01.08.2018

Przepis na piernik z rabarbarem

przepis na piernik z rabarbarem

Rabarbar, nazywany także rzewieniem pochodzi z Azji Środkowej. W Chinach uprawiany był jako roślina lecznicza już w III wieku p.n.e., a do Europy dotarł podobno za sprawą Marco Polo. Tutaj również wykorzystywano go w medycynie ludowej. To warzywo znane jest chyba wszystkim, lecz często niesłusznie bywa niedoceniane.

Właściwości rabarbaru

Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, C, E, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, sodu i żelaza. Zawiera też dużo błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Korzeń rabarbaru słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, rozkurczających, oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pomaga w walce z otyłością i pobudza wydzielanie żółci, ułatwiając w ten sposób trawienie. Wykorzystywany jest do leczenia długotrwałych zaparć, biegunek i dolegliwości wątrobowych. Ponadto rabarbar zawiera związki stymulujące działanie estrogenowe, które łagodzą przebieg menopauzy i przyczyniają się do wyrównania poziomu androgenów u kobiet. Warto wspomnieć, że aby rabarbar nabrał zdrowych właściwości, powinien zostać poddany obróbce cieplnej przez minimum 20 minut. Pod wpływem wysokiej temperatury wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub uniemożliwiają ich dalszych rozwój. Oprócz właściwości antynowotworowych, przeciwutleniacze zawarte w rabarbarze pomagają zachować młody wygląd skóry. Nie należy spożywać liści rabarbaru – zawierają one kwas szczawiowy, który źle wpływa na zęby i kości oraz przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Dzięki swojemu bogatemu, orzeźwiającemu smakowi, rabarbar znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z niego kompoty, dżemy, kisiele i ciasta. Wykorzystywany jest także jako dodatek do dań wytrawnych. Nasza propozycja to piernik rabarbarowy, w którym kwaśny smak tego wiosennego warzywa doskonale łączy się ze słodyczą powideł śliwkowych. Dodatek przyprawy do piernika i esencji pomarańczowej sprawi, że ciasto będzie bardzo aromatyczne.

Dla osób zainteresowanych zdrowym odchudzaniem i poprawą metabolizmu, catering dietetyczny dieta pudełkowa niskokaloryczna od Wygodnej Diety to wygodne rozwiązanie, które dostarcza zbilansowanych posiłków wspierających trawienie i utratę wagi.

Sprawdź także:  Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

Składniki:

  • Rabarbar: 100 g
  • Powidła śliwkowe: 25 g
  • Masło: 25 g
  • Jajko: 1 szt.
  • Mąka: 60 g
  • Ksylitol (lub inny słodzik): 40 g
  • Przyprawa do pierników
  • Esencja pomarańczowa
  • Soda oczyszczona: 0,6 g

Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z ksylitolem lub innym słodzikiem, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko, dodajemy masło oraz powidła śliwkowe, a następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Do otrzymanej masy dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem formy. Pieczemy przez około 45-50 minut w 180°C.

Dowiedz się więcej:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

 

Kobieta rozmawia z lekarzem w gabinecie
Porady dietetyka
16.10.2025

Dieta przed USG brzucha – czy przed badaniem można jeść? Zalecenia

Badanie USG jamy brzusznej jest szybkim i bezinwazyjnym badaniem z zakresu diagnostyki obrazowej, ale wymaga odpowiedniego przygotowania przez pacjenta. Jeśli czeka Cię takie badanie, dowiedz się, czy przed USG można jeść i jak powinna wyglądać dieta przed USG jamy brzusznej. Wszystkie ważne informacje znajdziesz poniżej.

Dieta przed USG brzucha – czy przed badaniem można jeść? Zalecenia
Kanapka z wędliną pomidorem i ogórkiem
Porady dietetyka
16.10.2025

Dieta przy antybiotyku – jakie produkty można jeść podczas antybiotykoterapii?

Przyjmowanie antybiotyków to często niezbędny element leczenia wielu infekcji bakteryjnych. Jednak, aby terapia była skuteczna i jak najmniej obciążająca dla organizmu, musisz też zadbać o dietę. Dowiedz się, jakie produkty warto włączyć do jadłospisu, a których należy unikać, by wspomóc organizm w walce z chorobą i zminimalizować ryzyko skutków ubocznych przyjmowania antybiotyków.

Dieta przy antybiotyku – jakie produkty można jeść podczas antybiotykoterapii?
dieta aby mieć zdrowe jelita
Porady dietetyka
16.10.2025

Dieta zdrowych jelit – czyli co jeść, aby zadbać o swoje jelita?

Problemy z jelitami są bardzo powszechne, najczęściej obejmują zaparcia, wzdęcia, uporczywe gazy, biegunki czy problemy z trawieniem. Jak zadbać o jelita? W przypadku uciążliwych dolegliwości zawsze należy skonsultować je z lekarzem, ale istnieje też kilka prostych sposobów, jak na co dzień dbać o jelita. Dietetyk podpowiada, co jeść, by uspokoić jelita i co na zdrowe jelita sprawdzi się najlepiej.

Dieta zdrowych jelit – czyli co jeść, aby zadbać o swoje jelita?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję