Jak oszukać głód?

jak oszukać głód

Warzywa – największy sprzymierzeniec

Najlepszym wyborem zawsze pozostają warzywa. Świeże, bądź poddane krótkiej obróbce termicznej (dłuższe działanie podwyższonej temperatury powoduje znaczne straty witamin i składników mineralnych w nich zawartych). Wartość kaloryczna warzyw jest niewielka, 100 g jarzyn dostarcza średnio 20-30 kcal (uwaga na nasiona roślin strączkowych, które mimo iż bardzo odżywcze, są również kaloryczne – 100 g suchych nasion to nawet 300-400 kcal), oraz spore ilości witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na to, czym doprawiasz warzywa. Ciężkie dressingi na bazie majonezu, zastąp tymi na bazie jogurtu naturalnego. Warzyw przegryzanych pomiędzy posiłkami, nie musisz sobie odmawiać.

Warto rozważyć również skorzystanie z diety pudełkowej niskokalorycznej od Wygodnej Diety, która oferuje zbilansowane i smaczne posiłki, pomagające utrzymać uczucie sytości przy jednoczesnym ograniczeniu kalorii. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować głód i wspierać zdrowe nawyki żywieniowe.

Sprawdź także: Jak wytrwać na diecie? Dietetyk podpowiada

Owoce – tak, ale z umiarem

Dobrym wyborem pomagającym “uciszyć” głód są również owoce. Pamiętaj jednak, że poza witaminami, błonnikiem pokarmowym, czy antyoksydantami, owoce dostarczają spore ilości fruktozy, czyli cukru prostego. Ze względu na to, są one bardziej kaloryczne od warzyw (średnio dwukrotnie). Dlatego też należy się ograniczyć do ok. 1 sztuki większych owoców dziennie (np. jabłko, gruszka, pomarańcza, kiwi), 2 sztuk mniejszych (np. nektarynka, brzoskwinia) lub garści małych (np. truskawki, maliny, porzeczki). Zarówno w przypadku warzyw, jak i owoców unikaj form przetworzonych, w sosach czy słodkich syropach.

Dowiedz się więcej: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

jak oszukać głód

Pij dużo płynów – 1,5/2 litry dziennie

Uczucie głodu często bywa mylone z pragnieniem. Dzieje się tak, ponieważ ośrodek głodu i sytości znajduje się w tym samym obszarze mózgu. Jak to działa? Myślisz, że jesteś głodny, a w rzeczywistości jesteś spragniony. Uzupełnienie płynów w takim wypadku jest całkowicie wystarczające. Nie dostarczasz kalorii, a “głód” (czyli pragnienie w przebraniu) mija. Picie dużej ilości wody niegazowanej, niesłodzonych herbatek owocowych czy ziołowych pomoże Ci wyzbyć się nadmiernego uczucia głodu.

Zobacz również: Jak uniknąć nocnego podjadania? Skuteczne sposoby

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję