Siemię lniane dla urody
Siemię lniane to bogactwo żelaza, cynku, wapnia, witamin z grupy B oraz kwasu alfa linolenowego (ALA). Te cenne mikroelementy mają nieoceniony wpływ na stan włosów. Przyspieszają ich porost, zapobiegają wypadaniu i sprawiają, że stają się nawilżone, lśniące i mocne. Aby najlepiej wykorzystać cenne właściwości tych małych nasionek, warto spożywać je świeżo zmielone. Możesz przygotować z nich kisiel lub dodawać do koktajli i soków.
Młoda i promienna cera
Dzięki wysokiej zawartości cynku, fitoestroli, kwasów Omega-3 i witaminy E, regularne spożywanie siemienia lnianego poprawi stan naszej cery i sprawi, że zyska młody i promienny wygląd. Len niweluje nadwrażliwość skóry, łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację naskórka i reguluje ilość wydzielanego sebum. Siemię lniane doskonale działa na suche i zniszczone włosy, a także pomaga usunąć zmiany na skórze.
Siemię lniane dla zdrowia
Włączenie siemienia lnianego do diety pomoże złagodzić wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Te małe nasionka zawierają mnóstwo błonnika, dzięki któremu poprawiają ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. To także pożywka dla flory bakteryjnej układu trawiennego. Dodatkowo, siemię lniane zalane wodą lub dodane do soku przybiera konsystencję kisielu i działa osłonowo na błonę śluzową żołądka i łagodzi dolegliwości bólowe układu pokarmowego.
Ochrona przed nowotworami hormonozależnymi
Spożywanie siemienia lnianego zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi, jajników, prostaty i jelita grubego. Zawarty w nim kwas alfa linolenowy (ALA) to jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów, który niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Len to także najbogatsza w lignany roślina występująca na naszej planecie. To naturalne fitoestrogeny regulujące poziom hormonów kobiecych, nieocenione dla pań w okresie menopauzy.
Bogactwo zdrowych tłuszczów
Siemię lniane zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i tworzeniu się zakrzepów. Zdrowe tłuszcze są również konieczne dla prawidłowej pracy mózgu. Spożywanie siemienia lnianego poprawia pamięć i koncentrację, koi nerwy i działa uspokajająco.
Jakie siemię lniane wybrać?
Na półkach sklepowych możemy znaleźć siemię lniane w ziarenkach albo już zmielone. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mielenie go samodzielnie, tuż przed spożyciem, ponieważ pod wpływem światła i temperatury tłuszcz jełczeje, a zmielone wcześniej siemię szybko straci swoje cenne właściwości.
Warto pamiętać także, by nie spożywać ziarenek siemienia lnianego na sucho, zalewaj je wodą lub dodawaj do koktajli, owsianek albo soków, aby odpowiednio nawodnić organizm.