Efekty odchudzania można łatwo zaprzepaścić, jeśli nie potrafimy oprzeć się pokusie sięgania po niezdrowe słodycze. Dieta redukcyjna nie musi jednak wcale oznaczać restrykcyjnego odmawiania sobie ulubionych przekąsek. Wystarczy, że do planowania posiłków podejdziemy ze zdrowym rozsądkiem, a sztuczne, pełne cukru sklepowe słodycze zastąpimy samodzielnie przygotowanymi deserami, do których użyjemy zdrowszych i mniej kalorycznych zamienników. W tym artykule znajdziesz kilka propozycji na dietetyczne słodycze, które usatysfakcjonują nawet największego łasucha.
Spis treści:
- Naleśnik z malinowym twarożkiem
- Dyniowe muffinki
- Lekki serniczek
- Blok czekoladowy
- Placuszki z serka wiejskiego i prażonego jabłka podane z musem malinowo-truskawkowym
Naleśnik z malinowym twarożkiem
Chrupiący i sprężysty naleśnik podany z soczystymi malinami i delikatnym twarożkiem doskonale sprawdzi się na śniadanie albo deser.
Składniki:
- Maliny: 300 g
- Twaróg chudy: 500 g
- Cukier waniliowy: 20 g
- Mleko: 400 g
- Mąka pszenna: 160 g
- Jajko: 1 szt.
- Olej: 10 g
Jajko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub blendera, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Do twarożku dodajemy cukier puder i nadziewamy nim naleśnik. Na koniec dekorujemy świeżymi malinami.
Dyniowe muffinki
To przysmak pełen cennych dla zdrowia składników. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach dyni.
Dziecinnie prosty i szybki do przygotowania, pachnący cynamonem i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru i gałki muszkatołowej.
Składniki:
- Dynia: 90 g
- Mleko: 30 g
- Jajko: 1 szt.
- Mąka pszenna: 20 g
- Mąka pełnoziarnista: 20 g
- Soda oczyszczona: 3 g
- Gałka muszkatołowa: 3 g
- Imbir: 3 g
- Cynamon: 3 g
Dynię obieramy, kroimy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do momentu, aż zrobi się miękka. Następnie studzimy ją i blendujemy na purée. Do powstałego musu dodajemy mleko i jajko. W dużej misce łączymy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sodę i przyprawy. Następnie do suchych składników dodajemy mokre. Całość mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
Lekki serniczek
Aksamitny, kremowy i delikatny serniczek z serka homogenizowanego to lżejsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznego ciasta z tłustym twarogiem. To deser idealny na upalne dni.
Składniki:
- Naturalny serek homogenizowany: 180 g
- Jajko: 1 szt.
- Otręby pszenne: 16 g
- Słodzik: 2 g
- Gorzka czekolada: 10 g
- Masło: 4 g
Białko jajka ubijamy ze słodzikiem na sztywną pianę. Żółtko łączymy serkiem homogenizowanym, dosypujemy łyżkę otrębów pszennych i całość roztrzepujemy widelcem. Następnie żółtko z serkiem i otrębami delikatnie przekładamy do ubitej wcześniej piany z białek i bardzo ostrożnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło. Mieszamy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie trzymaną polewą dekorujemy ciasto.
Zobacz również: Fit sernik z jagodami - przepis
Blok czekoladowy
To prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Blok czekoladowy jest bardzo prosty do zrobienia i można przygotować go z podstawowych składników. Ten pyszny deser sprawdzi się także jako efektowny poczęstunek na przyjęciu – pokochają go nie tylko dzieci!
Składniki:
- Mleko w proszku odtłuszczone: 30 g
- Kakao: 1,7 g
- Fruktoza 4 g
- Aromat waniliowy: 1 kropla
- Mleko 15 ml
- Otręby owsiane: 15 g
Mleko podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy kakao, fruktozę i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dosypujemy mleko w proszku, cały czas mieszając. Do otrzymanej jednolitej masy dodajemy otręby pszenne i jeszcze raz mieszamy. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Placuszki z serka wiejskiego i prażonego jabłka podane z musem malinowo-truskawkowym
To kolejna propozycja, która sprawdzi się doskonale zarówno na słodkie śniadanie, jak i na pożywny deser. Delikatne placuszki z serka wiejskiego dostarczą nam sporo białka, a malinowo-truskawkowy mus to bomba witamin i antyoksydantów.
Składniki:
-
- Serek wiejski: 160 g
- Mąka pszenna: 50 g
- Mąka pełnoziarnista: 50 g
- Jajko: 1 szt.
- Miód: 15 g
- Cynamon: 3 g
- Cukier waniliowy: 3 g
- Jabłko: 180 g
- Garść malin i truskawek
Jabłko kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamon, dodajemy odrobinę miodu i prażymy na patelni. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do niego serek wiejski. Mąkę pszenną i pełnoziarnistą łączymy z cukrem waniliowym. Do suchych składników dodajemy jajko i serek wiejski oraz uprażone wcześniej jabłko. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Maliny i truskawki blendujemy, a otrzymanym musem dekorujemy nasze placuszki.
Sprawdź także: Przepis na fit faworki na tłusty czwartek
Większość fit słodkości nie wymaga dużych nakładów pracy ani umiejętności kulinarnych. Przy odrobinie wysiłku możemy cieszyć się zdrowymi i pożywnymi słodyczami, które nie tylko są znacznie mniej kaloryczne niż te tradycyjne, ale także dostarczą nam dużo cennych składników odżywczych, niezbędnych do tego, byśmy mogli cieszyć dobrym zdrowiem i szczupłą sylwetką.