21.09.2018

Co warto jeść jesienią?

co jeść jesienią

Wiadomo, że przeziębieniom i grypie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeszcze przed nadejściem jesieni warto zadbać o to, żeby nasz układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo. W diecie na wzmocnienie odporności nie powinno zabraknąć witaminy C i A, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz PP, mającej działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bardzo ważną rolę w ochronie przed chorobami odgrywają także witaminy z grupy B, rutyna, selen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i 6). Produkty, które z pewnością przyczynią się do poprawy odporności to między innymi:

Jeśli chcesz zadbać o odporność w praktyce, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny oferuje szeroki wybór zdrowych i zbilansowanych posiłków, które łatwo dostosować do swoich potrzeb, co pomaga utrzymać stały poziom ważnych dla odporności składników odżywczych.

Spis treści:

  1. Dobra odporność
  2. Rozgrzej się!
  3. Nie daj się jesiennej chandrze

Dobra odporność

Wiadomo, że przeziębieniom i grypie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeszcze przed nadejściem jesieni warto zadbać o to, żeby nasz układ immunologiczny funkcjonował prawidłowo. W diecie na wzmocnienie odporności nie powinno zabraknąć witaminy C i A, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz PP, mającej działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bardzo ważną rolę w ochronie przed chorobami odgrywają także witaminy z grupy B, rutyna, selen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i 6). Produkty, które z pewnością przyczynią się do poprawy odporności to między innymi:

  • Sok z aronii: to sposób sprawdzony przez nasze babcie. Aronia do bogactwo flawonoidów, które sprawiają, że owoc ten ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawiera także rutynę o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwas foliowy, wapń, żelazo, mangan, witaminę C, A, E, P oraz B2.
  • Miód: nie tylko pysznie smakuje, lecz słynie także ze swoich antybiotycznych właściwości. Poprawia odporność, działa bakteriobójczo, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zawiera cenne witaminy i minerały. Kluczowe jest jednak to, by wybrać miód najlepszej jakości, ze sprawdzonego źródła. Warto pamiętać, że substancja ta traci swoje dobroczynne działanie już w temperaturze 40°C, dlatego posłodzona miodem gorąca herbata, choć smakuje wyśmienicie, nie przyczyni się do poprawy odporności.
  • Natka pietruszki: to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, A, żelaza, wapnia, magnezu, cynku i innych minerałów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, sprzyja produkcji czerwonych krwinek, działa przeciwzapalnie. Można stosować ją jako dodatek do obiadów, zrobić z niej pesto lub zblendować z ulubionym koktajlem.
  • Siemię lniane: ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Te brązowe ziarenka zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Regulują przemianę materii, poprawiają koncentrację, mają pozytywny wpływ na stan skóry i włosów oraz chronią przed rozwojem wielu chorób.
  • Kasza jaglana: zawiera najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odkwaszające i odśluzowujące. Zapewnia piękny wygląd skóry, wspomaga zapamiętywanie i wzmacnia odporność, dlatego warto spożywać ją, kiedy jesteśmy narażeni na różnego typu infekcje, przemęczeni i rozdrażnieni.

co jeść jesienią

Rozgrzej się!

Wraz z jesienią przychodzą coraz zimniejsze dni. Niektórzy narzekają, że jest im zimno nawet w grubym swetrze i szaliku. Na szczęście istnieje grupa produktów, które pomogą nam rozgrzać się od środka. Podział produktów na te wyziębiające i ogrzewające organizm stosowany jest od wieków w medycynie chińskiej.

Kiedy jest nam zimno, powinniśmy sięgać po:

  • czosnek, cebulę i por
  • imbir
  • czarny pieprz
  • cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową
  • soczewicę i fasolę
  • owies i otręby pszenne
  • mandarynki, maliny i wiśnie

Natomiast produkty, których zmarzluchy powinny unikać to między innymi:

  • banany, grejpfruty i arbuzy
  • wieprzowina
  • sól i rafinowany cukier
  • biały ryż
  • mięta
  • ogórek

Nie daj się jesiennej chandrze

Żeby zapewnić sobie dobry nastrój, powinniśmy chronić się przed niedoborami przede wszystkim magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Włączenie do jadłospisu produktów takich jak kakao, orzechy włoskie i brazylijskie, tłuste ryby czy banany z pewnością poprawi naszą koncentrację, wspomoże zapamiętywanie, zredukuje stres i sprawi, że łatwiej będzie nam przetrwać smutne, pochmurne dni.

 

Odżywianie na tropikalnych wyspach
Porady dietetyka
21.08.2025

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?

Podróż na tropikalne wyspy to nie tylko szansa na odpoczynek w rajskiej scenerii, ale również okazja do zetknięcia się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Egzotyczne owoce, świeże ryby, lokalne przyprawy i nietypowe kompozycje składników kuszą bogactwem smaków, ale mogą też stanowić wyzwanie dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokie temperatury, odmienny rytm dnia oraz spożywanie nieznanych produktów mogą odbić się na samopoczuciu. Warto wcześniej zastanowić się, jak cieszyć się wakacjami bez dolegliwości trawiennych i korzystać z dobrodziejstw lokalnej kuchni, bez szkody dla zdrowia.

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?
Smart snacking
Porady dietetyka
20.08.2025

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!

W okresie wakacyjnym chętnie sięgamy po przekąski, jednak nie zawsze są one zdrowe i korzystne dla sylwetki. W podróży czy na plaży łatwo ulec pokusie pochrupania chipsów, rozsmakowania się w słodyczach czy słodkich napojach, które dostarczają puste kalorie i negatywnie wpływają na zdrowie. Warto przygotować się wcześniej i poznać smart snacking – sposoby na przekąszanie korzystne dla zdrowia. Oto 5 zdrowych i wartościowych propozycji, które doskonale sprawdzą się w podręcznym bagażu.

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!
Keto wakacje
Przepisy, Porady dietetyka
17.08.2025

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję