05.04.2023

Bezglutenowa babka wielkanocna. Przepis, który się sprawdza!

babka wielkanocna bez glutenu przepis

Babka wielkanocna na diecie bezglutenowej? Przepis na to pyszne ciasto jest prostszy niż myślisz. Dużo bardziej skomplikowany może okazać się wybór dodatków. Lubisz złotą babkę piaskową, kokosową czy marmurkową z dodatkiem kakao? Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze przed "Wielkanocą bez glutenu" wypróbować kilka wariantów… I wybrać swój ulubiony przepis na bezglutenową babkę wielkanocną!

Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis

Składniki:

  •  1 szklanka mąki kukurydzianej,
  •  1 szklanka mąki ryżowej,
  •  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  •  ½ szklanki ksylitolu (sprawdzi się też erytrytol),
  •  125 g masła,
  •  4 duże jajka,
  •  1 cytryna,
  •  ulubione dodatki: kakao, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, ulubiony aromat, etc.

Przydadzą się też składniki niezbędne do dekoracji bezglutenowej babki wielkanocnej. Aby nie zwiększać jej kaloryczności polecamy posypać ostudzone ciasto cienką warstwą cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu, bądź erytrytolu.

Zamienniki cukru sprawdzą się również do wykonania mniej kalorycznego lukru  - tradycyjnego, cytrynowego lub różowego z odrobiną barwnika spożywczego lub soku z buraka. Babkę wielkanocną można również ozdobić polewą czekoladową.

bezglutenowa babka wielkanocna

Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis na słodki sukces
1. Rozpuść masło – niech sobie stygnie. Wystarczy niewielka temperatura grzania, ponieważ masło lubi się przypalać. To również dobry moment na włączenie piekarnika, ustaw go na 180 °C.
2. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że babka będzie miała bajkowo żółty kolor. W tym celu można zastosować też sztuczkę ze… szczyptą kurkumy.
3. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij mikserem (lub tradycyjną trzepaczką) na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol i żółtka. Możesz też miksować jajka w całości z dodatkiem ksylitolu (lub użyć tradycyjnej kuli do ucierania). Ważne jest jednak by robić to dokładnie, aż do chwili, gdy masa jajeczna osiągnie kremową, jednolitą konsystencję i widocznie zwiększy swoją objętość.
4. Wymieszaj mikserem masę jajeczną z rozpuszczonym, przestudzonym do temperatury pokojowej, masłem. Nie przerywając mieszania, do maślano-jajecznej masy dodawaj po jednej łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Czas na dodatki: sok z cytryny, ulubiony aromat lub wiórki kokosowe. Masz ochotę na babkę marmurkową? Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj 4 łyżki wysokiej jakości kakao, które nie zawiera cukru. 
6. Posmaruj masłem blaszkę i posyp ją mąką kukurydzianą (lub zmielonymi migdałami albo wiórkami kokosowymi) i wlej do niej masę. Bezglutenową babkę wielkanocną możesz też upiec w keksówce lub innej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz upiec marmurkową bezglutenową babkę nakładaj do formy po łyżce raz jasnej, raz ciemnej masy.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-50 minut. Przed wyjęciem ciasta warto sprawdzić patyczkiem czy nie jest wilgotne w środku.

Po wystudzeniu wystarczy udekorować babkę lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Bezglutenowa babka wielkanocna to tylko jeden z przykładów na to, że nawet na diecie nie trzeba rezygnować z pysznych deserów. W naszym menu jest ich bez liku! Nie czekaj i zamów już dziś dietę pudełkową. 


 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję