13.06.2019

Przepis na muffinki twarogowo-warzywne

przepis muffinki twrogowo-warzywne

Muffinki większości z nas kojarzą się ze słodkimi wypiekami. Warto jednak odkryć je także w wersji wytrawnej. Nasza propozycja to muffiny twarogowo-warzywne. Są lekkie i niskokaloryczne, a ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu i energii. Sprawdzą się świetnie jako śniadanie, kolacja, albo przekąska. Można jeść je na ciepło lub zimno, dlatego będą efektownym i oryginalnym poczęstunkiem na przykład podczas przyjęcia. Dodatkowo, znajdziemy w nich mnóstwo cennych dla zdrowia składników, a zatem będą także doskonałym wyborem dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę.

Spis treści:

  1. Bogate źródło białka i mikroelementów
  2. Przyprawy mają moc

Bogate źródło białka i mikroelementów

Podstawą naszych muffinek jest twaróg półtłusty, jogurt naturalny oraz jajka. To jedne z najbogatszych źródeł białka, czyli makroskładnika niezbędnego w zdrowej, zbilansowanej diecie. Stanowi ono główny materiał budulcowy naszego organizmu. Zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka oraz regenerację uszkodzonych tkanek. Niewystarczająca podaż białka w pożywieniu może skutkować pogorszeniem stanu włosów, cery i paznokci, spadkiem odporności, zmęczeniem, problemami z koncentracją i rozwojem anemii.

Sprawdź także:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Poza białkiem, nabiał i jaja dostarczą nam sporo witamin. Znajdziemy w nich rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. To również skarbnica soli mineralnych, między innymi selenu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Dla osób, które chcą zadbać o odpowiednią podaż białka i mikroelementów, warto rozważyć catering dietetyczny Dieta pudełkowa sportowa od Wygodnej Diety, który zapewnia zbilansowane, wysokobiałkowe posiłki idealne przed i po treningu.

Przyprawy mają moc

To, jaki efekt uzyskamy w dużej mierze zależy, od tego jakich przypraw użyjemy. Do twarogowo-warzywnych muffinek doskonale pasuje czosnek, tymianek oraz mieszanka ziół prowansalskich. Żeby dodatkowo podkreślić smak, nie może także zabraknąć szczypty soli i pieprzu.

Tymianek ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, rozkurczowe i wykrztuśne. Stanowi również doskonałe źródło magnezu, żelaza, wapnia, selenu i manganu, witaminy C oraz witamin z grupy B.

Zioła prowansalskie (rozmaryn, oregano, cząber, estragon i majeranek) zapewnią nie tylko niepowtarzalny smak i aromat potrawy, lecz także poprawią pracę układu pokarmowego i ułatwią trawienie.

muffinki twarogowo-warzywne

Składniki:

  • Twaróg półtłusty 27 g
  • Jogurt naturalny 5 g
  • Jajko 0,75 g
  • Cukinia 20 g
  • Cebula 15 g
  • Zielony groszek 25 g
  • Oliwki czarne 5 g
  • Pestki dyni 5 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek, zioła prowansalskie

Wykonanie: Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy twaróg półtłusty, jogurt, pokrojone oliwki oraz pestki dyni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez około 5-10 minut, do momentu aż warzywa zrobią się miękkie i rumiane. Kiedy ostygną, dodajemy je do pozostałych składników. Przyprawiamy wedle uznania. Następnie całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 30 minut w 180°C. Smacznego!

 

węglowodany na diecie low carb
Ciekawostki, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów

Liczba osób zmagających się z otyłością, cukrzycą typu 2 i innymi schorzeniami związanymi z nadmiernym spożyciem węglowodanów prostych rośnie w zastraszającym tempie. Na szczęście na popularności zyskuje dieta niskowęglowodanowa. Ile węglowodanów dziennie uwzględnia się w tego typu menu? Dowiedz się, ile węgli na diecie low carb można spożywać i zainspiruj się przykładowymi niskowęglowodanowymi posiłkami.

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów
co jeść na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej
Przepisy, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z nietolerancjami pokarmowymi czy chorobami, które wymagają wykluczenia z diety konkretnych grup produktów. Dieta bezglutenowa i bezmleczna stają się często koniecznością dla osób z celiakią lub alergią na białka mleka krowiego. Na szczęście istnieje wiele smacznych i zdrowych produktów, które można włączyć do codziennego menu. W artykule przedstawimy przepisy bezmleczne i bezglutenowe, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą niezbędne składniki odżywcze.

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?
jadłospis na diecie odchudzającej
Odchudzanie
04.11.2025

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Dieta odchudzająca może być naprawdę smaczna, tania i przede wszystkim skuteczna. Poznaj przepisy dla diety odchudzającej na śniadanie, obiad i kolację, które ułatwią Ci przejście na dietę i utratę kilogramów oraz dowiedz się czego unikać przy odchudzaniu. Dzięki poniższym przepisom stworzysz pyszny i zbilansowany jadłospis dla diety odchudzającej bez stosowania restrykcyjnych diet czy głodówki.

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję