13.09.2019

Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty często spotykamy w eleganckich restauracjach jako dekoracja wykwintnych dań. Nie każdy jednak wie, że łatwo można wykorzystać je także w domowych warunkach. Nie tylko pięknie wyglądają i stanowią niepowtarzalną ozdobę talerza, lecz także posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Z tego artykułu dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz w jaki sposób je podawać.

Jadalne kwiaty

Kwiaty jadamy znacznie częściej, niż mogłoby się wydawać – kalafior, brokuły i karczochy przecież także nimi są! Chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy, jeszcze więcej jadalnych kwiatów możemy spotkać na łąkach i w przydomowych ogródkach.

Stokrotka pospolita: będzie doskonałym dodatkiem do lekkiej warzywnej sałatki, oryginalną dekoracją tortu lub ciekawym urozmaiceniem owsianki. Mniejsze kwiaty jada się w całości, natomiast z większych – tylko płatki. Stokrotka wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, a także wykorzystywana jest w profilaktyce miażdżycy i w terapii nadciśnienia tętniczego.

Kwiaty cukinii: ten powszechnie znany i lubiany we Włoszech przysmak cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Kwiaty cukinii najczęściej podaje się smażone, w panierce z białka jaja, bułki tartej i parmezanu. Smakują doskonale także podsmażone na maśle, faszerowane serkiem ricotta z odrobiną delikatnego miodu.

Mniszek lekarski: powszechnie uznawany za chwast, który można spotkać na wszystkich łąkach, w ogródkach, a nawet na miejskich trawnikach, mniszek lekarski posiada szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwcukrzycowo i moczopędnie, poprawia odporność, zapewnia piękny wygląd skóry i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Kwiaty mniszka lekarskiego można dodawać do sałatek lub przygotowywać z nich syropy i nalewki.

Sprawdź także: Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

kwiaty jadalne

Lawenda wąskolistna: to nie tylko skuteczny odstraszacz moli i piękna dekoracja wnętrza. Kwiaty lawendy nadadzą niepowtarzalnego aromatu słodkim wypiekom. Można dodawać je do ciasteczek, tortów i kremów, a także do wody mineralnej, żeby nieco urozmaicić jej smak.

Nasturcja: jej kwiaty mają intensywnie żółty lub pomarańczowy kolor i ostry, przypominający rzeżuchę smak. Sprawdzą się idealnie jako składnik lekkich sałatek.

Nagietek lekarski: to kolejna roślina, której właściwości były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Kwiaty nagietka będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Można użyć ich także do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny złocisty kolor.

Bratek ogrodowy: występuje w niezliczonych kombinacjach barw. Jego kwiaty mają aksamitny połysk, lekki zapach i delikatny smak. Zazwyczaj wykorzystywane są jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z serami i mogą stanowić przepiękną dekorację ciast.

Zobacz również: Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Jedzenie kwiatów nie leży w strefie komfortu wielu z nas. Warto jednak przełamać się i spróbować dodać je do warzywnej sałatki lub ozdobić nimi tort. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, lecz mogą także wzbogacić nasze dania o wyjątkowy smak i aromat, a przy tym mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

 

Zdrowe jedzenie na białym talerzu
Ciekawostki, Porady dietetyka
06.09.2024

Dieta 80/10/10 – na czym polega? Zasady, efekty, jadłospis

Dieta 80/10/10 to zdaniem autora diety, dr. Douglasa Grahama, sposób do radosnego i pełnego energii życia z wymarzoną masą ciała. W poniższym artykule wyjaśniamy, na czym polega dieta 80/10/10 i przedstawiamy przykładowe przepisy dla tego sposobu żywienia.

Dieta 80/10/10 – na czym polega? Zasady, efekty, jadłospis
Kobieta mierząca swoją talię
Ciekawostki, Odchudzanie
30.08.2024

Dieta 7 kg w tydzień – czy można stracić na wadze tak szybko?

Niestety nie istnieje żadna metoda, która mogłaby być odpowiedzią na pytanie, jak bardzo szybko schudnąć. Co prawda wiele diet jest promowanych jako magiczne sposoby na redukcję wagi, ale najczęściej przynoszą one więcej szkody niż pożytku. Jedną z nich jest dieta General Motors, która zakłada utratę nawet do 7 kg w ciągu tygodnia. Czy rzeczywiście twórcy tego planu odkryli sposób na to, co zrobić, żeby szybko schudnąć? Przekonaj się o tym.

Dieta 7 kg w tydzień – czy można stracić na wadze tak szybko?
Szczęśliwy mężczyzna je sałatkę w domu
Ciekawostki, Odchudzanie
29.08.2024

Dieta 7-dniowa – co jeść, efekty oraz jadłospis

Dieta 7-dniowa to krótkoterminowy plan żywieniowy stosowany najczęściej przez osoby chcące szybko zrzucić zbędne kilogramy. Zasady diety 7-dniowej są zbliżone do wytycznych innych planów redukcyjnych i nie są bardzo skomplikowane. Jadłospis diety na 7 dni jest bardzo niskokaloryczny i nie uwzględnia przetworzonej żywności, słodyczy ani słonych przekąsek.

Dieta 7-dniowa – co jeść, efekty oraz jadłospis

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję