Co jeść zamiast chipsów – zdrowe przekąski

chipsy i alternatywne przekąski

Stawiając na zdrowy tryb życia, należy zrezygnować z chipsów, jednak zmiana nawyków bywa trudna. Na szczęście, mówiąc „nie” jednym produktom, możemy dla nich znaleźć lepszą, zdrowszą alternatywę. Zobaczmy, jakie zdrowe przekąski z powodzeniem zastąpią nam chipsy.

Spis treści:

  1. Ile kalorii mają chipsy?
  2. Chipsy z owoców i warzyw
  3. Orzechy i migdały
  4. Pestki i nasiona
  5. Popcorn
  6. Frytki z batatów
  7. Podsumowanie

Ile kalorii mają chipsy?

Zanim przejdziemy do zdrowych przekąsek, powinniśmy zastanowić się, dlaczego warto zrezygnować z chipsów? Jest jeden główny powód – chipsy to wysokokaloryczna przekąska o niskiej wartości odżywczej. Otóż 30 g, czyli w przybliżeniu 2 garści chipsów ma ok. 150 kcal. I wszystko byłoby dobrze, gdybyśmy na tej ilości zakończyli nasze podjadanie. Nie oszukujmy się jednak, większość z nas, zaczynając jeść chipsy, kończy dopiero gdy opakowanie jest puste. Tymczasem 100 g chipsów to już ponad 500 kcal, a standardowa paczka ma ok. 150 g. Oznacza to, iż zjadając całe opakowanie, przyjmujemy ok. 750 kcal ! Chociażby z tego powodu warto z nich zrezygnować.

Nie tylko kaloryczność jest tutaj ważnym czynnikiem, przemawiającym przeciwko jedzeniu chipsów. Ważna jest także wartość odżywcza, której te produkty praktycznie nie wnoszą. Chipsy składają się głównie z węglowodanów i tłuszczu ( kolejno 60 % oraz 30-40%). Brak w nich ważnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, makroskładnika jakim jest białko. Jeżeli chodzi o rodzaj tłuszczów występujących w chipsach są to przede wszystkim tłuszcze nasycone, a także tłuszcze trans, czyli te, odpowiedzialne za występowanie wielu schorzeń w naszym organizmie.

Chipsy z owoców i warzyw

Tę alternatywę znajdziemy już w większości najpopularniejszych marketów. Oczywiście takie zdrowe przekąski możemy przygotować także sami. Najpopularniejsze są chipsy z buraków, jabłek czy marchewki. Mogą być równie chrupiące, jak standardowe chipsy, a przy tym są znacznie mniej kaloryczne i zawierają sporą porcję witamin oraz błonnika. Czasem w sklepach znaleźć możemy również chipsy z batatów, ciecierzycy lub soczewicy; są one całkiem pożywne i świetnie sprawdzą się jako coś do podgryzania podczas seansów filmowych. W domu bardzo łatwo przygotować też chipsy z jarmużu.

Orzechy i migdały

Nie da się ukryć, iż zawierają one sporą ilość kalorii, co oznacza, że trzeba uważać na to, ile tych orzechów spożywamy. Mimo, że ssą to produkty bardzo kaloryczne, stanowią doskonałą alternatywę dla chipsów. Orzechy i migdały to doskonałe źródło białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Oczywiście najlepiej wybierać te jak najmniej przetworzone, bez dodatku soli i olejów.

orzechy zamiast chipsów

Pestki i nasiona

Kolejne smaczne, chrupiące i pełnowartościowe zdrowe przekąski, którymi możemy zastąpić chipsy. Pestki dyni czy nasiona słonecznika zawierają w sobie sporą dawkę witamin i minerałów, a także sa źródłem błonnika.. Są to produkty nieco mniej kaloryczne, a w dodatku bardzo zdrowe. sprawdzą się więc doskonale jako przekąska.

Popcorn

Prażoną kukurydzę niektórzy zaliczają do „fast-foodów”. Tymczasem popcorn może być bardzo pożywny, jeżeli odpowiednio go przygotujemy. Nie wszyscy wiedzą, iż popcorn to bogate źródło błonnika, który reguluje pracę jelit, usprawniając trawienie. Co więcej, w kukurydzy znajduje się spora dawka polifenoli, znanych z właściwości antyoksydacyjnych, co oznacza, że skutecznie zwalczają wolne rodniki. Popcorn ma w sobie dużo manganu, wspomagającego prawidłową budowę kości i odpowiedzialnego za tworzenie tkanki łącznej.

Oczywiście nie każda forma popcornu będzie zdrowa. Pamiętajmy, że ten najpopularniejszy, przygotowywany jest z dużą dawką tłuszczu i soli. Istnieją jednak sposoby na zdrowe przyrządzenie popcornu. Można to zrobić w mikrofalówce. W niektórych sklepach znajdziemy już gotowe opakowanie takiej prażonej kukurydzy. Wybierając taki produkt, koniecznie sprawdźmy jego skład. Bez szkodliwych dodatków popcorn będzie zdrową przekąską, stanowiącą idealną opcję na seans filmowy. Kolejna alternatywą do przygotowania jest kupno ziaren kukurydzy i z niewielkim dodatkiem tłuszczu podgrzewanie w zamkniętym naczyniu np. garnku z pokrywką.

popcorn zamiast chipsów

Frytki z batatów

Ta przekąska wymaga nieco więcej przygotowania, jednak jest całkiem pożywna. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, zawierają w sobie dużo odżywczego beta-karotenu, a także innych witamin między innymi: wit. (C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy), oraz minerałów min. (wapń, żelazo, miedź, potas, sód, cynk).

Frytki z batatów najlepiej przygotować w piekarniku bez dodatku tłuszczu, ewentualnie delikatnie kropiąc je olejem rzepakowym, aby były chrupiące. Jest to naprawdę pożywna, zdrowa przekąska, która zaskoczy nas wspaniałym smakiem.

Podsumowanie

Popularność chipsów wynika głównie z ich dobrego smaku, jednak istnieje wiele zdrowszych, równie smacznych alternatyw, które nie wpłyną szkodliwie na nasze zdrowie. Jeżeli nie wiecie, gdzie szukać pomysłów na zdrowe przekąski lub myślicie o całkowitej zmianie diety, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą diety pudełkowej.

Sprawdź także: Jak oszukać głód na diecie?

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję