30.11.2018

Co może jeść diabetyk?

dieta dla diabetyka

To schorzenie charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Za jego główne przyczyny uważa się brak ruchu i nieodpowiednią dietę, która prowadzi do otyłości i insulinooporności.

Spis treści:

  1. Rodzaje cukrzycy
  2. Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?

Rodzaje cukrzycy

Wyróżnia się dwa rodzaje tego schorzenia. Cukrzyca typu 1, nazywana także insulinozależną lub typu dziecięcego spowodowana jest całkowitym brakiem insuliny i wymaga jej podawania. Natomiast znacznie bardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu 2, której najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa praca trzustki (niedobór insuliny) lub insulinooporność, czyli utrata wrażliwości tkanek na ten hormon.

Sprawdź również: Cukrzyca - kompendium wiedzy

Warto rozważyć także skorzystanie z diety pudełkowej dla diabetyka od Wygodnej Diety, która została specjalnie opracowana, by wspierać osoby z cukrzycą typu II i stanem przedcukrzycowym, dostarczając zbilansowane i smaczne posiłki o niskim indeksie glikemicznym.

Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?

Węglowodany: powinny stanowić około 50% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Podczas kuracji należy zupełnie wyeliminować łatwo przyswajalne cukry zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Z menu diabetyka powinny zniknąć słodycze, słodkie napoje, cukier, fast foody i gotowe potrawy. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą natomiast sięgać po pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa i makarony razowe.

Tłuszcze: nie powinny przekraczać 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się wybieranie tych pochodzenia roślinnego oraz całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans. Warto także sięgać po produkty o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Znajdziemy je między innymi w orzechach, oleju lnianym i łososiu.

dieta dla diabetyka

Błonnik: to kluczowy produkt w diecie cukrzycowej. Reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, dzięki czemu zapobiega gwałtownym skokom insuliny zaraz po posiłku. Doskonałym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, płatki owsiane, otręby, warzywa, brązowy ryż i razowe pieczywo.

Diabetycy powinni także unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, aby zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Kolosalne znaczenie ma również to, żeby spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu i w miarę możliwości o stałej porze. Osoby otyłe cierpiące na cukrzycę bezwzględnie powinny także rozpocząć dietę redukcyjną. Nieoceniony będzie też regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny oraz rezygnacja z papierosów i alkoholu.

Jeśli zmagasz się cukrzycą lub insulinoopornością, ale trudno pozbyć Ci się niezdrowych nawyków żywieniowych, bardzo pomocne może okazać się skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Opracowana przez specjalistów i dobrana specjalnie pod Twoje potrzeby dieta pudełkowa pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i będzie gwarancją urozmaiconych posiłków przygotowanych tak, by wspomóc leczenie cukrzycy bądź, jeśli jesteś w grupie ryzyka, zapobiec jej w przyszłości.

 

zakazane produkty na diecie lekkostrawnej
Przepisy, Porady dietetyka
20.10.2025

Dieta lekkostrawna – produkty zakazane dla lepszej przyswajalności

Dieta lekkostrawna nazywana także dietą łatwostrawną jest wskazana przed niektórymi badaniami i w pewnych stanach chorobowych. Co można jeść, a czego nie na diecie lekkostrawnej? Przedstawiamy, jakie są zasady diety lekkostrawnej i jak komponować jadłospis.

Dieta lekkostrawna – produkty zakazane dla lepszej przyswajalności
model żołądka otoczony żywnością
Przepisy, Porady dietetyka
17.10.2025

Dieta przy nadżerkach żołądka – czyli co jeść, aby nie doprowadzić do wrzodów żołądka?

Zapalenie błony śluzowej żołądka to uszkodzenie najczęściej wywołane przez bakterię Helicobacetr pylori, ale może być też wynikiem ostrej gastropatii krwotocznej (nadżerkowej). Leczenie zapalenia żołądka zależy od przyczyny. Najczęściej stosuje się leczenie farmakologiczne, ale istotna jest także zmiana stylu życia, w tym zmiana modelu żywienia. Sprawdź, co jeść przy zapaleniu żołądka i jaka dieta na chory żołądek jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przy nadżerkach żołądka – czyli co jeść, aby nie doprowadzić do wrzodów żołądka?
grillowany filet z kurczaka z warzywami
Przepisy, Porady dietetyka
17.10.2025

Dieta wysokobiałkowa — przepisy na białkowe dania

Białko dostarczane w diecie to składnik, który pełni funkcje budulcowe w organizmie i bierze udział w różnych reakcjach enzymatycznych. Jest niezbędne dla wzrostu, regeneracji i odbudowy tkanek, a także uczestniczy w obronie organizmu przed drobnoustrojami. To tylko kilka z powodów, dla których warto zadbać o odpowiednią ilość tego makroskładnika w jadłospisie. Sprawdź, jak według dietetyka powinny wyglądać przepisy diety wysokobiałkowej.

Dieta wysokobiałkowa — przepisy na białkowe dania

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję