HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
babka wielkanocna bez glutenu przepis
07.04.2020

Bezglutenowa babka wielkanocna. Przepis, który się sprawdza!

Bezglutenowa babka wielkanocna? Przepis na to pyszne ciasto jest prostszy niż myślisz. Dużo bardziej skomplikowany może okazać się wybór dodatków. Lubisz złotą babkę piaskową, kokosową czy marmurkową z dodatkiem kakao? Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze przed Świętami wypróbować kilka wariantów… I wybrać swój ulubiony przepis na bezglutenową babkę wielkanocną!

Babko wielkanocna – udaj się!

Na początek sprawdź, czy masz:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 125 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 cytrynę i ulubione dodatki: kakao, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, ulubiony aromat, etc.

Przydadzą się też składniki niezbędne do dekoracji. Na przykład lukier (tradycyjny, cytrynowy lub różowy), czekoladową polewę lub po prostu cukier puder.

bezglutenowa babka wielkanocna

Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis na słodki sukces

  1. Rozpuść masło – niech sobie stygnie. Wystarczy niewielka temperatura grzania, masło lubi się przypalać. To dobry moment na włączenie piekarnika, ustaw go na 180 stopni.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że babka będzie miała bajkowo żółty kolor. W tym celu można zastosować też sztuczkę ze… szczyptą kurkumy.
  3. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij mikserem (lub tradycyjną trzepaczką) na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol i żółtka. Możesz też miksować jajka w całości z dodatkiem ksylitolu (lub użyć tradycyjnej kuli do ucierania). Ważne jest jednak by robić to dokładnie, aż do chwili, gdy masa jajeczna osiągnie kremową, jednolitą konsystencję i widocznie zwiększy swoją objętość.
  4. Wymieszaj mikserem masę jajeczną z rozpuszczonym, przestudzonym do temperatury pokojowej, masłem. Nie przerywając mieszania, do maślano-jajecznej masy dodawaj po jednej łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Czas na dodatki: sok z cytryny, ulubiony aromat lub wiórki kokosowe. Masz ochotę na babkę marmurkową? Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj 4 łyżki wysokiej jakości kakao, które nie zawiera cukru. Następnie nakładaj do formy po łyżce raz jasnej, raz ciemnej masy.
  6. Posmaruj masłem blaszkę i posyp ją mąką kukurydzianą (lub zmielonymi migdałami albo wiórkami kokosowymi) i wlej do niej masę. Bezglutenową babkę wielkanocną możesz też upiec w keksówce lub innej foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Przed wyjęciem ciasta warto sprawdzić patyczkiem czy nie jest wilgotne w środku.

Po wystudzeniu wystarczy udekorować babkę lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Bezglutenowa babka wielkanocna to tylko jeden z przykładów na to, że nawet diecie nie trzeba rezygnować z pysznych deserów. W naszym menu jest ich bez liku!

×