13.09.2019

Jadalne kwiaty – jak wykorzystać je w kuchni?

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty często spotykamy w eleganckich restauracjach jako dekoracja wykwintnych dań. Nie każdy jednak wie, że łatwo można wykorzystać je także w domowych warunkach. Nie tylko pięknie wyglądają i stanowią niepowtarzalną ozdobę talerza, lecz także posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Z tego artykułu dowiesz się, które kwiaty są jadalne oraz w jaki sposób je podawać.

Jadalne kwiaty

Kwiaty jadamy znacznie częściej, niż mogłoby się wydawać – kalafior, brokuły i karczochy przecież także nimi są! Chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy, jeszcze więcej jadalnych kwiatów możemy spotkać na łąkach i w przydomowych ogródkach.

Stokrotka pospolita: będzie doskonałym dodatkiem do lekkiej warzywnej sałatki, oryginalną dekoracją tortu lub ciekawym urozmaiceniem owsianki. Mniejsze kwiaty jada się w całości, natomiast z większych – tylko płatki. Stokrotka wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, a także wykorzystywana jest w profilaktyce miażdżycy i w terapii nadciśnienia tętniczego.

Kwiaty cukinii: ten powszechnie znany i lubiany we Włoszech przysmak cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Kwiaty cukinii najczęściej podaje się smażone, w panierce z białka jaja, bułki tartej i parmezanu. Smakują doskonale także podsmażone na maśle, faszerowane serkiem ricotta z odrobiną delikatnego miodu.

Mniszek lekarski: powszechnie uznawany za chwast, który można spotkać na wszystkich łąkach, w ogródkach, a nawet na miejskich trawnikach, mniszek lekarski posiada szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwcukrzycowo i moczopędnie, poprawia odporność, zapewnia piękny wygląd skóry i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Kwiaty mniszka lekarskiego można dodawać do sałatek lub przygotowywać z nich syropy i nalewki.

Sprawdź także: Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

kwiaty jadalne

Lawenda wąskolistna: to nie tylko skuteczny odstraszacz moli i piękna dekoracja wnętrza. Kwiaty lawendy nadadzą niepowtarzalnego aromatu słodkim wypiekom. Można dodawać je do ciasteczek, tortów i kremów, a także do wody mineralnej, żeby nieco urozmaicić jej smak.

Nasturcja: jej kwiaty mają intensywnie żółty lub pomarańczowy kolor i ostry, przypominający rzeżuchę smak. Sprawdzą się idealnie jako składnik lekkich sałatek.

Nagietek lekarski: to kolejna roślina, której właściwości były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Kwiaty nagietka będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Można użyć ich także do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny złocisty kolor.

Bratek ogrodowy: występuje w niezliczonych kombinacjach barw. Jego kwiaty mają aksamitny połysk, lekki zapach i delikatny smak. Zazwyczaj wykorzystywane są jako składnik sałatek. Idealnie komponują się z serami i mogą stanowić przepiękną dekorację ciast.

Zobacz również: Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Jedzenie kwiatów nie leży w strefie komfortu wielu z nas. Warto jednak przełamać się i spróbować dodać je do warzywnej sałatki lub ozdobić nimi tort. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, lecz mogą także wzbogacić nasze dania o wyjątkowy smak i aromat, a przy tym mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Ciekawostki
04.12.2023

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?

Cukrzyca ciążowa, czyli zaburzenia tolerancji glukozy, które po raz pierwszy wystąpiły bądź zostały wykryte w trakcie ciąży, zwiększają ryzyko powikłań zarówno u ciężarnej, jak i płodu. U kobiet z cukrzycą ciążową pierwszym wyborem w leczeniu jest odpowiednie postępowanie żywieniowe. Sprawdź, jak może wyglądać przykładowe menu diety cukrzycowej w ciąży oraz poznaj zasady diety cukrzycowej dla kobiety w ciąży.

Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet z cukrzycą w ciąży?
Ciekawostki
01.12.2023

Dieta niskobiałkowa – zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis

Dieta ubogobiałkowa nie jest zalecana dla wszystkich i powinna być stosowana tylko w niektórych chorobach. Jak powinny wyglądać dania i przepisy niskobiałkowe? Czym charakteryzuje się dieta ubogobiałkowa? Jeśli zastanawiasz się, jak ograniczyć białko w diecie oraz co jeść a czego nie jeść na diecie niskobiałkowej, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Dieta niskobiałkowa – zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis
Ciekawostki, Porady dietetyka, Odchudzanie
29.11.2023

Dieta 1400 kcal – przykładowy jadłospis i zasady odżywiania na redukcji

Zmniejszenie dziennej liczby kalorii to najpopularniejszy sposób na redukcję nadmiernej masy ciała. Limit, który pozwoli zdrowo i na stałe pozbyć się zbędnych kilogramów, należy jednak ustalić w oparciu o indywidualne zapotrzebowanie organizmu. Czy zatem tania dieta 1400 kcal to dobry pomysł na odchudzanie? Poznaj wady i zalety diety 1400 kcal oraz sprawdź nasze propozycje przepisów na niskokaloryczne dania.

Dieta 1400 kcal – przykładowy jadłospis i zasady odżywiania na redukcji

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję