03.12.2019

Przepis na deser z kaszy manny

przepis na deser z kaszy manny

Wielu osobom kasza manna kojarzy się jedynie z deserkami dla niemowląt i kleikami podawanymi przy zatruciach pokarmowych. Bardzo niesłusznie! To uniwersalny produkt, który może stanowić podstawę do przygotowania wielu smakołyków, między innymi ciast, ciasteczek, puddingów, zapiekanek, zup czy kremów. Jest lekkostrawna i posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego warto od czasu do czasu włączyć ją do jadłospisu. Nasza propozycja to deser z kaszy manny i czarnych porzeczek – delikatny i orzeźwiający, w sam raz na ciepłe dni.

Spis treści:

  1. Kasza manna
  2. Czarne porzeczki

Kasza manna

Kaszę mannę, znaną też jako grysik, otrzymuje się w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Charakteryzuje się kremową barwą, przyjemnym słodkim zapachem i delikatnym smakiem. Jest lekkostrawna, dlatego z powodzeniem mogą spożywać ją osoby zmagające się z wrzodami, stanami zapalnymi żołądka, chorobami wątroby i przewodu pokarmowego. Jej lekko słodki smak sprawia, że chętnie zjadają ją również dzieci.

Dowiedz się więcej:  Superfoods - co to takiego?

W kaszy mannie znajdziemy witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z innymi kaszami, na przykład jaglaną czy quinoa, manna wypada dość słabo pod względem zawartości składników odżywczych. Dostarcza także stosunkowo mało błonnika pokarmowego. Komponując posiłki z jej wykorzystaniem, warto wzbogacić je na przykład o świeże owoce i bakalie, które stanowią doskonałe źródło mikroelementów.

Osobom, które chcą zadbać o lekkostrawną i zdrową dietę, warto polecić dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny zapewnia posiłki łatwe do przyswojenia, idealne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym oraz tych, którzy potrzebują wsparcia podczas rekonwalescencji.

Kasza manna zawiera gluten, dlatego nie mogą jeść jej osoby chore na celiakię i zmagające się z nietolerancją pokarmową. Ma też wysoki indeks glikemiczny (IG=60), zatem nie sprawdzi się w diecie diabetyków.

Zobacz również:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

deser z kaszy manny

Czarne porzeczki

Te małe, ciemne kuleczki są prawdziwą bombą witamin. Wystarczy jedna garść czarnych porzeczek, aby całkowicie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. To także bogate źródło potasu, fosforu i magnezu. Regularne jedzenie tych owoców, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, spowolni procesy starzenia organizmu i zmniejszy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawarte w porzeczkach pektyny pomogą uregulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. To owoce niskokaloryczne (jedynie 63 kcal w 100 g), dlatego można jeść je nawet będąc na diecie redukcyjnej.

Sprawdź też:  Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

Składniki:

  • Kasza manna: 14 g
  • Mleko: 140 g
  • Pasta z wanilii – 1 g
  • Czarne porzeczki: 40 g
  • Ksylitol: 2 g

Wykonanie: Mleko z ksylitolem i wanilią zagotowujemy w garnku. Następnie wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Kiedy uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję, odstawiamy na 2-3 minuty, a później przekładamy do miseczek i posypujemy porzeczkami.

Opcjonalnie można także zblendować porzeczki z kilkoma listkami mięty, a otrzymany mus połączyć z ugotowaną kaszą manną. W ten sposób uzyskamy jeszcze bardziej kremowy deser o orzeźwiającym smaku. Smacznego!

 

model żołądka otoczony żywnością
Przepisy, Porady dietetyka
17.10.2025

Dieta przy nadżerkach żołądka – czyli co jeść, aby nie doprowadzić do wrzodów żołądka?

Zapalenie błony śluzowej żołądka to uszkodzenie najczęściej wywołane przez bakterię Helicobacetr pylori, ale może być też wynikiem ostrej gastropatii krwotocznej (nadżerkowej). Leczenie zapalenia żołądka zależy od przyczyny. Najczęściej stosuje się leczenie farmakologiczne, ale istotna jest także zmiana stylu życia, w tym zmiana modelu żywienia. Sprawdź, co jeść przy zapaleniu żołądka i jaka dieta na chory żołądek jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przy nadżerkach żołądka – czyli co jeść, aby nie doprowadzić do wrzodów żołądka?
grillowany filet z kurczaka z warzywami
Przepisy, Porady dietetyka
17.10.2025

Dieta wysokobiałkowa — przepisy na białkowe dania

Białko dostarczane w diecie to składnik, który pełni funkcje budulcowe w organizmie i bierze udział w różnych reakcjach enzymatycznych. Jest niezbędne dla wzrostu, regeneracji i odbudowy tkanek, a także uczestniczy w obronie organizmu przed drobnoustrojami. To tylko kilka z powodów, dla których warto zadbać o odpowiednią ilość tego makroskładnika w jadłospisie. Sprawdź, jak według dietetyka powinny wyglądać przepisy diety wysokobiałkowej.

Dieta wysokobiałkowa — przepisy na białkowe dania
co jeść na diecie śródziemnomorskiej
Przepisy
17.10.2025

Dieta śródziemnomorska – przepisy na obiad dla zdrowego serca

Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania się, który sprawdzi się praktycznie u każdego i przyniesie liczne korzyści zdrowotne. Menu przyczyni się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, pozytywnie wpłynie na utrzymanie prawidłowej masy ciała i prewencję cukrzycy typu 2. Przedstawiamy przykładowy jadłospisu diety śródziemnomorskiej, który pomoże Ci zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze.

Dieta śródziemnomorska – przepisy na obiad dla zdrowego serca

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję