Zabiegi i operacje, zwłaszcza te wykonywane w jamie brzusznej, zazwyczaj wymagają specjalnego przygotowania, m.in. w zakresie odżywiania. Dieta lekkostrawna przed operacją ginekologiczną czy gastrologiczną to często konieczność. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta ścisła, co jeść przed zabiegiem i jak skomponować jadłospis.
Spis treści
- Dlaczego przed operacją powinna być stosowana dieta lekkostrawna?
- Przykładowy jadłospis na kilka dni przed zabiegiem
- Co jeść na dzień przed operacją?
- Pokarmy, których należy unikać przed operacją
- Czy i co można jeść w dniu operacji?
Dlaczego przed operacją powinna być stosowana dieta lekkostrawna?
Zabiegi wykonywane na jamie brzusznej wymagają ingerencji w przewód pokarmowy. Żołądek, dwunastnica, a następnie jelito cienkie i grube muszą być wtedy bardzo dokładnie oczyszczone z wszelkiej treści pokarmowej. W tym celu stosuje się dietę lekkostrawną, która zapobiega przedostawaniu się trawionego jedzenia w miejsce ingerencji chirurgicznej, a także zmniejsza ryzyko ewentualnych zakażeń i powikłań.

Przykładowy jadłospis na kilka dni przed zabiegiem
Zazwyczaj dietę lekkostrawną przed operacją czy zabiegiem zaleca się stosować przez kilka dni. Posiłki powinny być lekkie, ale pełnowartościowe. Przedstawiamy przepisy na obiady diety lekkostrawnej i podpowiadamy, co jeść na kolację, aby dobrze przygotować się do planowanej operacji.
Przykładowy jadłospis przed operacją może wyglądać w następujący sposób:
Dzień 1
Śniadanie: kanapki z chleba pszennego z pastą twarogowo-jogurtową, z blanszowanym szpinakiem, skropione oliwą z oliwek
Obiad: gotowana pierś z kurczaka z gotowanymi młodymi ziemniaczkami i tartymi burakami
Kolacja: makaron z gotowaną marchewką i brokułem, z pieczonym indykiem w ziołach
Dzień 2
Śniadanie: omlet z jaj na małej ilości oleju rzepakowego, z musem z brzoskwini i skyrem waniliowym
Obiad: zupa krem z cukinii z gotowaną piersią z kurczaka i grzanką z chleba pszennego
Kolacja: kanapki z chleba pszennego z szynką z indyka, ugotowanym na miękko jajkiem i sparzonym pomidorem bez skórki
Dzień 3
Śniadanie: jajecznica na parze z chlebem pszennym z masłem, sałatą i sparzonym pomidorem bez skórki
Obiad: pieczony dorsz z jarzynami w słupkach (marchewką, korzeniem pietruszki i selera), z kaszą jęczmienną perłową
Kolacja: ryż z duszonymi jabłkami
Co jeść na dzień przed operacją?
Ostatniego dnia przed wyznaczoną datą zabiegu postaraj się zrezygnować z pokarmów stałych. Zalecane są posiłki w formie płynnej lub półpłynnej, które są szybciej trawione w przewodzie pokarmowym.
Oto kilka pomysłów, co jeść na diecie lekkostrawnej przed operacją w dniu poprzedzającym zabieg:
- zupy na chudych wywarach warzywnych lub warzywno-mięsnych,
- zupy krem,
- koktajle,
- kisiele,
- jogurty,
- budynie,
- puddingi.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości w kwestii menu, skonsultuj się z lekarzem i dopytaj, jak powinno wyglądać odpowiednie przygotowanie przed zabiegiem. Nie zawsze konieczne jest stosowanie kilkudniowej diety ścisłej. Przykładowo, dieta lekkostrawna przed gastroskopią trwa zwykle jeden dzień, kiedy to zaleca się po prostu spożywanie małych objętościowo lekkich posiłków.
Zobacz także: Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis oraz jak długo powinna trwać?
Pokarmy, których należy unikać przed operacją
Dieta lekkostrawna przed operacją nie powinna zawierać niektórych grup produktów spożywczych, które zalegają w przewodzie pokarmowym i uniemożliwiają szybkie opróżnienie jelit z wszelkich resztek pokarmowych.
Produkty, których należy unikać przed planowanym zabiegiem to:
- wysokotłuszczowe produkty spożywcze oraz dania przygotowywane z użyciem dużej ilości olejów lub tłuszczu, np. tłuste części mięs oraz przetwory mięsne, tłuste sery i produkty mleczne, tłuste ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś, śledź);
- potrawy smażone, duszone z wcześniejszym obsmażaniem, dania smażone na głębokim tłuszczu;
- wypieki cukiernicze;
- przekąski słone oraz słodycze;
- nasiona roślin strączkowych;
- warzywa i owoce surowe ze skórką;
- warzywa wzdymające;
- produkty zbożowe z pełnego ziarna, które zawierają duże ilości błonnika pokarmowego: płatki owsiane, gryczane, pieczywo żytnie, orkiszowe, graham, kasze gruboziarniste (pęczak, gryczana, bulgur), makarony pełnoziarniste oraz ryż brązowy;
- potrawy typu fast food.
Na etapie przygotowania do operacji wsparciem może być catering dietetyczny zawierający lekkostrawne posiłki dostosowane do osobistych potrzeb.
Czy i co można jeść w dniu operacji?
Operacje jamy brzusznej oraz badania diagnostyczne w znieczuleniu, na przykład gastroskopia czy kolonoskopia, są wykonywane rano po wielogodzinnym poście. Oznacza to, iż przed operacją należy być na czczo. Zawsze dokładne wytyczne powinny być podane przez lekarza.

O tym, jak długo dietę lekkostrawną po operacji należy stosować, też decyduje specjalista. Zalecenia zależą przede wszystkim od rodzaju operacji. W przypadku zabiegów wykonywanych w jamie brzusznej zwykle wskazany jest ścisły post przez kilka dni po operacji, a dopiero potem zaleca się włączanie lekkich, płynnych posiłków. Jedzenie i picie po narkozie można spożywać według zaleceń lekarzy. Zazwyczaj najpierw wprowadza się klarowne płyny, a jeżeli są one dobrze tolerowane, można przyjąć lekki płynny posiłek.