31.07.2025

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista

Koktajle owocowo warzywne

Plażujesz, chcesz się dobrze czuć i świetnie wyglądać w stroju kąpielowym? Zamiast ciężkich dań wybierz lekkie, orzeźwiające dania i przekąski, które dodadzą energii, nie obciążą układu pokarmowego i pomogą przetrwać upał. Sprawdź naszą listę smacznych i praktycznych pomysłów na plażowe jedzenie.

Zacznij od przygotowań i mądrze zaplanuj plażowy prowiant

Na plaży dobrze mieć przy sobie praktyczne akcesoria, które ułatwią bezpieczne przechowywanie i transport jedzenia. Termiczne pojemniki, bidony, małe lodówki turystyczne czy termosy pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę posiłków i napojów oraz chronią je przed zepsuciem i utratą smaku. Dzięki temu łatwiej unikniesz pokusy sięgania po gazowane napoje czy lody.

Ponadto zaopatrz się w woreczki strunowe lub pojemniki z pokrywką, które zabezpieczą przekąski przed piaskiem. Aby zachować higienę przed i po posiłku, przydadzą Ci się wilgotne chusteczki, które zmieszczą się w każdej plażowej torbie.

owoce w pojemnikach

Owoce i warzywa, czyli naturalny sposób na nawodnienie

Zadziwiające, jak często na wakacjach sięgamy po przetworzone przekąski, choć przecież marząc o idealnym dniu na plaży, wśród palm, turkusowej wody i ciepłego piasku najczęściej wyobrażamy sobie świeże soki, owoce prosto z lodówki i kolorowe, egzotyczne przekąski. I właśnie to powinno znaleźć się w Twoim plażowym koszyku.

Owoce i warzywa wspierają nawodnienie równie skutecznie jak napoje. Warto zabrać je ze sobą lub sięgać po nie w restauracjach. Arbuzy, melony, truskawki, winogrona, ogórki czy pomidory zawierają ponad 90% wody i dostarczają nie tylko płyny, ale też cenne elektrolity, takie jak potas czy magnez. To sprawia, że świetnie wspierają naturalną termoregulację organizmu i zapobiegają odwodnieniu.

Dobrym wyborem są też owoce liofilizowane. Co prawda nie nawadniają, ale są lekkie, trwałe, bogate w antyoksydanty i wiele wartościowych składników odżywczych.

arbuz, melon, truskawki

Tego unikaj na plaży

Na plażę nie zabieraj produktów, które szybko się psują lub mocno obciążają układ pokarmowy. Nie zaleca się pakowania:

  • tłustych wędlin, parówek, kiełbas i serów pleśniowych,
  • sałatek z majonezem,
  • ciast z kremem lub bitą śmietaną,
  • fast foodów i przekąsek wysokoprzetworzonych.

Powyższe dania mogą się zepsuć w słońcu (wysoka temperatura sprzyja namnażaniu bakterii takich jak Salmonella czy Listeria), a ponadto zwiększają ryzyko dolegliwości żołądkowych i uczucia ciężkości. Upał najczęściej zmniejsza apetyt, dlatego warto sięgać po lżejsze produkty, które dodatkowo nawadniają organizm.

Nie tylko woda – co pić, żeby dobrze się nawodnić na plaży?

Woda to podstawa dobrego nawodnienia, ale na plaży można sięgnąć również po inne napoje takie jak:

  • woda z dodatkami, np. miętą, cytryną i ogórkiem,
  • domowe izotoniki z miodem, cytryną i szczyptą soli,
  • herbatki ziołowe na zimno, np. z mięty, melisy, hibiskusa,
  • lemoniady,
  • koktajle owocowe i owocowo-warzywne.

Domowy izotonikiem z miodem

Wskazówka: jeśli chcesz przygotować zdrowszą wersję domowej lemoniady, zamiast cukru dodaj erytrytol lub ksylitol. To niskokaloryczne substancje słodzące, które zapewniają słodki smak i mają niewiele kalorii.

Gotowe pomysły na plażowe boxy – co wrzucić do torby na plażę?

Nie masz pomysłu na lunch box na plażę? Oto pomysły na szybkie plażowe przekąski, które możesz przygotować:

  • sałatka z kuskusem, ogórkiem, fetą i oliwkami,
  • wrap z hummusem, rukolą i pieczonym batatem,
  • kostki arbuza z listkami mięty,
  • orzechy i owoce liofilizowane,
  • schłodzony koktajl z mango.

wrap z hummusem, rukolą i pieczonym batatem

Wskazówka: zapakuj wszystko w pojemniki termiczne i dodaj żelowy wkład chłodzący, dzięki czemu jedzenie pozostanie świeże nawet po kilku godzinach na słońcu.

Warto również podkreślić, że najważniejsze podczas plażowania jest cieszenie się chwilą. Rezygnowanie z przyjemności może być źródłem niepotrzebnej frustracji, a jeśli raz na jakiś czas zjesz lody, to nie popsuje to ani sylwetki, ani zdrowia, a może stać się miłym wspomnieniem z wakacji. Pamiętaj też, że po powrocie do domu zawsze możesz skorzystać z cateringu dietetycznego od Wygodnej Diety – to świetny sposób, by jeść smacznie, zdrowo i jednocześnie budować zdrowe nawyki.

Miej jednak na uwadze, że w przypadku silnego głodu, lepiej sięgnąć po coś bardziej konkretnego niż kolejną przekąskę. Obiad na plaży bywa wyzwaniem, ponieważ urlopowe warunki nie sprzyjają zdrowemu jedzeniu, ale jeśli wcześniej zaplanujesz posiłki i zabierzesz ze sobą zdrowe, lekkie przekąski, zapewnisz sobie świetne samopoczucie.

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję