03.12.2019

Przepis na deser z kaszy manny

przepis na deser z kaszy manny

Wielu osobom kasza manna kojarzy się jedynie z deserkami dla niemowląt i kleikami podawanymi przy zatruciach pokarmowych. Bardzo niesłusznie! To uniwersalny produkt, który może stanowić podstawę do przygotowania wielu smakołyków, między innymi ciast, ciasteczek, puddingów, zapiekanek, zup czy kremów. Jest lekkostrawna i posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego warto od czasu do czasu włączyć ją do jadłospisu. Nasza propozycja to deser z kaszy manny i czarnych porzeczek – delikatny i orzeźwiający, w sam raz na ciepłe dni.

Spis treści:

  1. Kasza manna
  2. Czarne porzeczki

Kasza manna

Kaszę mannę, znaną też jako grysik, otrzymuje się w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Charakteryzuje się kremową barwą, przyjemnym słodkim zapachem i delikatnym smakiem. Jest lekkostrawna, dlatego z powodzeniem mogą spożywać ją osoby zmagające się z wrzodami, stanami zapalnymi żołądka, chorobami wątroby i przewodu pokarmowego. Jej lekko słodki smak sprawia, że chętnie zjadają ją również dzieci.

Dowiedz się więcej:  Superfoods - co to takiego?

W kaszy mannie znajdziemy witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z innymi kaszami, na przykład jaglaną czy quinoa, manna wypada dość słabo pod względem zawartości składników odżywczych. Dostarcza także stosunkowo mało błonnika pokarmowego. Komponując posiłki z jej wykorzystaniem, warto wzbogacić je na przykład o świeże owoce i bakalie, które stanowią doskonałe źródło mikroelementów.

Kasza manna zawiera gluten, dlatego nie mogą jeść jej osoby chore na celiakię i zmagające się z nietolerancją pokarmową. Ma też wysoki indeks glikemiczny (IG=60), zatem nie sprawdzi się w diecie diabetyków.

Zobacz również:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

deser z kaszy manny

Czarne porzeczki

Te małe, ciemne kuleczki są prawdziwą bombą witamin. Wystarczy jedna garść czarnych porzeczek, aby całkowicie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. To także bogate źródło potasu, fosforu i magnezu. Regularne jedzenie tych owoców, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, spowolni procesy starzenia organizmu i zmniejszy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawarte w porzeczkach pektyny pomogą uregulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. To owoce niskokaloryczne (jedynie 63 kcal w 100 g), dlatego można jeść je nawet będąc na diecie redukcyjnej.

Sprawdź też:  Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

Składniki:

  • Kasza manna: 14 g
  • Mleko: 140 g
  • Pasta z wanilii – 1 g
  • Czarne porzeczki: 40 g
  • Ksylitol: 2 g

Wykonanie: Mleko z ksylitolem i wanilią zagotowujemy w garnku. Następnie wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Kiedy uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję, odstawiamy na 2-3 minuty, a później przekładamy do miseczek i posypujemy porzeczkami.

Opcjonalnie można także zblendować porzeczki z kilkoma listkami mięty, a otrzymany mus połączyć z ugotowaną kaszą manną. W ten sposób uzyskamy jeszcze bardziej kremowy deser o orzeźwiającym smaku. Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję