01.08.2018

Przepis na piernik z rabarbarem

przepis na piernik z rabarbarem

Rabarbar, nazywany także rzewieniem pochodzi z Azji Środkowej. W Chinach uprawiany był jako roślina lecznicza już w III wieku p.n.e., a do Europy dotarł podobno za sprawą Marco Polo. Tutaj również wykorzystywano go w medycynie ludowej. To warzywo znane jest chyba wszystkim, lecz często niesłusznie bywa niedoceniane.

Właściwości rabarbaru

Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, C, E, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, sodu i żelaza. Zawiera też dużo błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Korzeń rabarbaru słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, rozkurczających, oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pomaga w walce z otyłością i pobudza wydzielanie żółci, ułatwiając w ten sposób trawienie. Wykorzystywany jest do leczenia długotrwałych zaparć, biegunek i dolegliwości wątrobowych. Ponadto rabarbar zawiera związki stymulujące działanie estrogenowe, które łagodzą przebieg menopauzy i przyczyniają się do wyrównania poziomu androgenów u kobiet. Warto wspomnieć, że aby rabarbar nabrał zdrowych właściwości, powinien zostać poddany obróbce cieplnej przez minimum 20 minut. Pod wpływem wysokiej temperatury wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub uniemożliwiają ich dalszych rozwój. Oprócz właściwości antynowotworowych, przeciwutleniacze zawarte w rabarbarze pomagają zachować młody wygląd skóry. Nie należy spożywać liści rabarbaru – zawierają one kwas szczawiowy, który źle wpływa na zęby i kości oraz przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Dzięki swojemu bogatemu, orzeźwiającemu smakowi, rabarbar znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z niego kompoty, dżemy, kisiele i ciasta. Wykorzystywany jest także jako dodatek do dań wytrawnych. Nasza propozycja to piernik rabarbarowy, w którym kwaśny smak tego wiosennego warzywa doskonale łączy się ze słodyczą powideł śliwkowych. Dodatek przyprawy do piernika i esencji pomarańczowej sprawi, że ciasto będzie bardzo aromatyczne.

Sprawdź także:  Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

Składniki:

  • Rabarbar: 100 g
  • Powidła śliwkowe: 25 g
  • Masło: 25 g
  • Jajko: 1 szt.
  • Mąka: 60 g
  • Ksylitol (lub inny słodzik): 40 g
  • Przyprawa do pierników
  • Esencja pomarańczowa
  • Soda oczyszczona: 0,6 g

Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z ksylitolem lub innym słodzikiem, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko, dodajemy masło oraz powidła śliwkowe, a następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Do otrzymanej masy dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem formy. Pieczemy przez około 45-50 minut w 180°C.

Dowiedz się więcej:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję