30.11.2018

Co może jeść diabetyk?

dieta dla diabetyka

To schorzenie charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Za jego główne przyczyny uważa się brak ruchu i nieodpowiednią dietę, która prowadzi do otyłości i insulinooporności.

Spis treści:

  1. Rodzaje cukrzycy
  2. Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?

Rodzaje cukrzycy

Wyróżnia się dwa rodzaje tego schorzenia. Cukrzyca typu 1, nazywana także insulinozależną lub typu dziecięcego spowodowana jest całkowitym brakiem insuliny i wymaga jej podawania. Natomiast znacznie bardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu 2, której najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa praca trzustki (niedobór insuliny) lub insulinooporność, czyli utrata wrażliwości tkanek na ten hormon.

Sprawdź również: Cukrzyca - kompendium wiedzy

Warto rozważyć także skorzystanie z diety pudełkowej dla diabetyka od Wygodnej Diety, która została specjalnie opracowana, by wspierać osoby z cukrzycą typu II i stanem przedcukrzycowym, dostarczając zbilansowane i smaczne posiłki o niskim indeksie glikemicznym.

Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?

Węglowodany: powinny stanowić około 50% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Podczas kuracji należy zupełnie wyeliminować łatwo przyswajalne cukry zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Z menu diabetyka powinny zniknąć słodycze, słodkie napoje, cukier, fast foody i gotowe potrawy. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą natomiast sięgać po pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa i makarony razowe.

Tłuszcze: nie powinny przekraczać 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się wybieranie tych pochodzenia roślinnego oraz całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans. Warto także sięgać po produkty o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Znajdziemy je między innymi w orzechach, oleju lnianym i łososiu.

dieta dla diabetyka

Błonnik: to kluczowy produkt w diecie cukrzycowej. Reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, dzięki czemu zapobiega gwałtownym skokom insuliny zaraz po posiłku. Doskonałym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, płatki owsiane, otręby, warzywa, brązowy ryż i razowe pieczywo.

Diabetycy powinni także unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, aby zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Kolosalne znaczenie ma również to, żeby spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu i w miarę możliwości o stałej porze. Osoby otyłe cierpiące na cukrzycę bezwzględnie powinny także rozpocząć dietę redukcyjną. Nieoceniony będzie też regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny oraz rezygnacja z papierosów i alkoholu.

Jeśli zmagasz się cukrzycą lub insulinoopornością, ale trudno pozbyć Ci się niezdrowych nawyków żywieniowych, bardzo pomocne może okazać się skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Opracowana przez specjalistów i dobrana specjalnie pod Twoje potrzeby dieta pudełkowa pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i będzie gwarancją urozmaiconych posiłków przygotowanych tak, by wspomóc leczenie cukrzycy bądź, jeśli jesteś w grupie ryzyka, zapobiec jej w przyszłości.

 

Odżywianie na tropikalnych wyspach
Porady dietetyka
21.08.2025

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?

Podróż na tropikalne wyspy to nie tylko szansa na odpoczynek w rajskiej scenerii, ale również okazja do zetknięcia się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Egzotyczne owoce, świeże ryby, lokalne przyprawy i nietypowe kompozycje składników kuszą bogactwem smaków, ale mogą też stanowić wyzwanie dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokie temperatury, odmienny rytm dnia oraz spożywanie nieznanych produktów mogą odbić się na samopoczuciu. Warto wcześniej zastanowić się, jak cieszyć się wakacjami bez dolegliwości trawiennych i korzystać z dobrodziejstw lokalnej kuchni, bez szkody dla zdrowia.

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?
Smart snacking
Porady dietetyka
20.08.2025

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!

W okresie wakacyjnym chętnie sięgamy po przekąski, jednak nie zawsze są one zdrowe i korzystne dla sylwetki. W podróży czy na plaży łatwo ulec pokusie pochrupania chipsów, rozsmakowania się w słodyczach czy słodkich napojach, które dostarczają puste kalorie i negatywnie wpływają na zdrowie. Warto przygotować się wcześniej i poznać smart snacking – sposoby na przekąszanie korzystne dla zdrowia. Oto 5 zdrowych i wartościowych propozycji, które doskonale sprawdzą się w podręcznym bagażu.

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!
Keto wakacje
Przepisy, Porady dietetyka
17.08.2025

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję