14.07.2022

Dieta przy niedoczynności tarczycy. Co jeść, a czego unikać?

dieta w niedoczynności tarczycy

Choroby tarczycy stanowią jeden z najistotniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku. Szacuje się, że nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy diagnozuje się u 22% społeczeństwa. Z tego artykułu dowiesz się czym jest niedoczynność tarczycy oraz jaką dietę należy stosować, aby polepszyć swój stan zdrowia. 

Spis treści:

  1. Czym jest niedoczynność tarczycy?
  2. Rodzaje niedoczynności tarczycy
  3. Niedoczynność tarczycy – dieta
  4. Dieta przy tarczycy – bez glutenu czy może bez nabiału?

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy spowodowana jest niedoborem hormonu tyroksyny (T4). W dalszej kolejności dochodzi do nieodpowiedniego działania w komórkach docelowych właściwego hormonu trójjodotyroniny (T3). Sprawia to, że organizm ma problemy z prawidłowym przeprowadzaniem procesów metabolicznych.

Objawy niedoczynności tarczycy to między innymi:

  •  zwiększenie masy ciała,
  •  zmniejszenie tolerancji wysiłku i ogólne osłabienie,
  •  senność,
  •  zaburzenia pamięci i problemy z koncentracją,
  •  łatwe marznięcie,
  •  zmniejszona potliwość, 
  •  nadmierne rogowacenie naskórna np. na łokciach, 
  •  obrzęk podskórny, powodujący pogrubienie rys twarzy, 
  •  łamliwe, suche i przerzedzone włosy
  •  wypadanie brwi,
  •  osłabienie tętna i ciche tony serca, 
  •  ochrypły, matowy głos, 
  •  zaparcia, 
  •  zmniejszone wydalanie wody, 
  •  u kobiet: zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, poronienia, 
  •  u mężczyzn: osłabienie libido, 
  •  zaburzenia pamięci, 
  •  depresja.

leczenie niedoczynności tarczycy

Rodzaje niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy dzielimy na następujące rodzaje:

  •  subkliniczna niedoczynność tarczycy – obserwujemy u pacjentów podwyższone stężenie TSH – hormonu tyreotropowego (ale nieprzekraczające 10 mU/l, przy prawidłowym stężeniu ft4). Ten rodzaj schorzenia dotyka częściej kobiety, a ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Subkliniczna niedoczynność tarczycy  zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
  •  pierwotna niedoczynność tarczycy – w obszarach ubogich w jod to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy. Jest to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (znane również jako choroba Hashimoto). 
  •  wtórna niedoczynność tarczycy – spowodowana jest niewydolnością podwzgórza i/lub przysadki. Potwierdzeniem wtórnej niedoczynności tarczycy jest niskie stężenie fT4 i niskie lub w normie TSH.

Niedoczynność tarczycy – dieta

Dieta przy niedoczynności tarczycy pełni bardzo ważną rolę. Wybierając odpowiednie produkty, możemy:

  •  spowolnić proces zapalny choroby Hashimoto, 
  •  zmniejszyć ryzyko chorób współistniejących, 
  •  dostarczyć odpowiednie składniki pokarmowe i odżywić organizm, 
  •  poprawić przyswajalność leków, 
  •  pomóc w uzyskaniu prawidłowej masy ciała, 
  •  poprawić samopoczucie. 

Leczenie niedoczynności tarczycy opiera się o  przyjmowanie leku o nazwie Lewotyroksyna. Substancja ta zmniejsza objawy niedoczynności i poprawia wyniki TSH. Aby lek był dobrze wchłaniany należy:

  •  przyjmować go na czczo, 
  •  nie popijać go sokiem grapefruitowym, 
  •  zachować minimum 30 minut odstępu od przyjęcia leku, a wypiciem kawy, 
  •  unikać soi i produktów wysokobłonnikowych w śniadaniu.

Aby poprawić przyswajalność leku należy: 

  •  przyjmować go godzinę przed śniadaniem, 
  •  zadbać o odpowiednią podaż witaminy C w śniadaniu, 
  •  popić wodą o niskiej zawartości składników mineralnych zwłaszcza wapnia.

dieta przy niedoczynności tarczycy

Do podstawowych zasad diety tarczycowej zalicza się:

  •  w przypadku nadwagi lub otyłości dietę niskokaloryczną, 
  •  białko powinno dostarczać 15-20% energetyczności diety. Jego źródłem są chude gatunki mięs (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina), nabiał oraz ryby, które dostarczą ważne dla pracy tarczycy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D jod i selen. Jedzenie ryb zaleca się 3-4 razy w tygodniu,
  •  tłuszcze głównie pochodzenia roślinnego powinny dostarczać do 30% wartości energetycznej diety. Dla prawidłowej pracy tarczycy szczególnie ważne są kwasy tłuszczowej Omega-3, których źródłem są m.in.: oliwa z oliwek, olej lniany, łosoś, makrela, pstrąg czy tuńczyk,
  •  węglowodany złożone powinny dostarczać 50-70% wartości energetycznej diety. Jeśli niedoczynności tarczycy towarzyszy insulinooporność zwróć szczególną uwagę na komponowanie menu w oparciu o produkty o niskim indeksie glikemicznym,
  •  osoby z niedoczynnością tarczycy często zmagają się z zaparciami. Pamiętaj, aby spożywać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Jego źródłem są m.in.: owoce i warzywa, produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych,
  •  w badaniach naukowych zauważono, że u osób cierpiących na chorobę Hashimoto, stężenie witaminy D we krwi jest niższe niż u osób zdrowych. Dlatego pamiętaj o regularnej suplementacji w postaci leku: 800–2000 IU/dobę,
  •  niedobór jodu, jak i  jego nadmiar może być przyczyną upośledzenia funkcji tarczycy. Z tego powodu ewentualna suplementacja powinna być dopasowana indywidualnie do pacjenta. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędne jest 150 mcg jodu dziennie.
  •  kolejnym ważnym pierwiastkiem dla pracy tarczycy jest selen, który wpływa na przyswajalność jodu. Istnieje niewielka różnica między dawką terapeutyczną i toksyczną selenu, dlatego suplementacja powinna być stosowana w sposób ostrożny,
  •  witamina B1 (tiamina) uczestniczy w uwalnianiu kwasu solnego w żołądku, który jest potrzebny do trawienia białek (pacjentom z Hashimoto często towarzyszy brak albo niski poziom kwasu żołądkowego),
  •  jedz 4-5 posiłki w regularnych odstępach czasu, a ostatni posiłek spożywaj 2–3 godziny przed snem,
  •  ogranicz spożycie fast-foodów, słodyczy i słodkich napojów, 

Warto rozważyć skorzystanie z diety pudełkowej niskokalorycznej od Wygodnej Diety, która oferuje zbilansowane posiłki z odpowiednią ilością białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wysoką zawartością błonnika. Taki catering dietetyczny może ułatwić utrzymanie prawidłowej masy ciała i wspierać zdrowie tarczycy, eliminując stres związany z planowaniem posiłków.

Dieta przy tarczycy – bez glutenu czy może bez nabiału?

Co jeść przy niedoczynności tarczycy? Wiele razy zadawałeś sobie to pytanie? Internet jest pełen mitów na ten temat. Ale zobacz co mówią badania naukowe:

  •  W Polsce niedobór laktazy obserwuje się u 37% społeczeństwa, jednak tylko 15% pacjentów odczuwa dolegliwości z tego powodu. Jeśli nie zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego nie ma konieczności eliminacji nabiału z laktozą diety.
  •  Obserwuje się większą częstotliwość występowania celiakii wśród osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Natomiast błędem jest stosowanie diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto bez wykonania serologicznych badań przesiewowych w kierunku celiakii.

Substancje wolotwórcze (goitrogenne), znajdują się przede wszystkim w:

  •  kalafiorze,
  •  brokułach, 
  •  brukselce, 
  •  kapuście, 
  •  rzepie, 
  •  truskawkach, 
  •  prosie,
  •  szpinaku. 

Ich działanie polega na wiązaniu się z jodem i upośledzeniu jego wbudowywania do cząsteczek hormonów tarczycy. Czy zatem powinniśmy je całkowicie wyeliminować z diety? Zdecydowanie nie! Umiarkowane spożywanie produktów wolotwórczych, które zostały poddane obróbce termicznej nie jest całkowicie zakazane. Warto je jeść, ponieważ są źródłem witamin i składników mineralnych. 

Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. Z dużą ostrożnością natomiast należy traktować diety eliminacyjne i stosować je wyłącznie w przypadku występującej choroby lub nietolerancji.


Bibliografia:
1. https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.9.1 
2. Zakrzewska E, Zegan M, Michota-Katulska E. 2015 ,,Zalecenia dietetyczne w  niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto’’
3. Ratajczak A., Moszak M., Grzymisławski M. 2017 ,, Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto’’
4. Shaukat A, Levitt MD, Taylor BC. 2010 ,,Systematic review: effective management strategies for lactose intolerance’’
5. Roy A, Laszkowska M, Sundström J. 2016 ,,Prevalence of Celiac Disease in Patients with Autoimmune Thyroid Disease: A Meta-Analysis. Thyroid’’
6. Guandalini S, Polanco I. 2015 ,,Nonceliac gluten sensitivity or wheat intolerance syndrome? J Pediatr’’
7. Łącka K., Maciejewski A. 2011 ,,Współczesne poglądy na temat etiopatogenezy autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (choroby Hashimoto)’’

 

węglowodany na diecie low carb
Ciekawostki, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów

Liczba osób zmagających się z otyłością, cukrzycą typu 2 i innymi schorzeniami związanymi z nadmiernym spożyciem węglowodanów prostych rośnie w zastraszającym tempie. Na szczęście na popularności zyskuje dieta niskowęglowodanowa. Ile węglowodanów dziennie uwzględnia się w tego typu menu? Dowiedz się, ile węgli na diecie low carb można spożywać i zainspiruj się przykładowymi niskowęglowodanowymi posiłkami.

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów
co jeść na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej
Przepisy, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z nietolerancjami pokarmowymi czy chorobami, które wymagają wykluczenia z diety konkretnych grup produktów. Dieta bezglutenowa i bezmleczna stają się często koniecznością dla osób z celiakią lub alergią na białka mleka krowiego. Na szczęście istnieje wiele smacznych i zdrowych produktów, które można włączyć do codziennego menu. W artykule przedstawimy przepisy bezmleczne i bezglutenowe, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą niezbędne składniki odżywcze.

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?
jadłospis na diecie odchudzającej
Odchudzanie
04.11.2025

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Dieta odchudzająca może być naprawdę smaczna, tania i przede wszystkim skuteczna. Poznaj przepisy dla diety odchudzającej na śniadanie, obiad i kolację, które ułatwią Ci przejście na dietę i utratę kilogramów oraz dowiedz się czego unikać przy odchudzaniu. Dzięki poniższym przepisom stworzysz pyszny i zbilansowany jadłospis dla diety odchudzającej bez stosowania restrykcyjnych diet czy głodówki.

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję