę o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwas foliowy, wapń, żelazo, mangan, witaminę C, A, E, P oraz B2.
- Miód: nie tylko pysznie smakuje, lecz słynie także ze swoich antybiotycznych właściwości. Poprawia odporność, działa bakteriobójczo, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zawiera cenne witaminy i minerały. Kluczowe jest jednak to, by wybrać miód najlepszej jakości, ze sprawdzonego źródła. Warto pamiętać, że substancja ta traci swoje dobroczynne działanie już w temperaturze 40°C, dlatego posłodzona miodem gorąca herbata, choć smakuje wyśmienicie, nie przyczyni się do poprawy odporności.
- Natka pietruszki: to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, A, żelaza, wapnia, magnezu, cynku i innych minerałów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, sprzyja produkcji czerwonych krwinek, działa przeciwzapalnie. Można stosować ją jako dodatek do obiadów, zrobić z niej pesto lub zblendować z ulubionym koktajlem.
- Siemię lniane: ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Te brązowe ziarenka zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Regulują przemianę materii, poprawiają koncentrację, mają pozytywny wpływ na stan skóry i włosów oraz chronią przed rozwojem wielu chorób.
- Kasza jaglana: zawiera najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odkwaszające i odśluzowujące. Zapewnia piękny wygląd skóry, wspomaga zapamiętywanie i wzmacnia odporność, dlatego warto spożywać ją, kiedy jesteśmy narażeni na różnego typu infekcje, przemęczeni i rozdrażnieni.
Rozgrzej się!
Wraz z jesienią przychodzą coraz zimniejsze dni. Niektórzy narzekają, że jest im zimno nawet w grubym swetrze i szaliku. Na szczęście istnieje grupa produktów, które pomogą nam rozgrzać się od środka. Podział produktów na te wyziębiające i ogrzewające organizm stosowany jest od wieków w medycynie chińskiej.
Kiedy jest nam zimno, powinniśmy sięgać po:
- czosnek, cebulę i por
- imbir
- czarny pieprz
- cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową
- soczewicę i fasolę
- owies i otręby pszenne
- mandarynki, maliny i wiśnie
Natomiast produkty, których zmarzluchy powinny unikać to między innymi:
- banany, grejpfruty i arbuzy
- wieprzowina
- sól i rafinowany cukier
- biały ryż
- mięta
- ogórek
Nie daj się jesiennej chandrze
Żeby zapewnić sobie dobry nastrój, powinniśmy chronić się przed niedoborami przede wszystkim magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Włączenie do jadłospisu produktów takich jak kakao, orzechy włoskie i brazylijskie, tłuste ryby czy banany z pewnością poprawi naszą koncentrację, wspomoże zapamiętywanie, zredukuje stres i sprawi, że łatwiej będzie nam przetrwać smutne, pochmurne dni.