Dlaczego warto jeść śniadania? Europejski Dzień Śniadania

jajka, chleb i ser na śniadanie

Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania postanowiliśmy wziąć pod lupę posiłek, który uchodzi za najważniejszy w ciągu dnia. Warto wiedzieć, że jest to pierwszy danie spożywane po nocnej przerwie, które zapewnia organizmowi cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Sprawdź, dlaczego warto jeść śniadania i co powinno znaleźć się na porannym talerzu!

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść śniadania? Opinie autorytetów w zakresie zdrowego odżywiania
  2. Dlaczego warto jeść śniadania? Sprawdź najważniejsze korzyści!
  3. Kiedy jeść śniadanie?
  4. Ile kalorii powinno mieć śniadanie?
  5. Co najczęściej jemy na śniadanie? Pierwszy posiłek dnia pod lupą
  6. Co dobrego i zdrowego zjeść na śniadanie? Fit pomysły
  7. Co zdrowego między innymi warto jeść na śniadanie?
  8. A czego nie jeść na śniadanie?
  9. Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek?

Dlaczego warto jeść śniadania? Opinie autorytetów w zakresie zdrowego odżywiania

Pomijanie śniadania to nawyk związany z nieodpowiednim odżywianiem – wpływa na procesy poznawcze i tempo uczenia się, koncentrację, a tym samym na zdolność do skutecznej pracy lub nauki. Jednak obecnie zbyt mało Polaków regularnie zaczyna dzień od tego posiłku. Prof. Jadwiga Charzewska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia twierdzi, że nawet 40% dorosłych Polaków codziennie nie je śniadania.
Przyczyny niejedzenia śniadania są różne. Według raportu Wszechnicy Żywieniowej w SGGW, najczęstszymi powodami są:

  • brak czasu rano,
  • brak apetytu,
  • potrzeba dłuższego snu,
  • ograniczenia pokarmowe.

Istnieją dowody na to, że omijając śniadanie, później w ciągu dnia jemy więcej, wynagradzając sobie niedobór tych kilokalorii. W ten sposób w mniejszej liczbie posiłków spożywamy ich tyle samo lub z naddatkiem. Biorąc pod uwagę jednak zasady zdrowego żywienia i zalecenie, aby w zdrowej diecie jeść częściej, ale mniej objętościowo, spożywanie śniadania jest najlepszym rozwiązaniem dla zachowania zdrowia.
Vincenzo Costigliola, prezes Europejskiego Stowarzyszenia Lekarzy, zgadza się z tą analizą:

Śniadanie nie tylko ma pozytywny wpływ na zdrowie – to także po prostu dobry nawyk. Włączenie porannego posiłku do codziennej rutyny jest ważnym krokiem w przejęciu kontroli nad dietą i swoim życiem.

Dlaczego warto jeść śniadania? Sprawdź najważniejsze korzyści!

Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść śniadania? Lista korzyści płynących ze spożywania dobrze zbilansowanego i pełnowartościowego posiłku o poranku obejmuje:

  • dawkę zdrowej energii na kolejne godziny, ponieważ jeśli nasz organizm nie dostanie odpowiedniej ilości wartości odżywczych, w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji i osłabienie pamięci;
  • podniesienie poziomu glukozy we krwi, który spada w ciągu nocy, dzięki czemu jesteśmy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować;
  • pobudzenie metabolizmu;
  • poprawienie koncentracji;
  • ułatwienie zrzucenia nadprogramowych kilogramów;
  • ograniczenie ryzyka otyłości;
  • profilaktykę insulinooporności, zespołu metabolicznego i nadciśnienia tętniczego.

Dlaczego jeszcze warto jeść śniadania? Warto wiedzieć, że osoby, które pomijają śniadanie, narażone są na częstsze bóle głowy, złe samopoczucie i rozdrażnienie, co może przekładać się na gorsze wyniki w nauce i pracy, ale również na częstsze konflikty w relacjach z innymi.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące wpływu na funkcjonowanie naszego mózgu, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, ze właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie powinno być pomijane.

Śniadanie - dlaczego warto jeść?

Kiedy jeść śniadanie?

Kiedy w takim razie jeść śniadanie? Zgodnie z zalecaniami zdrowego odżywiania się śniadanie warto spożyć do 2. godzin od przebudzenia, aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i ograniczyć napady głodu w późniejszych godzinach.

Ile kalorii powinno mieć śniadanie?

Pora pierwszego posiłku to dopiero początek. Równie ważne jest to, ile kalorii spożywasz na śniadanie. Zgodnie z opinią dietetyków powinno stanowić ono około 20-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Oznacza to, że jeśli jesteś na diecie 2000 kcal, optymalna kaloryczność śniadania wynosi od 400 do 600 kcal.

Co najczęściej jemy na śniadanie? Pierwszy posiłek dnia pod lupą

Zastanawiasz się, co najczęściej jemy w Polsce na śniadanie? Na to pytanie postanowiło odpowiedzieć ARC Rynek i Opinia, przeprowadzając badanie online. Wzięli w nim udział respondenci w wieku od 15 do 55 lat. Wyniki mogą zaskakiwać, bo aż 73% ankietowanych potwierdziło, że obowiązkowym dodatkiem do ich pierwszego posiłku w ciągu dnia jest pieczywo. Zaraz po nim znalazła się wędlina (57%), a na trzecim miejscu – sery z wynikiem 35%. Wniosek jest prosty – Polacy jedzą najczęściej na śniadanie kanapki!

Zobacz również: Dlaczego 5 posiłków? Dietetyk odpowiada!

Oprócz kanapek na śniadaniowych talerzach 18% Polaków lądują również produkty mleczne, głównie kefiry, jogurty i serki wiejskie. Co ciekawe, najmniejszą popularnością w przeprowadzonym badaniu cieszyły się świeże owoce, które mimo wszystko są częściej wybierane przez kobiety. Na zakończenie niespodzianka! Jeśli myślisz, że to kawa jest królową poranków, to jesteś w błędzie. Wyniki badania ARC Rynek i Opinia pokazują, że to herbata towarzyszy Polakom najczęściej podczas śniadań. Gorący napój gości na stołach aż 44% ankietowanych, podczas gdy kawa osiągnęła wynik 34%. Mniejsza popularność drugiego z napoi może wiązać się z dużą ilością mitów, które wokół niego narosły. Warto więc poznać zalety i wady picia kawy.

Śniadanie - czy warto jeść?

Co dobrego i zdrowego zjeść na śniadanie? Fit pomysły

Czas na smaczną część tego artykułu, czyli wskazówki dotyczące tego, co dobrego i zdrowego warto zjeść na śniadanie. Jeśli jesteś fit i zależy Ci na tym, aby pierwszy posiłek dnia dostarczył Ci mnóstwa energii bez ryzyka przybrania na masie, to rewelacyjnym pomysłem będą zalane wrzątkiem wysokobłonnikowe górskie płatki owsiane zasobne w węglowodany złożone, cenne składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Aby stworzyć pełnowartościowe danie do miseczki warto dodać garść niesolonych i niepanierowanych orzechów lub łyżkę dobrej jakości masła orzechowego, które zapewnią zdrowe tłuszcze, źródło białka pod postacią małego kubeczka naturalnego jogurtu oraz porcję ulubionych owoców.

Dowiedz się więcej: Owsianka - dlaczego warto ją jeść?

Co zdrowego między innymi warto jeść na śniadanie?

Aby stworzyć zbilansowany i dodający energii posiłek należy uwzględniać w nim produkty dostarczające węglowodany złożone, białko, zdrowe tłuszcze oraz porcję warzyw lub owoców.
Źródłem węglowodanów złożonych są m.in.:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • naturalne płatki zbożowe np. owsiane, gryczane czy jaglane,
  • musli bez cukru,
  • brązowy ryż.

Cenne białko o właściwościach sycących można czerpać m.in. z:

  • jajek,
  • produktów mlecznych o średniej zawartości tłuszczu, np. białego sera, jogurtu czy kefiru,
  • tofu,
  • nasion roślin strączkowych, które stanowią dobrą bazę do past do pieczywa,
  • dobrej jakości wędlin,
  • wędzonych ryb.

Natomiast źródłem tłuszczów są m.in.:

  • oleje roślinne,
  • oliwki,
  • awokado,
  • orzechy, nasiona i pestki,
  • dobrej jakości masło orzechowe.

Zobacz też: Smoothie bowl - przepisy na pyszne śniadanie

A czego nie jeść na śniadanie?

Zdecydowanie odradzamy spożywanie produktów o niskiej wartości odżywczej, a więc ubogiej w witaminy, składniki mineralne i o niskiej zawartości sycącego błonnika pokarmowego, a jednocześnie zasobnej w cukier, sól i niezdrowe tłuszcze. Do takiej żywności kwalifikuje się:

  • żywność wysokoprzetworzona np. słodycze, ciastka i ciasteczka z długim terminem przydatności do spożycia,
  • gotowe pasty kanapkowe z długim składem,
  • słodkie wypieki cukiernicze,
  • dania typu instant,
  • słodzone przetwory mleczne,
  • kolorowe płatki śniadaniowe.

Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek?

Zastanawiasz się, co możesz zabrać ze sobą na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Odpowiedź jest banalnie prosta – dietę pudełkową! Dzięki niej nie musisz się martwić nie tylko o pierwszy posiłek, ale także o pozostałe dania na resztę dnia. Nasz catering dietetyczny dostarczy Ci wybrany zestaw odpowiednio zbilansowanych potraw o odpowiedniej kaloryczności prosto pod wskazany adres. Smacznego!

Zobacz też: Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych?

 

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję