25.11.2025

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?

dla kogo jest dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa najczęściej jest stosowana w celiakii, chorobie Duhringa czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Zawsze powinna być zbilansowana i skomponowana tak, by pokrywać indywidualne zapotrzebowanie. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa jest szkodliwa i kto może się a na nią zdecydować, a kto nie powinien stosować takiego menu.

Spis treści

  1. Dla kogo dieta bezglutenowa jest wskazana, a dla kogo nie?
  2. Jakie mogą być długoterminowe skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych?
  3. Dieta bezglutenowa a zdrowie jelit – co mówią badania?
  4. Czy dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów żywieniowych?

Dla kogo dieta bezglutenowa jest wskazana, a dla kogo nie?

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia zalecany dla osób z celiakią, czyli chorobą autoimmunologiczną, w której spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia jelit i problemów zdrowotnych. Z diety wyklucza się:

  • pszenicę,
  • żyto,
  • jęczmień,
  • zanieczyszczony owies (dozwolony jest owies wolny od glutenu).

produkty zbożowe pełnoziarniste w różnych opakowaniach

W przypadku celiakii dieta bezglutenowa jest jedyną metodą leczenia choroby i musi być stosowana przez całe życie. Ten sposób żywienia jest zalecany także osobom z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, u których spożycie glutenu powoduje objawy ze strony przewodu pokarmowego, ale nie prowadzi do uszkodzenia jelit. Menu bez glutenu łagodzi też nieprzyjemne dolegliwości u osób z alergią na pszenicę.

Często można przeczytać, iż dieta bez glutenu jest zalecana w zaburzeniach ze spektrum autyzmu, w chorobie Hashimoto czy przy zespole jelita drażliwego, jednak te wskazania w wymienionych jednostkach chorobowych nie są poparte badaniami naukowymi.

różnorodne warzywa i owoce

U osób zdrowych eliminowanie glutenu bez powodu może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, ponieważ zwykle skutkuje mniejszą podażą błonnika, witamin i minerałów, które znajdują się w produktach zbożowych. Takie menu może okazać się zatem szkodliwe. Dieta bezglutenowa to nie magiczna dieta oczyszczająca jelita czy sposób na utratę masy ciała. Powinna być stosowana tylko w konkretnych przypadkach.

Sprawdź także: Dieta bezglutenowa – czym jest gluten?

Jakie mogą być długoterminowe skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych?

Dieta bezglutenowa dla zdrowej osoby nie jest wskazana, ponieważ oprócz niedoborów witamin i składników mineralnych może powodować także zaburzenia mikrobioty jelitowej czy wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie dostępnych na rynku produktów bezglutenowych może też prowadzić do zwiększenia masy ciała, wzrostu ryzyka otyłości czy zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Gotowe produkty bezglutenowe są często wysoko przetworzone, bogate w cukry i tłuszcze, a ubogie w wartości odżywcze.

Dieta bezglutenowa a zdrowie jelit – co mówią badania?

Badania na temat tego, jak działa dieta bezglutenowa, jaka jest jej skuteczność w łagodzeniu dolegliwości i jakie są skutki stosowania, wskazują, że menu może być korzystne w leczeniu celiakii. Dlaczego dieta bezglutenowa jest zdrowa dla osób z celiakią? U chorych mieszanka białek roślinnych prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i stanu zapalnego w jelitach, co w konsekwencji zaburza wchłanianie składników odżywczych. Wprowadzenie diety bezglutenowej u chorych na celiakię przyczynia się do odbudowy błony śluzowej jelit, a tym samym zmniejszenia stanu zapalnego i poprawy funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie glutenu przez osoby z celiakią zwykle skutkuje utratą masy ciała, biegunkami, bólami brzucha, a nawet poważniejszymi komplikacjami, takimi jak: osteoporoza, anemia czy zwiększone ryzyko nowotworów.

warzywa i owoce wspierające zdrową pracę jelit

Sprawdź także: Dieta jelitowa - co jeść w trakcie problemów z jelitami?

Czy dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów żywieniowych?

Analiza badań naukowych dotycząca niedoborów składników odżywczych u dzieci i dorosłych stosujących dietę bezglutenową wykazała, iż menu może prowadzić do niedoborów:

  • witaminy D,
  • witaminy B9,
  • witaminy B12,
  • cynku,
  • miedzi,
  • selenu,
  • magnezu,
  • wapnia,
  • żelaza.

produkty bogate w żelazo

Ponadto poziom węglowodanów w diecie bezglutenowej jest niższy, co utrudnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Zwykle energię dostarczają głównie białka i tłuszcze, których spożycie przekracza zalecane normy dietetyczne.

Aby zapobiegać niedoborom żywieniowym na diecie bezglutenowej, należy przede wszystkim zadbać o różnorodność menu. Podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa, owoce, bezglutenowe produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze i źródła białka (np. mięso, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych). Warto uwzględnić w menu ryżowe makarony czy bezglutenowe pieczywo. Dla wielu osób wskazana będzie także dodatkowa suplementacja, ale przed jej wprowadzeniem należy skonsultować się z dietetykiem.

pszenica, żyto i jęczmień

Aby mieć pewność, że stosowane menu niskoglutenowe jest dobrze zbilansowane i pokrywa zapotrzebowanie organizmu, warto zdecydować się na catering dietetyczny. Taki sposób żywienia okaże się szczególnie korzystny, jeśli konieczne jest stosowanie diety niskoglutenowej i bez nabiału, której opracowanie wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia.

Bibliografia:

  1. Gessaroli M. i wsp., Nutrient intakes in adult and pediatric coeliac disease patients on gluten-free diet: a systematic review and meta-analysis, „European Journal of Clinical Nutrition”, 2023.
  2. Rybicka I., Gliszczyńska-Świgło A., Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej Nutritional deficiencies in gluten-free diet, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2016.

 

jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?
refluks a dieta o niskim poziomie węglowodanów
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?

Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease – GERD) powoduje objawy takie jak: zgaga, uczucie pieczenia w przełyku, nudności czy odbijanie. Zalecenia dietetyczne zazwyczaj koncentrują się na eliminowaniu pokarmów, które są postrzegane jako wywołujące objawy. W ostatnich latach coraz większą uwagę zwraca się na łagodzący wpływ diety niskowęglowodanowej na refluks. Wyjaśniamy, jak może wyglądać dieta refluksowa dla dorosłych oraz podpowiadamy, co jeść, a czego nie jeść na diecie refluksowej.

Dieta niskowęglowodanowa a refluks – jakie pokarmy pomogą złagodzić objawy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję