„Dieta cud” – czy istnieje?

dieta cud czy istnieje

Kult piękna i smukłej, wysportowanej sylwetki na dobre zadomowił się w naszej kulturze. Coraz więcej osób marzy o idealnej figurze i stara się pozbyć nadprogramowych kilogramów szybko i przy jak najmniejszym wysiłku. Autorzy diet monoskładnikowych obiecują, że opracowany przez nich sposób odżywiania zapewnia utratę nawet dziesięciu kilogramów tygodniowo. Dieta kopenhaska, dieta kapuściana, bananowa i jajeczna to najpopularniejsze z nich. Czy to naprawdę bezpieczna i skuteczna metoda na pozbycie się nadwagi?

Spis treści:

  1. Dieta kapuściana – jak wpływa na zdrowie?
  2. Jedyna skuteczna dieta

Dieta kapuściana – jak wpływa na zdrowie?

Dieta kapuściana, inaczej zwana „prezydencką”, zyskała popularność w latach 90. Jej podstawowym składnikiem jest biała lub włoska kapusta, a zalecany czas stosowania tego jadłospisu wynosi 7 dni. Jej twórca zapewnia utratę co najmniej 3 kilogramów w ciągu tygodnia.

Niestety, stosowanie wszelkich diet monoskładnikowych może skutkować wieloma problemami ze zdrowiem. Ich główną wadą jest bardzo niska kaloryczność – zdarza się, że niektóre z nich dostarczają jedynie 300-400 kcal dziennie. Dostarczanie tak małej ilości energii naszemu organizmowi może rozregulować metabolizm i znacząco spowolnić proces przemiany materii, przez co bardzo prawdopodobne jest, że zaraz po zakończeniu diety doświadczymy efektu jo-jo. Głodówki często powodują też bóle głowy, osłabienie organizmu, obniżenie odporności, nudności oraz problemy z koncentracją i zapamiętywaniem.

dieta cud

Dieta kapuściana, podobnie jak dieta kopenhaska czy jajeczna, jest też bardzo uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Dieta „prezydencka” zakłada całkowite wykluczenie tłuszczów z jadłospisu, a to uniemożliwia przyswajanie rozpuszczalnych w nich witamin: A, D, E i K. Brak podstawowych witamin i minerałów w diecie kapuścianej może doprowadzić też do anemii, osłabienia kości i zębów, a nawet do zaburzeń rytmu serca. Kolejną wadą diet monoskładnikowych jest fakt, iż są one bardzo monotonne. Stosując je, należy spożywać tę samą potrawę przez kilka dni. Kulinarna nuda w połączeniu z bardzo niską kalorycznością diety może doprowadzić do tego, że pod koniec wręcz rzucimy się na ulubione przekąski, a w efekcie zjemy znacznie więcej, niż zjedlibyśmy, gdybyśmy postawili na racjonale, zbilansowane odżywianie.

Jedyna skuteczna dieta

To prawda, że dieta kopenhaska, dieta kapuściana, czy inne diety, opierające się wyłącznie o jeden składnik, pozwalają na zrzucenie kilku kilogramów w bardzo szybkim tempie. Należy jednak pamiętać, że stosując je, możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Dodatkowo, efekty zazwyczaj okazują się krótkotrwałe – przez spowolnienie metabolizmu, efekt jo-jo pojawia się zaraz po zakończeniu odchudzania. Zamiast głodówek i „diet cud” lepiej uzbroić się w cierpliwość i zacząć pracę nad trwałą zmianą nawyków żywieniowych. Zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i regularny umiarkowany wysiłek fizyczny zapewnią nie tylko szczupłą sylwetkę na długie lata, lecz także dobre zdrowie i doskonałe samopoczucie.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję