10.08.2018

Dieta na młody wygląd skóry

dieta na młody wygląd skóry

Co jeść, żeby wyglądać młodo?

W naszej diecie nie powinno zabraknąć przede wszystkim antyoksydantów. Chronią one przed niszczącym działaniem wolnych rodników, czyli niesparowanych atomów tlenu, które uszkadzają włókna kolagenu i elastyny przyspieszając starzenie się skóry. Żeby zapewnić naszej cerze blask i witalność powinniśmy również zadbać o to, żeby w naszym jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminę A, która ureguluje proces wydzielania sebum. Bardzo ważna jest także witamina C uczestnicząca w produkcji kolagenu oraz kwasy tłuszczowe Omega-3, które regenerują barierę ochronną skóry. Również biotyna i witamina E nie bez powodu nazywane są witaminami piękna i młodości. Poniżej przedstawiamy produkty bogate w dobroczynne dla skóry substancje odżywcze.

Czerwone owoce (truskawki, maliny, czereśnie, jagody, porzeczki) to najbogatsze źródło przeciwutleniaczy. Zawarte w nich witaminy i minerały wspomagają proces odbudowy kolagenu i mogą pomóc w zniwelowaniu zmarszczek i przebarwień. Mają także działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Sezon na te owoce jest niestety dość krótki, więc postaraj się wykorzystać go jak najlepiej. Dodaj garść garść malin do porannej owsianki, zrób sobie jagodowy koktajl i zaserwuj truskawki na deser.

Orzechy laskowe zawierają większość witamin z grupy B, w tym biotynę mającą dobroczynny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Jej niedobór może objawiać się stanami zapalnymi skóry, podrażnieniami i wysypką. Zaleca się spożywanie około 30 gramów orzechów dziennie.

dieta na młodą skórę

Siemię lniane bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3, które regenerują warstwę ochronną skóry. Mogą przynieść ulgę w przypadku podrażnień i poparzeń słonecznych. Nasiona lnu możesz dodawać do sałatek, smoothie, a nawet do ciast i deserów.

Płatki owsiane to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B, E i PP oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Włączając je do diety sprawisz, że Twoja skóra będzie bardziej ujędrniona i odżywiona.

Zielone warzywa liściaste (szpinak, brukselka, rukola, sałata): zawierają kwas foliowy, witaminę A oraz flawonoidy. Mają działanie antyoksydacyjne, pomagają zniwelować widoczność zmarszczek i wpływają na ujędrnienie skóry.

Woda oprócz dobrze zbilansowanej diety, na stan skóry ogromny wpływ ma również odpowiednie nawodnienie organizmu. Postaraj się wypijać około 2 litrów płynów każdego dnia. Dzięki temu Twoja cera zyska zdrowy i promienny wygląd.

Pamiętaj, że skóra to największy organ naszego organizmu. Aby utrzymać ją w dobrej kondycji, powinniśmy dbać o nią kompleksowo. Zdrowa i zbilansowana dieta na pewno przyniesie rezultaty. Jeśli chcesz cieszyć się piękną i młodą skórą na dłużej, zadbaj także o odpowiednią ilość wysiłku fizycznego, wysypiaj się i unikaj stresujących sytuacji.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję