HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
superfoods
08.03.2019

Superfoods – co to takiego?

Siemię lniane

To drobne, brązowe lub złote nasionka lnu. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, lignanów, błonnika, witaminy E, K oraz tych z grupy B, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Siemię lniane ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia pracę mózgu i niweluje poziom „złego” cholesterolu. Regularnie spożywane zmniejsza także ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i rozwoju chorób hormonozależnych.

Kasza jaglana

To jedna z najpopularniejszych w Polsce kasz. Jest lekkostrawna i sycąca i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia mikroelementów. Działa odkwaszająco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest również źródłem witamin E, znanej jako witamina młodości oraz lecytyny, mającej doskonały wpływ na pamięć i koncentrację. W kaszy jaglanej znajdziemy też sporo krzemionki, która zapewni piękny wygląd naszej cery, włosów i paznokci. Sprawdzi się doskonale na śniadanie lub deser w wersji na słodko, lub podana na wytrawnie jako zdrowy dodatek do obiadu.

Kiełki

Stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów. Zawarte w nich witaminy C i E, selen oraz flawonoidy to silne antyoksydanty zwalczające szkodliwe działanie wolnych rodników. Magnez i witaminy z grupy B poprawią funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a chlorofil wspomoże proces oczyszczania organizmu z toksyn i produkcję czerwonych krwinek. Kiełki będą doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy dań jednogarnkowych.

superfoods co to

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia substancji. Dostarczy nam witaminy C i A, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego i chlorofilu. Jedzona regularnie pomoże nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i poprawi funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, a dodatkowo, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, przyspieszy perystaltykę jelit i wspomoże trawienie.

Żurawina

Jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Zawarte w niej proantocyjanidyny chronią wątrobę, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają pracę serca. Jednak w medycynie ludowej żurawina od wieków znana jest przede wszystkim ze względu na jej wpływ na zdrowie układu moczowego. Owoc ten ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Spożywanie żurawiny może zmniejszyć podatność na zapalanie dróg moczowych oraz zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego. To również skarbnica flawonoidów nieocenionych w profilaktyce chorób serca.

Superfoods to nie tylko drogie suplementy o trudnych do wypowiedzenia nazwach. Wiele z nich możesz znaleźć w najbliższym supermarkecie czy ryneczku i na pewno znasz je od dawna. Pamiętaj, że kluczem do zachowania zdrowia i pięknego wyglądu jest zróżnicowana dieta, bogata w naturalne, jak najmniej przetworzone produkty.

×