HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
Catering Dietetyczny Blog
Wszystkie Przepisy Ciekawostki Porady dietetyka Odchudzanie

Ciekawostki żywieniowe

Po jakie produkty warto sięgać podczas odchudzania? Które owoce sprawią, że będziemy mieli lepszą odporność lub ładniejszą skórę? Dlaczego należy spożywać 5 posiłków dziennie? Co jeść, by wreszczie pozbyć się zbędnych kilogramów lub przeciwnie - przytyć? Jeśli zadajesz sobie takie i inne pytania, koniecznie sprawdź nasze ciekawostki żywieniowe. Podpowiemy Ci, które produkty mają najwięcej składników odżywczych, jak wykorzystać nietypowe owoce i warzywa w kuchni czy jak skomponować smaczne koktajle, by dostarczały niezbędnych witamin i minerałów. Zapraszamy do lektury!

22.06.2022

Czerwona herbata: dlaczego warto włączyć ją do diety?

Czerwona herbata do niedawna bardzo często gościła na stołach Polaków. Ostatnio niesłusznie odchodzi w zapomnienie i kojarzona bywa jedynie ze składnikiem diet odchudzających. Faktycznie, spożywana regularnie i parzona w odpowiedni sposób herbata Pu-erh jest świetnym „pogromcą tłuszczu”.

biała herbata na redukcji 14.06.2022

Biała herbata – kto i dlaczego powinien ją pić?

Bogactwo antyoksydantów, delikatny smak, działanie przeciwwirusowe, pobudzające i antystresowe – to tylko niektóre z korzystnych właściwości białej herbaty. W Chinach znana już od ponad tysiąca lat. W Europie stopniowo zyskuje popularność. Jak powstaje, kto i dlaczego powinien ją pić i jak powinno się ją parzyć?

truskawki w cateringu dietetyczym 07.06.2022

Truskawki – kalorie, właściwości i przepis na koktajl, deser i sałatkę

Słodko-kwaśny smak truskawek kojarzy się z dzieciństwem. Te owoce są chętnie spożywane na surowo, a także wykorzystywane do przygotowania smacznych deserów i przetworów z truskawek na zimę. Jakie inne cenna właściwości mają truskawki? Zapraszamy do przeczytania artykułu! 

31.05.2022

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to owoc pochodzący z południowego Meksyku. Wykorzystywano je już ponad 10 tysięcy lat temu. Jego zdrowotne właściwości znały i doceniały wszystkie ludy Ameryki prekolumbijskiej. Do Europy dotarło prawdopodobnie dopiero w XVII wieku. Współcześnie staje się coraz bardziej popularne. Poznaj właściwości awokado i włącz je do codziennej diety.

11.05.2022

Rola błonnika w diecie

Informacje o błonniku porkarmowym coraz częściej pojawiają się w mediach czy na opakowaniach produktów spożywczych. Dietetycy zalecają, by nie zabrakło go w naszej codziennej diecie. Błonnik bowiem pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Poznaj rolę błonnika w diecie oraz jego źródła. Dowiedz się, dla kogo błonnik jest zupełnie bezpieczny, a kto powinien go unikać.

29.04.2022

Właściwości miodu

Miód jest jednym z najpopularniejszych naturalnych produktów wspierających naszą odporność. A jakie inne korzyści przynosi dla zdrowia? O właściwościach miodu opowiada nasza dietetyczka Martyna!

herbata zielona pełna atyoksydantów 26.04.2022

Zdrowotne właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata polecana jest osobom na diecie odchudzającej, ale nie tylko. Sięgają po nią również zwolennicy zdrowego trybu życia. Czy rzeczywiście jest ona tak dobra dla naszego zdrowia? Poznaj właściwości zielonej herbaty i sprawdź, jak często ją pić. Nasz dietetyk zdradza, dlaczego zielona herbata jest zdrowa.

26.04.2022

Jak przestać jeść słodycze? Porady dietetyka

Wszyscy wiemy, że słodycze bywają szkodliwe. Ale czy zaprzestanie jedzenia słodyczy jest w ogóle możliwe? W końcu czasami nasz organizm sam domaga się kawałka czekolady. Nasi dietetycy wiedzą, jak rozwiązać ten problem, nie rezygnując ze słodkich przekąsek. Sprawdź!

26.04.2022

Magnez - źródła, objawy niedoboru i nadmiaru, rola w organizmie

Problemy z koncentracją, zmęczenie i łatwe męczenie - to tylko niektóre z objawów niedoboru magnezu. Jak im zapobiec? Na to i wiele innych pytań opowiada nasza dietetyczka. Zapraszamy do czytania! 

kanapa z masłem orzechowym - wysokokaloryczna przekąska 14.04.2022

Fałszywi przyjaciele, czyli wysokokaloryczne zdrowe przekąski

Większość osób, decydując się na zmianę stylu żywienia, rezygnuje ze słodyczy i fast-foodów, stawiają na produkty pełne wartości odżywczych. Niestety nie wszystko, co zdrowe, jest też niskokaloryczne i osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów, często wpadają w pułapkę zdrowych przekąsek.

cykoria właściwości 13.04.2022

Cykoria - właściwości i zastosowanie cykroii

Zielone warzywa to nie tylko brokuły, szpinak i sałata. Jednym z tych, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę jest cykoria. Jej prozdrowotne właściwości znane były już w starożytności, a ostatnio niestety często bywa niedoceniana. Jakie cenne składniki kryją się w tym warzywie i w jaki sposób możemy wykorzystać je w naszych kuchniach?

sałatka z truskawami i szparagami 12.04.2022

Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia. To także idealny moment, by nieco urozmaicić dietę i dodać do niej sezonowe warzywa i owoce. Po które rośliny warto sięgać wiosną i jakich składników odżywczych w nich szukać? Dziś polecamy Wam kilka warzyw i owoców, które powinny zagościć na naszych stołach wiosną. Koniecznie przeczytajcie!

×