08.03.2019

Superfoods – co to takiego?

superfoods

To drobne, brązowe lub złote nasionka lnu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, lignanów, błonnika, witaminy E, K oraz tych z grupy B, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Siemię lniane ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia pracę mózgu i niweluje poziom „złego” cholesterolu. Regularnie spożywane zmniejsza także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i rozwoju chorób hormonozależnych.

Spis treści:

  1. Siemię lniane
  2. Kasza jaglana
  3. Kiełki
  4. Natka pietruszki
  5. Żurawina

Siemię lniane

To drobne, brązowe lub złote nasionka lnu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, lignanów, błonnika, witaminy E, K oraz tych z grupy B, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Siemię lniane ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia pracę mózgu i niweluje poziom „złego” cholesterolu. Regularnie spożywane zmniejsza także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i rozwoju chorób hormonozależnych.

Kasza jaglana

To jedna z najpopularniejszych w Polsce kasz. Jest lekkostrawna i sycąca i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia mikroelementów. Działa odkwaszająco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest również źródłem witamin E, znanej jako witamina młodości oraz lecytyny, mającej doskonały wpływ na pamięć i koncentrację. W kaszy jaglanej znajdziemy też sporo krzemionki, która zapewni piękny wygląd naszej cery, włosów i paznokci. Sprawdzi się doskonale na śniadanie lub deser w wersji na słodko, lub podana na wytrawnie jako zdrowy dodatek do obiadu.

Sprawdź także:  Przepis na jaglane brownie

Kiełki

Stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów. Zawarte w nich witaminy C i E, selen oraz flawonoidy to silne antyoksydanty zwalczające szkodliwe działanie wolnych rodników. Magnez i witaminy z grupy B poprawią funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a chlorofil wspomoże proces oczyszczania organizmu z toksyn i produkcję czerwonych krwinek. Kiełki będą doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy dań jednogarnkowych.

Dowiedz się więcej:  Wegańskie serniczki z kaszy jaglanej – Przepis

superfoods co to

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia substancji. Dostarczy nam witaminy C i A, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego i chlorofilu. Jedzona regularnie pomoże nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i poprawi funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, a dodatkowo, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, przyspieszy perystaltykę jelit i wspomoże trawienie.

Zobacz również:  Nasiona chia - czy warto jeść? Przepis na chia pudding

Żurawina

Jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Zawarte w niej proantocyjanidyny chronią wątrobę, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę serca. Jednak w medycynie ludowej żurawina od wieków znana jest przede wszystkim ze względu na jej wpływ na zdrowie układu moczowego. Owoc ten ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Spożywanie żurawiny może zmniejszyć podatność na zapalanie dróg moczowych oraz zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego. To również skarbnica flawonoidów nieocenionych w profilaktyce chorób serca.

Superfoods to nie tylko drogie suplementy o trudnych do wypowiedzenia nazwach. Wiele z nich możesz znaleźć w najbliższym supermarkecie czy ryneczku i na pewno znasz je od dawna. Pamiętaj, że kluczem do zachowania zdrowia i pięknego wyglądu jest zróżnicowana dieta, bogata w naturalne, jak najmniej przetworzone produkty.

Zobacz też:  Przepis na deser z kaszy manny

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję