23.01.2023

Przepis na babeczki piaskowe z czekoladą

babeczki piaskowe z czekoladą

Babeczki piaskowe z czekoladą to smaczna i zdrowa przekąska. Są szybkie i bardzo proste do przygotowania, nie zawierają cukru, niezdrowych tłuszczów i konserwantów. Dodatek mandarynek sprawia, że są wilgotne w środku, a ich egzotyczny smak cudownie komponuje się z gorzką czekoladą. Babeczki piaskowe z czekoladą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ten niskokaloryczny fit deser sprawdzi się świetnie jako poczęstunek na przyjęciu, deser do popołudniowej kawy, a także jako prowiant do zabrania ze sobą na wycieczkę lub piknik w parku.

Spis treści:

  1. Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości
  2. Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości

Gorzka czekolada dobrej jakości to jeden z najbardziej wartościowych dodatków do domowych wypieków. Kostka czekolady o wysokiej zawartości kakao wyjątkowo smakuje, a także ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Spożywana regularnie w niedużych ilościach (zalecana dzienna dawka to do 20 gramów) poprawia nastrój i samopoczucie, dodaje energii, wspomaga pamięć i koncentrację. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy. 



Wybierając czekoladę, warto postawić na tabliczkę o zawartości minimum 64% kakao. Dobrej jakości czekolada ma głęboki smak i aromat, gładką i lśniącą powierzchnię, a także subtelny zapach. Przy dzieleniu jej na kawałki, te nie kruszą się i nie wyginają. Lepiej unikać czekolad, które oprócz tłuszczu kakaowego wśród składników wymienionych w recepturze zawierają również utwardzone lub uwodornione tłuszcze np. olej palmowy.

babeczki piaskowe z czekoladą

Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis

Składniki:

  •  100 g mąki orkiszowej jasnej,
  •  25 g proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym,
  •  2 jajka, 
  •  40 g erytrytolu,
  •  pół tabliczki gorzkiej czekolady o minimum 64% zawartości kakao,
  •  łyżka oleju rzepakowego,
  •  sok z dwóch mandarynek,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: 

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiej przez sitko i dokładnie wymieszaj.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Następnie dodaj erytrytol i ubijaj do połączenia składników. Dalej miksując dodawaj do masy po jednym żółtku, a na końcu olej. 
  3. Do gotowej masy dodaj mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszaj je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Na tym etapie dodaj również sok z mandarynek oraz posiekane orzechy.
  4. Masę rozłóż równomiernie do foremek na babeczki wypełniając je do ¾ wysokości.
  5. Babeczki piecz w 180°C przez około 30 minut.

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję