08.03.2019

Superfoods – co to takiego?

superfoods

To drobne, brązowe lub złote nasionka lnu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, lignanów, błonnika, witaminy E, K oraz tych z grupy B, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Siemię lniane ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia pracę mózgu i niweluje poziom „złego” cholesterolu. Regularnie spożywane zmniejsza także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i rozwoju chorób hormonozależnych.

Spis treści:

  1. Siemię lniane
  2. Kasza jaglana
  3. Kiełki
  4. Natka pietruszki
  5. Żurawina

Siemię lniane

To drobne, brązowe lub złote nasionka lnu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, lignanów, błonnika, witaminy E, K oraz tych z grupy B, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Siemię lniane ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia pracę mózgu i niweluje poziom „złego” cholesterolu. Regularnie spożywane zmniejsza także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i rozwoju chorób hormonozależnych.

Kasza jaglana

To jedna z najpopularniejszych w Polsce kasz. Jest lekkostrawna i sycąca i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia mikroelementów. Działa odkwaszająco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest również źródłem witamin E, znanej jako witamina młodości oraz lecytyny, mającej doskonały wpływ na pamięć i koncentrację. W kaszy jaglanej znajdziemy też sporo krzemionki, która zapewni piękny wygląd naszej cery, włosów i paznokci. Sprawdzi się doskonale na śniadanie lub deser w wersji na słodko, lub podana na wytrawnie jako zdrowy dodatek do obiadu.

Sprawdź także:  Przepis na jaglane brownie

Kiełki

Stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów. Zawarte w nich witaminy C i E, selen oraz flawonoidy to silne antyoksydanty zwalczające szkodliwe działanie wolnych rodników. Magnez i witaminy z grupy B poprawią funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a chlorofil wspomoże proces oczyszczania organizmu z toksyn i produkcję czerwonych krwinek. Kiełki będą doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy dań jednogarnkowych.

Dowiedz się więcej:  Wegańskie serniczki z kaszy jaglanej – Przepis

superfoods co to

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia substancji. Dostarczy nam witaminy C i A, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego i chlorofilu. Jedzona regularnie pomoże nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i poprawi funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, a dodatkowo, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, przyspieszy perystaltykę jelit i wspomoże trawienie.

Zobacz również:  Nasiona chia - czy warto jeść? Przepis na chia pudding

Żurawina

Jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Zawarte w niej proantocyjanidyny chronią wątrobę, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę serca. Jednak w medycynie ludowej żurawina od wieków znana jest przede wszystkim ze względu na jej wpływ na zdrowie układu moczowego. Owoc ten ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Spożywanie żurawiny może zmniejszyć podatność na zapalanie dróg moczowych oraz zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego. To również skarbnica flawonoidów nieocenionych w profilaktyce chorób serca.

Superfoods to nie tylko drogie suplementy o trudnych do wypowiedzenia nazwach. Wiele z nich możesz znaleźć w najbliższym supermarkecie czy ryneczku i na pewno znasz je od dawna. Pamiętaj, że kluczem do zachowania zdrowia i pięknego wyglądu jest zróżnicowana dieta, bogata w naturalne, jak najmniej przetworzone produkty.

Zobacz też:  Przepis na deser z kaszy manny

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję