HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
babeczki piaskowe z czekoladą
23.01.2023

Przepis na babeczki piaskowe z czekoladą

Babeczki piaskowe z czekoladą to smaczna i zdrowa przekąska. Są szybkie i bardzo proste do przygotowania, nie zawierają cukru, niezdrowych tłuszczów i konserwantów. Dodatek mandarynek sprawia, że są wilgotne w środku, a ich egzotyczny smak cudownie komponuje się z gorzką czekoladą. Babeczki piaskowe z czekoladą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ten deser sprawdzi się świetnie jako poczęstunek na przyjęciu, deser do popołudniowej kawy, a także jako prowiant do zabrania ze sobą na wycieczkę lub piknik w parku.

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości

Gorzka czekolada dobrej jakości to jeden z najbardziej wartościowych dodatków do domowych wypieków. Czekolada o wysokiej zawartości kakao wyjątkowo smakuje, a także ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Spożywana regularnie w niedużych ilościach (zalecana dzienna dawka to do 20 gramów) poprawia nastrój i samopoczucie, dodaje energii, wspomaga pamięć i koncentrację. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy. 

Wybierając czekoladę, warto postawić na tabliczkę o zawartości minimum 64% kakao. Dobrej jakości czekolada ma głęboki smak i aromat, gładką i lśniącą powierzchnię, a także subtelny zapach. Przy dzieleniu jej na kawałki, te nie kruszą się i nie wyginają. Lepiej unikać czekolad, które oprócz tłuszczu kakaowego wśród składników wymienionych w recepturze zawierają również utwardzone lub uwodornione tłuszcze np. olej palmowy.
 

babeczki piaskowe z czekoladą

Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis

Składniki:

  •  100 g mąki orkiszowej jasnej,
  •  25 g proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym,
  •  2 jajka, 
  •  40 g erytrytolu,
  •  pół tabliczki gorzkiej czekolady o minimum 64% zawartości kakao,
  •  łyżka oleju rzepakowego,
  •  sok z dwóch mandarynek,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: 

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiej przez sitko i dokładnie wymieszaj.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Następnie dodaj erytrytol i ubijaj do połączenia składników. Dalej miksując dodawaj do masy po jednym żółtku, a na końcu olej. 
  3. Do gotowej masy dodaj mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszaj je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Na tym etapie dodaj również sok z mandarynek oraz posiekane orzechy.
  4. Masę rozłóż równomiernie do foremek na babeczki wypełniając je do ¾ wysokości.
  5. Babeczki piecz w 180°C przez około 30 minut.

Smacznego!

×