13.09.2019

Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty często spotykamy w eleganckich restauracjach jako dekoracja wykwintnych dań. Nie każdy jednak wie, że łatwo można wykorzystać je także w domowych warunkach. Nie tylko pięknie wyglądają i stanowią niepowtarzalną ozdobę talerza, lecz także posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Z tego artykułu dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz w jaki sposób je podawać.

Jadalne kwiaty

Kwiaty jadamy znacznie częściej, niż mogłoby się wydawać – kalafior, brokuły i karczochy przecież także nimi są! Chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy, jeszcze więcej jadalnych kwiatów możemy spotkać na łąkach i w przydomowych ogródkach.

Stokrotka pospolita: będzie doskonałym dodatkiem do lekkiej warzywnej sałatki, oryginalną dekoracją tortu lub ciekawym urozmaiceniem owsianki. Mniejsze kwiaty jada się w całości, natomiast z większych – tylko płatki. Stokrotka wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, a także wykorzystywana jest w profilaktyce miażdżycy i w terapii nadciśnienia tętniczego.

Kwiaty cukinii: ten powszechnie znany i lubiany we Włoszech przysmak cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Kwiaty cukinii najczęściej podaje się smażone, w panierce z białka jaja, bułki tartej i parmezanu. Smakują doskonale także podsmażone na maśle, faszerowane serkiem ricotta z odrobiną delikatnego miodu.

Mniszek lekarski: powszechnie uznawany za chwast, który można spotkać na wszystkich łąkach, w ogródkach, a nawet na miejskich trawnikach, mniszek lekarski posiada szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwcukrzycowo i moczopędnie, poprawia odporność, zapewnia piękny wygląd skóry i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Kwiaty mniszka lekarskiego można dodawać do sałatek lub przygotowywać z nich syropy i nalewki.

Sprawdź także: Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

kwiaty jadalne

Lawenda wąskolistna: to nie tylko skuteczny odstraszacz moli i piękna dekoracja wnętrza. Kwiaty lawendy nadadzą niepowtarzalnego aromatu słodkim wypiekom. Można dodawać je do ciasteczek, tortów i kremów, a także do wody mineralnej, żeby nieco urozmaicić jej smak.

Nasturcja: jej kwiaty mają intensywnie żółty lub pomarańczowy kolor i ostry, przypominający rzeżuchę smak. Sprawdzą się idealnie jako składnik lekkich sałatek.

Nagietek lekarski: to kolejna roślina, której właściwości były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Kwiaty nagietka będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Można użyć ich także do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny złocisty kolor.

Bratek ogrodowy: występuje w niezliczonych kombinacjach barw. Jego kwiaty mają aksamitny połysk, lekki zapach i delikatny smak. Zazwyczaj wykorzystywane są jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z serami i mogą stanowić przepiękną dekorację ciast.

Zobacz również: Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Jedzenie kwiatów nie leży w strefie komfortu wielu z nas. Warto jednak przełamać się i spróbować dodać je do warzywnej sałatki lub ozdobić nimi tort. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, lecz mogą także wzbogacić nasze dania o wyjątkowy smak i aromat, a przy tym mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Uśmiechnięta nastolatka trzymająca miskę pełną owoców
Przepisy, Porady dietetyka
15.04.2024

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?

Okres nastoletni to czas, w którym kształtowane są nawyki żywieniowe. Nieodpowiednie odżywianie może skutkować nieprawidłowym rozwojem fizycznym i psychicznym oraz złym stanem zdrowia, a także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy jadłospis ucznia? Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w jadłospisie dla młodzieży, ile kalorii powinna jeść 12-latka i 12-latek, lub jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków z niedowagą, poznaj pomysły na przykładowe śniadania dla nastolatków, zdrowe obiady dla nastolatków oraz zbilansowane kolacje.

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?
Kobieta jedząca gofry (dieta wysokokaloryczna)
Przepisy, Porady dietetyka
14.04.2024

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta wysokokaloryczna na przytycie lub w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu – jak każda inna zdrowa dieta – powinna być właściwie zbilansowana i bazować na pełnowartościowych produktach. Dowiedz się, jak przytyć zdrowo, co ma dużo kalorii oraz jakie się wysokokaloryczne produkty. Przedstawiamy też przykładowy jadłospis diety wysokokalorycznej, który może być inspiracją do komponowania zbilansowanych, odżywczych posiłków.

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Przepisy, Porady dietetyka
12.04.2024

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Dla osób z nietolerancją salicylanów ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i unikanie produktów, które mogą wywoływać objawy. Często na pewien okres wprowadza się specjalną dietę aspirynową. Jak wygląda ten model żywienia? Dowiedz się, w jakiej żywności są salicylany i poznaj przykładowe przepisy na obiady w diecie aspirynowej.

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję