19.01.2021

Czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem malinowo-jabłkowym

czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i orzechami

O śniadaniu mówi się, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Choć rano często towarzyszy nam pośpiech, warto wygospodarować chwilę na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Odpowiednio zbilansowane śniadanie doda nam energii, sprawi, że będziemy czuć się lepiej i pracować bardziej efektywnie, a także może zmniejszyć naszą ochotę na podjadanie w ciągu dnia.

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Podczas snu spalamy większość glikogenu wątrobowego, który magazynuje glukozę, stanowiącą główne źródło energii dla komórek. Pozostała część zostaje przeznaczona na podtrzymanie pracy mózgu. Dlatego, jeśli po dziesięciu godzinach od ostatniego posiłku nie zjemy śniadania, zapasy glikogenu nie zostaną odbudowane. Organizm przejdzie w tryb oszczędzania energii, co znacznie spowolni nasz metabolizm i może spowodować wzrost tendencji do odkładania się tłuszczu.

Brak porannego posiłku często skutkuje rozdrażnieniem, irytacją i problemami z koncentracją. Warto wspomnieć także, że zaraz po przebudzeniu wydzielana jest największą ilość soków trawiennych, a rezygnowanie ze śniadania może przyczynić się do powstawania wrzodów żołądka.

Regularne jedzenie pełnowartościowego śniadania zapewnia:

  •  lepszą koncentrację i bardziej efektywną pracę przez cały dzień,
  •  dobre samopoczucie,
  •  szybsze tempo przemiany materii,
  •  brak napadów głodu w ciągu dnia,
  •  energię niezbędną do działania,
  •  lepszy profil lipidowy krwi,
  •  mniejsze ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy cukrzyca typu II.

Jeśli rano nie odczuwasz głodu, zwróć uwagę na to, o której godzinie spożywasz ostatni posiłek. Twój apetyt o poranku może zwiększyć się, jeśli zaczniesz sięgać po lekkostrawne kolacje i będziesz jeść je najpóźniej dwie godziny przed pójściem spać.

Maliny i jabłka do czekoladowych naleśników z musem malinowo-jabłkowym

Przepis na czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem malinowo-jabłkowym

Składniki – ciasto:

  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 szklanka mleka
  •  0,5 szklanki wody
  •  1 jajko
  •  1 łyżka oleju
  •  3 łyżeczki kakao

Składniki – farsz:

  •  250 g twarogu chudego
  •  100 g jogurtu naturalnego
  •  0,5 łyżeczki esencji waniliowej

Składniki – mus:

  •  1 średnie jabłko
  •  150 g malin
  •  10 g ksylitolu

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy kakao, jajko, wodę, mleko i olej. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na suchą, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię, i smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron.

2. Żeby wykonać farsz, łączymy chudy twaróg, jogurt naturalny, esencję waniliową i dokładnie mieszamy.

3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do garnuszka i dodajemy umyte wcześniej maliny. Owoce zasypujemy ksylitolem i dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy mus. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.

4. Naleśnik wypełniamy farszem i zwijamy w rulon, a następnie dekorujemy jabłkowo-malinowym musem.

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję