06.04.2022

Cukrzyca - kompendium wiedzy

Szacuje się, że aż 422 milionów osób choruje na cukrzycę. Jest to jedna z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Z tego artykułu dowiesz się m.in. jakie są przyczyny i objawy cukrzycy oraz jak ją leczyć. 

Spis treści:

  1. Rodzaje cukrzycy 
  2. Przyczyny cukrzycy typu II
  3. Objawy cukrzycy typu II
  4. Leczenie cukrzycy typu II
  5. Dieta w cukrzycy typu II
  6. Przykładowe menu dla diabetyka 

Rodzaje cukrzycy 

Według Światowej Organizacji Zdrowia cukrzycę dzielimy na cztery typy:

  •  Cukrzyca typu I – spowodowana nieodwracalnym uszkodzeniem komórek B trzustki, co prowadzi do całkowitego niedoboru insuliny. Choroba wywołana jest przez proces autoimmunologiczny i dotyczy 5-10% chorych na cukrzycę. 
  •  Cukrzyca typu II – to najczęściej występująca postać cukrzycy, dotyczy około 90% chorych. U pacjentów trzustka jest zdolna do wytwarzania insuliny, ale tkanki, na które działa są na nią oporne. 
  •  Cukrzyca ciążowa – może występować jako cukrzyca przedciążowa, kiedy w ciążę zachodzi kobieta już chorująca na cukrzycę lub jako cukrzyca rozpoznana po raz pierwszy w ciąży. 
  •  Inne specyficzne typy cukrzycy – zaliczamy do nich m.in. genetyczne defekty działania komórek B trzustki, rzadkie postacie cukrzycy wywołane procesem immunologicznym, choroby zewnątrzwydzielniczej części trzustki. 

Przyczyny cukrzycy typu II

Przyczyną cukrzycy typu 2 jest  upośledzenie wydzielania insuliny przez komórki B trzustki oraz insulinooporność - czyli brak wrażliwości komórek organizmu na insulinę. W grupie ryzyka wystąpienia cukrzycy są m.in. osoby:

  •  z nadwagą lub otyłością, 
  •  z rodzinnym występowaniem cukrzycy, 
  •  mało aktywne, 
  •  u których wykryto stan przedcukrzycowy, 
  •  które miały w ciąży cukrzycę ciążową lub urodziły dziecko o masie > 4 kg,
  •  z nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, 
  •  z dyslipidemią (podwyższone stężenie triglicerydów, małe stężenie cholesterolu frakcji HDL oraz nieprawidłowa ilość cząsteczek LDL), 
  •  z zespołem policystycznych jajników. 

Jeśli nie występują objawy hiperglikemii - zbyt wysokiego poziom cukru w organizmie (częste oddawanie moczu, zmęczenie i senność, nudności i wymioty, bóle brzucha i głowy) badanie w kierunku cukrzycy powinno się przeprowadzać co3 lata u każdego powyżej 45 roku życia. 

Sprawdź także: Dieta w insulinooporności - zasady, zalecenia, produkty

kanapki z warzywną pastą o niskim indeksie glikemicznym

Objawy cukrzycy typu II

Konieczne jest prowadzenie badań przesiewowych w kierunku cukrzycy, ponieważ nawet u połowy osób mogą nie występować objawy. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych konsekwencji m.in.: uszkodzenia lub zaburzenia pracy nerek, oczu czy serca. Do objawów, które mogą wskazywać na możliwość rozwoju cukrzycy zaliczamy:

  •  nasilona diureza (wielomocz),
  •  wzmożone pragnienie,
  •  utrata masy ciała niewytłumaczona celowym odchudzaniem,
  •  inne, mniej typowe objawy: osłabienie i wzmożona senność, zmiany ropne na skórze oraz stan zapalny narządów moczowo-płciowych.

Leczenie cukrzycy typu II

Podstawą leczenia cukrzycy jest uzyskanie prawidłowych wartości w zakresie: glikemii (poziom cukru we krwi), ciśnienia tętniczego, lipidogramu (stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL, HDL oraz triglicerydów) i masy ciała. Wszyscy pacjenci powinni być edukowani w zakresie ogólnych zasad prawidłowego żywienia w cukrzycy przez osoby do tego uprawnione (lekarzy, dietetyków, pielęgniarki diabetologiczne, edukatorów diabetologicznych) z wykorzystaniem różnych metod i technik. Szczegółowe zalecenia dietetyczne powinny być indywidualizowane w zależności od potrzeb i możliwości pacjenta.

Dieta w cukrzycy typu II

U pacjentów zmagających się z cukrzycą typu II nadmierna ilość tkanki tłuszczowej przyczynia się do insulinooporności . Podstawowym zadaniem leczenia dietetycznego jest redukcja masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością. Według badań zmniejszenie masy ciała już o 10% poprawia tolerancję glukozy, zmniejsza hiperinsulinemię (podwyższony poziom insuliny we krwi) oraz stężenie triglicerydów (ich nadmiar zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych).   

 

Podstawowe zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na cukrzycę:
1. Węglowodany powinny stanowić około 45% energetyczności diety. Warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie będą powodować wahań glukozy we krwi. Ich głównym źródłem są:

  •  niektóre owoce – borówki, truskawki, jagody, śliwki, maliny,
  •  warzywa –  marchew, pomidory, brokuły, kalafior, seler, cukinia, 
  •  produkty pełnoziarniste – kasza gryczana, kuskus, perłowa, bulgur, ryż dziki, basmati, makaron z mąki pełnoziarnistej, pieczywo z mąki pełnoziarnistej i mieszanej, 

2. Białko powinno dostarczać 15-20% energetyczności diety. Jego źródłem są m.in.:

  •  nabiał niesłodzony, bez dodatków – jogurt naturalny, kefir, sery, jaja,
  •  chude mięso – drób, cielęcina,  
  •  ryby – łosoś, makrela, śledź, sardynka, 
  •  nasiona roślin strączkowych – soczewica, ciecierzyca, groch, fasola. 

3. Udział tłuszczu w diecie powinien stanowić 20-40% energetyczności diety. Warto wybierać:

  •  oleje roślinne – olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek,
  •  orzechy i nasiona– włoskie, laskowe, brazylijskie, pekan, słonecznik, dynię. 

4. Spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić około 15 g na 1000 kcal diety. Źródłem błonnika pokarmowego są m.in.: 

  •  produkty zbożowe - kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, pieczywo żytnie, płatki owsiane, 
  •  nasiona roślin strączkowych – czerwona i biała fasola, groch, soczewica, 
  •  orzechy i nasiona – migdały, orzechy laskowe, słonecznik, 
  •  warzywa i owoce – jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, winogrono, buraki, pomidory, brukselka, kapusta, marchew. 

5. W diecie należy ograniczyć spożycie:

  •  czerwonego mięsa, 
  •  smażonych potraw, 
  •  nasyconych kwasów tłuszczowych – masło, smalec, tłuste mięso, 
  •  napojów słodzonych oraz potraw bogatych w cukier dodany,
  •  soli (ze wszystkich źródeł) do 5-6 g/dobę. 
  •  alkoholu

6. Należy regularnie spożywać

  •  warzywa i owoce o niskiej zawartości cukrów prostych, 
  •  naturalne, fermentowane produkty mleczne.

7. Należy kontrolować wielkości porcji – jeść większą ilość posiłków (5-6) w krótszych odstępach czasu.
Istnieje wiele badań dowodzących skuteczności stosowania diety  śródziemnomorskiej, DASH czy diety roślinnej  w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. W naszej ofercie znajdziesz dietę pudełkową o niskim indeksie glikemicznym jak również dietę pudełkową dla diabetyka dedykowaną osobom z cukrzycą typu 2.   

pizza z mozzarellą, pieczarkami i bazylią w diecie dla diabetyka

Przykładowe menu dla diabetyka 

Śniadanie:  Jajko faszerowane pastą z suszonymi pomidorami, sałatka z rzodkiewką, żółtym serem, wędzonym indykiem i szczypiorkiem, pieczywo
Drugie śniadanie: Owsianka z makiem, białą morwą i gruszką
Obiad: Limanda w sosie koperkowym, kasza pęczak, surówka z marchewki z chrzanem 
Podwieczorek: Gryczane placuszki z domowymi powidłami śliwkowymi
Kolacja: Węgierskie leczo z kurczakiem, cukinią i pieczarkami, pieczywo


Bibliografia: 

1. Jeznach-Steinhagen A. 2020. ,,Żywienie Osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi’’ PZWL
2. Grzymisławski M. 2020. ,,Dietetyka kliniczna’’. PZWL
3. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. 2021 ,, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą’’ 
 

dieta przed operacją
Ciekawostki, Porady dietetyka
19.11.2025

Dieta lekkostrawna przed operacją – przygotowanie do zabiegu

Zabiegi i operacje, zwłaszcza te wykonywane w jamie brzusznej, zazwyczaj wymagają specjalnego przygotowania, m.in. w zakresie odżywiania. Dieta lekkostrawna przed operacją ginekologiczną czy gastrologiczną to często konieczność. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta ścisła, co jeść przed zabiegiem i jak skomponować jadłospis.

Dieta lekkostrawna przed operacją – przygotowanie do zabiegu
co jeść na diecie lekkostrawnej
Ciekawostki, Porady dietetyka
19.11.2025

Dieta lekkostrawna — zdrowe wybory dla komfortu trawiennego

Ból brzucha, wzdęcia czy uczucie pełności po posiłku to tylko niektóre z objawów, które mogą uprzykrzyć życie i odebrać radość z jedzenia. Występowanie niekomfortowych dolegliwości trawiennych przez długi czas powinno być sygnałem do zastosowania diety lekkostrawnej na żołądek i jelita, której zadaniem jest odciążenie przewodu pokarmowego i hamowanie niepożądanych reakcji na pożywienie. Dowiedz się, co jeść na chory żołądek i jelita, aby skutecznie rozprawić się z uporczywymi dolegliwościami trawiennymi.

Dieta lekkostrawna — zdrowe wybory dla komfortu trawiennego
dieta niskokaloryczna dla seniora
Odchudzanie
18.11.2025

Dieta odchudzająca dla seniora – zbilansowany jadłospis dla zdrowego stylu życia

Organizm człowieka na różnych etapach w życiu funkcjonuje inaczej. Przemiana materii 20-latka różni się od metabolizmu osoby w wieku podeszłym. Zwolnione tempo procesów metabolicznych przy utrzymywaniu stałej podaży kalorii i składników odżywczych może prowadzić do odkładania się tkanki tłuszczowej, a w następstwie do rozwoju nadwagi lub otyłości. Dlatego tak ważne jest dobranie sposobu żywienia do wieku. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany jadłospis dla seniorów, który będzie wspierał zdrową utratę masy ciała.

Dieta odchudzająca dla seniora – zbilansowany jadłospis dla zdrowego stylu życia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję