30.11.2018

Co może jeść diabetyk?

dieta dla diabetyka

To schorzenie charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Za jego główne przyczyny uważa się brak ruchu i nieodpowiednią dietę, która prowadzi do otyłości i insulinooporności.

Spis treści:

  1. Rodzaje cukrzycy
  2. Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?

Rodzaje cukrzycy

Wyróżnia się dwa rodzaje tego schorzenia. Cukrzyca typu 1, nazywana także insulinozależną lub typu dziecięcego spowodowana jest całkowitym brakiem insuliny i wymaga jej podawania. Natomiast znacznie bardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu 2, której najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa praca trzustki (niedobór insuliny) lub insulinooporność, czyli utrata wrażliwości tkanek na ten hormon.

Sprawdź również: Cukrzyca - kompendium wiedzy

Warto rozważyć także skorzystanie z diety pudełkowej dla diabetyka od Wygodnej Diety, która została specjalnie opracowana, by wspierać osoby z cukrzycą typu II i stanem przedcukrzycowym, dostarczając zbilansowane i smaczne posiłki o niskim indeksie glikemicznym.

Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?

Węglowodany: powinny stanowić około 50% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Podczas kuracji należy zupełnie wyeliminować łatwo przyswajalne cukry zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Z menu diabetyka powinny zniknąć słodycze, słodkie napoje, cukier, fast foody i gotowe potrawy. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą natomiast sięgać po pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa i makarony razowe.

Tłuszcze: nie powinny przekraczać 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się wybieranie tych pochodzenia roślinnego oraz całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans. Warto także sięgać po produkty o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Znajdziemy je między innymi w orzechach, oleju lnianym i łososiu.

dieta dla diabetyka

Błonnik: to kluczowy produkt w diecie cukrzycowej. Reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, dzięki czemu zapobiega gwałtownym skokom insuliny zaraz po posiłku. Doskonałym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, płatki owsiane, otręby, warzywa, brązowy ryż i razowe pieczywo.

Diabetycy powinni także unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, aby zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Kolosalne znaczenie ma również to, żeby spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu i w miarę możliwości o stałej porze. Osoby otyłe cierpiące na cukrzycę bezwzględnie powinny także rozpocząć dietę redukcyjną. Nieoceniony będzie też regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny oraz rezygnacja z papierosów i alkoholu.

Jeśli zmagasz się cukrzycą lub insulinoopornością, ale trudno pozbyć Ci się niezdrowych nawyków żywieniowych, bardzo pomocne może okazać się skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Opracowana przez specjalistów i dobrana specjalnie pod Twoje potrzeby dieta pudełkowa pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i będzie gwarancją urozmaiconych posiłków przygotowanych tak, by wspomóc leczenie cukrzycy bądź, jeśli jesteś w grupie ryzyka, zapobiec jej w przyszłości.

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję