Ból brzucha, wzdęcia czy uczucie pełności po posiłku to tylko niektóre z objawów, które mogą uprzykrzyć życie i odebrać radość z jedzenia. Występowanie niekomfortowych dolegliwości trawiennych przez długi czas powinno być sygnałem do zastosowania diety lekkostrawnej na żołądek i jelita, której zadaniem jest odciążenie przewodu pokarmowego i hamowanie niepożądanych reakcji na pożywienie. Dowiedz się, co jeść na chory żołądek i jelita, aby skutecznie rozprawić się z uporczywymi dolegliwościami trawiennymi.
Spis treści
- Dlaczego dieta lekkostrawna jest dobra na żołądek?
- Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej
- Jakich posiłków unikać w diecie lekkostrawnej?
- W jaki sposób przygotowywać posiłki lekkostrawne dobre na żołądek?
- Dieta lekkostrawna na dłuższą metę a zdrowie jelit
Dlaczego dieta lekkostrawna jest dobra na żołądek?
Założenia diety lekkostrawnej obejmują ograniczenie spożycia produktów żywnościowych, które pozostają w żołądku przez dłuższy czas. Do takich produktów należy żywność zawierająca duże ilości błonnika pokarmowego, ostrych przypraw oraz tłuszczu. Dania skomponowane z wymienionych grup produktów obciążają przewód pokarmowy i wzmagają procesy trawienne, przez co u osób z osłabioną czynnością żołądka i jelit mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból brzucha, wzdęcia, przelewanie, uczucie pełności, nudności, a nawet wymioty lub biegunka.
Zastosowanie tzw. diety żołądkowej jest zalecane w przypadku chorób przewodu pokarmowego, takich jak:
- zapalenie błony śluzowej żołądka (nieżyt żołądka),
- nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
- stany nowotworowe przewodu pokarmowego.
Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej
Zmagając się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, warto wiedzieć, jakie produkty są dozwolone na diecie lekkostrawnej oraz co jeść na kolację, obiad i śniadanie, aby załagodzić objawy. Lista produktów lekkostrawnych obejmuje:
- produkty zbożowe: pieczywo pszenne, jasne i czerstwe, bułki pszenne, produkty na bazie mąki pszennej, drobne kasze (manna, jaglana, jęczmienna), makarony pszenne, ryż biały, płatki jaglane i ryżowe;
- warzywa lekkostrawne: gotowane, pieczone, duszone, pozbawione skórki, oprócz warzyw kapustnych i wzdymających;
- owoce lekkostrawne: poddane obróbce cieplnej, bez skórki i pestek, z wyjątkiem gruszek i śliwek;
- oleje roślinne i masło: oliwa, olej rzepakowy, lniany, masło, miękkie margaryny do smarowania;
- mleko i przetwory mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu: mleko spożywcze, jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg chudy lub półtłusty, chude sery żółte i mozzarella odtłuszczona;
- jaja kurze: gotowane, w postaci omletu lub jajecznicy na małej ilości tłuszczu albo gotowane na parze.;
- chude mięso: drób, cielęcina, chude części wołowiny oraz wieprzowiny, chude wędliny;
- chude ryby morskie: dorsz, mintaj, sola, pstrąg, okoń, dorada;
- delikatne przyprawy ziołowe oraz w mniejszych ilościach papryka w proszku, curry, pieprz;
- zupy na chudych wywarach warzywnych lub mięsno-warzywnych;
- delikatne sosy przyrządzone na bazie mąki pszennej;
- napoje: woda niegazowana, słaba herbata lub kawa;
- przekąski słodkie: kisiel, galaretka, musy z dozwolonych owoców, biszkopty, ciasto drożdżowe.

Zobacz także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki
Jakich posiłków unikać w diecie lekkostrawnej?
Z diety na żołądek należy wyeliminować następujące produkty:
- bogatobłonnikowe produkty zbożowe: gruboziarniste kasze, pieczywo z pełnego ziarna, makarony pełnoziarniste, płatki np. owsiane, gryczane, ryż brązowy;
- pieczywo cukiernicze, z dodatkiem dużej ilości cukru, miodu i karmelu;
- warzywa ciężkostrawne: kapusta, rzodkiewka, papryka, czosnek, cebula, szczypiorek, kukurydza, rzepa;
- owoce drobnopestkowe, jagodowe, gruszki, śliwki;
- tłuste produkty mięsne, wysokoprzetworzone, tłuste części mięs;
- tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, śledź);
- pełnotłuste mleko i produkty mleczne;
- dania z dodatkiem śmietany, smalcu, łoju, margaryny twardej, na zasmażkach;
- dania pieczone w tradycyjny sposób, duszone z wcześniejszym obsmażaniem, grillowane;
- przekąski słone i słodkie;
- ostre przyprawy, gotowe sosy, dania z torebki typu instant.

W jaki sposób przygotowywać posiłki lekkostrawne dobre na żołądek?
Wśród zasad diety lekkostrawnej są nie tylko wytyczne dotyczące produktów, ale i metod przyrządzania lekkostrawnego jedzenia. Oto przydatne porady:
- Przyrządzaj dania, stosując odpowiednie techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania oraz blanszowanie.
- Dozwolony chleb na diecie łatwostrawnej to ten czerstwy, kilkudniowy. Unikaj świeżego pieczywa prosto z pieca.
- Spożywaj częściej mniejsze porcje dań w równych odstępach czasu.
- Zamiast soli i mieszanek przypraw używaj łagodnych, świeżych lub suszonych ziół.

Zobacz także: Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis oraz jak długo powinna trwać?
Dieta lekkostrawna na dłuższą metę a zdrowie jelit
Spożywanie lekkostrawnego jedzenia przez długi okres jest zasadne tylko w ostrych stanach chorobowych przewodu pokarmowego, które uniemożliwiają jedzenie zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. Po ustąpieniu dolegliwości trawiennych należy stopniowo powracać do diety zawierającej błonnik pokarmowy, z uwagi na jego korzystny wpływ na jelita i cały układ pokarmowy.

Co ważne, stosowanie diety lekkostrawnej przez długi czas może doprowadzić do licznych niedoborów pokarmowych, dlatego w przypadku braku poprawy, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie profesjonalnie i mieć pewność, że Twój codzienny jadłospis będzie korzystnie wpływał na Twój organizm, zamów catering dietetyczny. Dopasowana do Twoich potrzeb dieta pudełkowa w lekkostrawnym wariancie pomoże Ci wrócić do zdrowia.