HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
Catering Dietetyczny Blog
Wszystkie Przepisy Ciekawostki Porady dietetyka Odchudzanie

Ciekawostki żywieniowe

Po jakie produkty warto sięgać podczas odchudzania? Które owoce sprawią, że będziemy mieli lepszą odporność lub ładniejszą skórę? Dlaczego należy spożywać 5 posiłków dziennie? Co jeść, by wreszczie pozbyć się zbędnych kilogramów lub przeciwnie - przytyć? Jeśli zadajesz sobie takie i inne pytania, koniecznie sprawdź nasze ciekawostki żywieniowe. Podpowiemy Ci, które produkty mają najwięcej składników odżywczych, jak wykorzystać nietypowe owoce i warzywa w kuchni czy jak skomponować smaczne koktajle, by dostarczały niezbędnych witamin i minerałów. Zapraszamy do lektury!

30.11.2022

Dieta śródziemnomorska – zasady, produkty zalecane. Zalety diety śródziemnomorskiej i wskazania do jej stosowania

Dieta śródziemnomorska to zbiór zasad żywieniowych i dotyczących stylu życia, które były charakterystyczne dla mieszkańców Grecji i południowych Włoch w latach 60. XX wieku. Śródziemnomorski jadłospis jest smaczny i zróżnicowany. Przedstawiamy zasady i zalety diety krajów Basenu Morza Śródziemnego, a także przykładowy jadłospis.

23.11.2022

Witamina D – funkcje, normy i źródła. Zasady suplementacji

Witamina D jest nam niezbędna do właściwego funkcjonowania. Jej niedobory mogą mieć bardzo złe skutki zdrowotne. Niestety, witamina D występuje w pokarmach w niewielkiej ilości, a jej najlepszym źródłem jest... słońce! W naszym klimacie jednak niełatwo eksponować się na promienie słoneczne przez cały rok. Poznaj źródła witaminy D i jej rolę w ograniźmie. 

16.11.2022

Dieta przy dnie moczanowej – zasady. Co jeść a czego unikać?

Dna moczanowa to schorzenie objawiające się nawracającym zapaleniem stawów. Leczenie jest ukierunkowane na obniżenie zawartości kwasu moczowego we krwi i ograniczenie częstotliwości występowania ostrych ataków dny. W tym celu stosowane są odpowiednie leki oraz dieta o niskiej zawartości puryn. Z artykułu dowiesz się, co jeść a czego nie jeść, aby obniżyć poziom stężenia kwasu moczowego w organizmie.

02.11.2022

Jaki chleb na diecie? Rodzaje, kaloryczność pieczywa i wartość odżywcza

W zbilansowanej i zdrowej diecie jest miejsce na dobrej jakości chleb. Taki bochenek ma możliwie jak najkrótszych skład i został wypieczony na drożdżach lub zakwasie. Dokonując wyboru pieczywa, warto kierować się indywidualnymi potrzebami oraz stosowaną dietą. Aby ułatwić Ci wybór pieczywa na diecie, przedstawiamy charakterystykę najpopularniejszych rodzajów. 

19.10.2022

Dieta paleo – na czym polega? Zasady diety paleolitycznej i lista produktów zalecanych. Zalety i wady diety paleo

Dieta paleo jest inspirowana sposobem odżywiania człowieka pierwotnego, który nie uprawiał ziemi, ani nie hodował zwierząt. Dieta współczesnego człowieka paleo różni się od typowej diety jaskiniowca. Wyjaśniamy, na czym polega dieta paleolitycza oraz jakie są jej zalety i wady. Przedstawiamy produkty zalecane oraz przykładowy jadłospis.

07.10.2022

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest warzywem jesiennym, które o tej porze roku warto jeść jak najczęściej. Charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Miąższ dyni zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu warzywo jest sycące i pożywne. Do zalet dyni należy również jej niska kaloryczność. Poznaj właściwości zdrowotne dyni, najpopularniejsze gatunki dyni, a także jej zastosowanie kulinarne.

05.10.2022

Dieta w chorobie Hashimoto – zasady. Co jeść, a czego unikać przy chorobie Hashimoto?

Odpowiednio skomponowana dieta w chorobie Hashimoto to jeden z kluczowych elementów leczenia. Wyjaśniamy jej znaczenie, a także podpowiadamy co jeść, a czego powinny unikać osoby z chorobą Hashimoto. 

03.10.2022

Dieta w insulinooporności – zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Insulinooporność to schorzenie, które objawia się ciągłym zmęczeniem, sennością, uczuciem głodu nawet po spożytym posiłku i pogorszonym samopoczuciem. Podstawą leczenia insulinooporności jest stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym. Wyjaśniamy, czym jest indeks glikemiczny i przybliżamy zasady diety o niskim IG.

28.09.2022

Ile orzechów dziennie warto jeść? Sprawdź, jaka ilość będzie optymalna dla Twojego zdrowia!

Orzechy są odżywczym i smacznym elementem zbilansowanej diety. Jedząc je dostarczasz sobie wielu niezbędnych substancji odżywczych. Orzechy mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca, stan naczyń krwionośnych i wygląd skóry. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna zawierać orzechy. Ile orzechów jadać dziennie?

26.09.2022

Suplementy diety w diecie wegańskiej – czy są konieczne?

Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Choć dobrze przygotowana, może być niezwykle smaczna i urozmaicona, to jednak brak mięsa oraz produktów mlecznych w menu czasem wiąże się także z pewnymi niedoborami. Czy zatem suplementacja w diecie wegańskiej jest koniecznością?

21.09.2022

Co ma dużo żelaza i dlaczego warto jeść produkty bogate w żelazo? Rola żelaza w diecie

Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych. Wpływa na wiele funkcji i procesów zachodzących w naszym organizmie. Mimo powszechnej obecności w wielu produktach spożywczych nie trudno o niedobór tego mikroelementu. Dowiedz się jaka jest rola żelaza oraz jakie są źródła żelaza w diecie.

19.09.2022

Post Dąbrowskiej – zasady, etapy, efekty, skutki uboczne

Post dr Dąbrowskiej co jakiś czas wraca do łask. Korzystają z niej osoby, chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Czy jednak post Dąbrowskiej to dobry sposób na odchudzanie? Na czym polega dieta, polecana przez celebrytów, ale piętnowana przez wielu dietetyków?

×