05.04.2023

Bezglutenowa babka wielkanocna. Przepis, który się sprawdza!

babka wielkanocna bez glutenu przepis

Babka wielkanocna na diecie bezglutenowej? Przepis na to pyszne ciasto jest prostszy niż myślisz. Dużo bardziej skomplikowany może okazać się wybór dodatków. Lubisz złotą babkę piaskową, kokosową czy marmurkową z dodatkiem kakao? Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze przed "Wielkanocą bez glutenu" wypróbować kilka wariantów… I wybrać swój ulubiony przepis na bezglutenową babkę wielkanocną!

Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis

Składniki:

  •  1 szklanka mąki kukurydzianej,
  •  1 szklanka mąki ryżowej,
  •  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  •  ½ szklanki ksylitolu (sprawdzi się też erytrytol),
  •  125 g masła,
  •  4 duże jajka,
  •  1 cytryna,
  •  ulubione dodatki: kakao, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, ulubiony aromat, etc.

Przydadzą się też składniki niezbędne do dekoracji bezglutenowej babki wielkanocnej. Aby nie zwiększać jej kaloryczności polecamy posypać ostudzone ciasto cienką warstwą cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu, bądź erytrytolu.

Zamienniki cukru sprawdzą się również do wykonania mniej kalorycznego lukru  - tradycyjnego, cytrynowego lub różowego z odrobiną barwnika spożywczego lub soku z buraka. Babkę wielkanocną można również ozdobić polewą czekoladową.

bezglutenowa babka wielkanocna

Bezglutenowa babka wielkanocna – przepis na słodki sukces
1. Rozpuść masło – niech sobie stygnie. Wystarczy niewielka temperatura grzania, ponieważ masło lubi się przypalać. To również dobry moment na włączenie piekarnika, ustaw go na 180 °C.
2. Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia. Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że babka będzie miała bajkowo żółty kolor. W tym celu można zastosować też sztuczkę ze… szczyptą kurkumy.
3. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij mikserem (lub tradycyjną trzepaczką) na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol i żółtka. Możesz też miksować jajka w całości z dodatkiem ksylitolu (lub użyć tradycyjnej kuli do ucierania). Ważne jest jednak by robić to dokładnie, aż do chwili, gdy masa jajeczna osiągnie kremową, jednolitą konsystencję i widocznie zwiększy swoją objętość.
4. Wymieszaj mikserem masę jajeczną z rozpuszczonym, przestudzonym do temperatury pokojowej, masłem. Nie przerywając mieszania, do maślano-jajecznej masy dodawaj po jednej łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Czas na dodatki: sok z cytryny, ulubiony aromat lub wiórki kokosowe. Masz ochotę na babkę marmurkową? Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj 4 łyżki wysokiej jakości kakao, które nie zawiera cukru. 
6. Posmaruj masłem blaszkę i posyp ją mąką kukurydzianą (lub zmielonymi migdałami albo wiórkami kokosowymi) i wlej do niej masę. Bezglutenową babkę wielkanocną możesz też upiec w keksówce lub innej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz upiec marmurkową bezglutenową babkę nakładaj do formy po łyżce raz jasnej, raz ciemnej masy.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-50 minut. Przed wyjęciem ciasta warto sprawdzić patyczkiem czy nie jest wilgotne w środku.

Po wystudzeniu wystarczy udekorować babkę lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Bezglutenowa babka wielkanocna to tylko jeden z przykładów na to, że nawet na diecie nie trzeba rezygnować z pysznych deserów. W naszym menu jest ich bez liku! Nie czekaj i zamów już dziś dietę pudełkową. 


 

posiłek wysokobiałkowy (chude mięso, warzywa, ziemniaki)
Porady dietetyka
15.06.2024

Dlaczego dieta wysokobiałkowa w chorobie jest tak ważna?

Łatwostrawna dieta bogatobiałkowa jest stosowana w rekonwalescencji oraz terapii wielu chorób. Leczenie dietą nie sprawdzi się jednak u wszystkich. Dla kogo dieta wysokobiałkowa jest zalecana? Głównie dla osób po operacjach i w stanie wycieńczenia oraz chorych na raka. Dieta wysokobiałkowa dla pacjentów ze specyficznymi potrzebami musi być zbilansowana. Przepisy diety wysokobiałkowej dla chorych muszą uwzględniać odpowiednią ilość protein i innych składników mineralnych.

Dlaczego dieta wysokobiałkowa w chorobie jest tak ważna?
banan
Przepisy, Porady dietetyka
14.06.2024

Dieta wrzodowa a banany – czy mogą pomóc wrzodowcom?

Z uwagi na właściwości neutralizacji kwasów w soku żołądkowym w hipotezach dotyczących wpływu diety na chorobę wrzodową często przewija się pytanie, czy banany są zdrowe na żołądek. Owoce te są lekkostrawne i mogą wpływać kojąco na podrażnienia błony śluzowej, a dodatkowo są bogatym źródłem cennych dla jelit witamin i prebiotyków oraz błonnika. Wszystko to sprawia, że banany znajdują się u szczytu listy tego, co jeść przy wrzodach żołądka.

Dieta wrzodowa a banany – czy mogą pomóc wrzodowcom?
ilustracja przedstawiająca ręke zatrzymująca wirusy
Porady dietetyka
13.06.2024

Jaka dieta w chorobach autoimmunologicznych będzie najlepsza?

Pytanie o to, jak wyleczyć choroby autoimmunologiczne, wciąż jest jednym z najczęściej zadawanych w medycynie. Z uwagi na mechanizmy mikrobiomu i jego związek z modulowaniem odpowiedzi immunologicznej żywienie w chorobach autoimmunologicznych ma bardzo duże znacznie. Okazuje się, że odpowiednio dobrana do potrzeb, zbilansowana, pełnowartościowa dieta przy chorobach autoimmunologicznych może poprawiać samopoczucie i łagodzić niektóre dolegliwości.

Jaka dieta w chorobach autoimmunologicznych będzie najlepsza?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję