„Dieta cud” – czy istnieje?

dieta cud czy istnieje

Kult piękna i smukłej, wysportowanej sylwetki na dobre zadomowił się w naszej kulturze. Coraz więcej osób marzy o idealnej figurze i stara się pozbyć nadprogramowych kilogramów szybko i przy jak najmniejszym wysiłku. Autorzy diet monoskładnikowych obiecują, że opracowany przez nich sposób odżywiania zapewnia utratę nawet dziesięciu kilogramów tygodniowo. Dieta kopenhaska, dieta kapuściana, bananowa i jajeczna to najpopularniejsze z nich. Czy to naprawdę bezpieczna i skuteczna metoda na pozbycie się nadwagi?

Spis treści:

  1. Dieta kapuściana – jak wpływa na zdrowie?
  2. Jedyna skuteczna dieta

Dieta kapuściana – jak wpływa na zdrowie?

Dieta kapuściana, inaczej zwana „prezydencką”, zyskała popularność w latach 90. Jej podstawowym składnikiem jest biała lub włoska kapusta, a zalecany czas stosowania tego jadłospisu wynosi 7 dni. Jej twórca zapewnia utratę co najmniej 3 kilogramów w ciągu tygodnia.

Niestety, stosowanie wszelkich diet monoskładnikowych może skutkować wieloma problemami ze zdrowiem. Ich główną wadą jest bardzo niska kaloryczność – zdarza się, że niektóre z nich dostarczają jedynie 300-400 kcal dziennie. Dostarczanie tak małej ilości energii naszemu organizmowi może rozregulować metabolizm i znacząco spowolnić proces przemiany materii, przez co bardzo prawdopodobne jest, że zaraz po zakończeniu diety doświadczymy efektu jo-jo. Głodówki często powodują też bóle głowy, osłabienie organizmu, obniżenie odporności, nudności oraz problemy z koncentracją i zapamiętywaniem.

dieta cud

Dieta kapuściana, podobnie jak dieta kopenhaska czy jajeczna, jest też bardzo uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Dieta „prezydencka” zakłada całkowite wykluczenie tłuszczów z jadłospisu, a to uniemożliwia przyswajanie rozpuszczalnych w nich witamin: A, D, E i K. Brak podstawowych witamin i minerałów w diecie kapuścianej może doprowadzić też do anemii, osłabienia kości i zębów, a nawet do zaburzeń rytmu serca. Kolejną wadą diet monoskładnikowych jest fakt, iż są one bardzo monotonne. Stosując je, należy spożywać tę samą potrawę przez kilka dni. Kulinarna nuda w połączeniu z bardzo niską kalorycznością diety może doprowadzić do tego, że pod koniec wręcz rzucimy się na ulubione przekąski, a w efekcie zjemy znacznie więcej, niż zjedlibyśmy, gdybyśmy postawili na racjonale, zbilansowane odżywianie.

Jedyna skuteczna dieta

To prawda, że dieta kopenhaska, dieta kapuściana, czy inne diety, opierające się wyłącznie o jeden składnik, pozwalają na zrzucenie kilku kilogramów w bardzo szybkim tempie. Należy jednak pamiętać, że stosując je, możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Dodatkowo, efekty zazwyczaj okazują się krótkotrwałe – przez spowolnienie metabolizmu, efekt jo-jo pojawia się zaraz po zakończeniu odchudzania. Zamiast głodówek i „diet cud” lepiej uzbroić się w cierpliwość i zacząć pracę nad trwałą zmianą nawyków żywieniowych. Zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i regularny umiarkowany wysiłek fizyczny zapewnią nie tylko szczupłą sylwetkę na długie lata, lecz także dobre zdrowie i doskonałe samopoczucie.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję