03.12.2019

Przepis na deser z kaszy manny

przepis na deser z kaszy manny

Wielu osobom kasza manna kojarzy się jedynie z deserkami dla niemowląt i kleikami podawanymi przy zatruciach pokarmowych. Bardzo niesłusznie! To uniwersalny produkt, który może stanowić podstawę do przygotowania wielu smakołyków, między innymi ciast, ciasteczek, puddingów, zapiekanek, zup czy kremów. Jest lekkostrawna i posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego warto od czasu do czasu włączyć ją do jadłospisu. Nasza propozycja to deser z kaszy manny i czarnych porzeczek – delikatny i orzeźwiający, w sam raz na ciepłe dni.

Kasza manna

Kaszę mannę, znaną też jako grysik, otrzymuje się w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Charakteryzuje się kremową barwą, przyjemnym słodkim zapachem i delikatnym smakiem. Jest lekkostrawna, dlatego z powodzeniem mogą spożywać ją osoby zmagające się z wrzodami, stanami zapalnymi żołądka, chorobami wątroby i przewodu pokarmowego. Jej lekko słodki smak sprawia, że chętnie zjadają ją również dzieci.

Dowiedz się więcej:  Superfoods - co to takiego?

W kaszy mannie znajdziemy witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z innymi kaszami, na przykład jaglaną czy quinoa, manna wypada dość słabo pod względem zawartości składników odżywczych. Dostarcza także stosunkowo mało błonnika pokarmowego. Komponując posiłki z jej wykorzystaniem, warto wzbogacić je na przykład o świeże owoce i bakalie, które stanowią doskonałe źródło mikroelementów.

Kasza manna zawiera gluten, dlatego nie mogą jeść jej osoby chore na celiakię i zmagające się z nietolerancją pokarmową. Ma też wysoki indeks glikemiczny (IG=60), zatem nie sprawdzi się w diecie diabetyków.

Zobacz również:  Dieta bezglutenowa - zasady, produkty dozwolone i zabronione

deser z kaszy manny

Czarne porzeczki

Te małe, ciemne kuleczki są prawdziwą bombą witamin. Wystarczy jedna garść czarnych porzeczek, aby całkowicie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. To także bogate źródło potasu, fosforu i magnezu. Regularne jedzenie tych owoców, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, spowolni procesy starzenia organizmu i zmniejszy ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawarte w porzeczkach pektyny pomogą uregulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. To owoce niskokaloryczne (jedynie 63 kcal w 100 g), dlatego można jeść je nawet będąc na diecie redukcyjnej.

Sprawdź też:  Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki

Składniki:

  • Kasza manna: 14 g
  • Mleko: 140 g
  • Pasta z wanilii – 1 g
  • Czarne porzeczki: 40 g
  • Ksylitol: 2 g

Wykonanie: Mleko z ksylitolem i wanilią zagotowujemy w garnku. Następnie wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Kiedy uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję, odstawiamy na 2-3 minuty, a później przekładamy do miseczek i posypujemy porzeczkami.

Opcjonalnie można także zblendować porzeczki z kilkoma listkami mięty, a otrzymany mus połączyć z ugotowaną kaszą manną. W ten sposób uzyskamy jeszcze bardziej kremowy deser o orzeźwiającym smaku. Smacznego!

Uśmiechnięta nastolatka trzymająca miskę pełną owoców
Przepisy, Porady dietetyka
15.04.2024

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?

Okres nastoletni to czas, w którym kształtowane są nawyki żywieniowe. Nieodpowiednie odżywianie może skutkować nieprawidłowym rozwojem fizycznym i psychicznym oraz złym stanem zdrowia, a także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy jadłospis ucznia? Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w jadłospisie dla młodzieży, ile kalorii powinna jeść 12-latka i 12-latek, lub jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków z niedowagą, poznaj pomysły na przykładowe śniadania dla nastolatków, zdrowe obiady dla nastolatków oraz zbilansowane kolacje.

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?
Kobieta jedząca gofry (dieta wysokokaloryczna)
Przepisy, Porady dietetyka
14.04.2024

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta wysokokaloryczna na przytycie lub w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu – jak każda inna zdrowa dieta – powinna być właściwie zbilansowana i bazować na pełnowartościowych produktach. Dowiedz się, jak przytyć zdrowo, co ma dużo kalorii oraz jakie się wysokokaloryczne produkty. Przedstawiamy też przykładowy jadłospis diety wysokokalorycznej, który może być inspiracją do komponowania zbilansowanych, odżywczych posiłków.

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Przepisy, Porady dietetyka
12.04.2024

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Dla osób z nietolerancją salicylanów ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i unikanie produktów, które mogą wywoływać objawy. Często na pewien okres wprowadza się specjalną dietę aspirynową. Jak wygląda ten model żywienia? Dowiedz się, w jakiej żywności są salicylany i poznaj przykładowe przepisy na obiady w diecie aspirynowej.

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję