Babeczki piaskowe z czekoladą to smaczna i zdrowa przekąska. Są szybkie i bardzo proste do przygotowania, nie zawierają cukru, niezdrowych tłuszczów i konserwantów. Dodatek mandarynek sprawia, że są wilgotne w środku, a ich egzotyczny smak cudownie komponuje się z gorzką czekoladą. Babeczki piaskowe z czekoladą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ten niskokaloryczny fit deser sprawdzi się świetnie jako poczęstunek na przyjęciu, deser do popołudniowej kawy, a także jako prowiant do zabrania ze sobą na wycieczkę lub piknik w parku.
Spis treści:
- Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości
- Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis
Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości
Gorzka czekolada dobrej jakości to jeden z najbardziej wartościowych dodatków do domowych wypieków. Kostka czekolady o wysokiej zawartości kakao wyjątkowo smakuje, a także ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Spożywana regularnie w niedużych ilościach (zalecana dzienna dawka to do 20 gramów) poprawia nastrój i samopoczucie, dodaje energii, wspomaga pamięć i koncentrację. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej zdrowych, niskokalorycznych i smacznych posiłków, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. To wygodne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się zbilansowanym jadłospisem, wspierającym zdrowe nawyki żywieniowe bez konieczności spędzania czasu na gotowaniu.
Wybierając czekoladę, warto postawić na tabliczkę o zawartości minimum 64% kakao. Dobrej jakości czekolada ma głęboki smak i aromat, gładką i lśniącą powierzchnię, a także subtelny zapach. Przy dzieleniu jej na kawałki, te nie kruszą się i nie wyginają. Lepiej unikać czekolad, które oprócz tłuszczu kakaowego wśród składników wymienionych w recepturze zawierają również utwardzone lub uwodornione tłuszcze np. olej palmowy.

Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 25 g proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym,
- 2 jajka,
- 40 g erytrytolu,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady o minimum 64% zawartości kakao,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sok z dwóch mandarynek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiej przez sitko i dokładnie wymieszaj.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Następnie dodaj erytrytol i ubijaj do połączenia składników. Dalej miksując dodawaj do masy po jednym żółtku, a na końcu olej.
- Do gotowej masy dodaj mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszaj je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Na tym etapie dodaj również sok z mandarynek oraz posiekane orzechy.
- Masę rozłóż równomiernie do foremek na babeczki wypełniając je do ¾ wysokości.
- Babeczki piecz w 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!