Dieta bez glutenu i nabiału

dieta bez nabiału i glutenu

Produkty, o których powinny pamiętać osoby stosujące dietę bez glutenu i nabiału

Gryka: Kasza gryczana nazywana jest często królową kasz. Nie zawiera glutenu i pełna jest cennych dla zdrowia substancji. To bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i jod, a także białko i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego.

Kasza jaglana: Przyrządzana jest z naturalnie niezawierającego glutenu prosa. To zboże najbogatsze w witaminy z grupy B. Regularne spożywanie kaszy jaglanej pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, może wpływać na poprawę koncentracji czy uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

Owoce i warzywa: Im bardziej kolorowe i różnorodne, tym lepiej! To naturalne źródło niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Zadbaj o to, by codziennie zjadać minimum pięć porcji świeżych warzyw i owoców. Sięgając po nie regularnie, a szybko zauważysz poprawę samopoczucia i wyglądu.

Orzechy: Są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, niwelują stres, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, a także dodają energii. Warto jednak pamiętać, że są wysoko kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich zbyt dużo.

dieta bez glutenu i nabiału

Jajka: To jeden z najbardziej odżywczych znanych nam produktów. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy. Dostarczą nam także witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Jajka to również bogactwo składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi wapń, fosfor, magnez, selen i cynk. Warto pamiętać, że nie należą one do nabiału, dlatego osoby na diecie bezmlecznej również śmiało mogą włączyć je do swojego jadłospisu.

Mięso: Stanowi przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Produktów mięsnych nie powinno się jednak spożywać zbyt często, ponieważ w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto wybierać to jak najbardziej naturalnie i nieprzetworzone. Osoby na diecie bez glutenu i nabiału powinny zwrócić szczególną uwagę wybierając wędliny, konserwy i parówki, ponieważ produkty te często zawierają dodatek mąki pszennej czy mleka.

Jeśli po spożyciu produktów mlecznych bądź tych zawierających gluten, widzisz u siebie objawy takie jak bóle brzucha, niestrawność czy wzdęcia lub masz stwierdzoną alergię na któryś z tych składników, stosowanie tej diety może być dla Ciebie zbawienne. Początkowo przygotowywanie potraw może okazać się wyzwaniem, a czytanie składów poszczególnych produktów może zająć Ci sporo czasu. Jednak szybko nauczysz się, co wolno Ci jeść i czego lepiej unikać. Jeśli jednak obawiasz się, że Twój jadłospis stanie się zbyt monotonny, a gotowanie zbyt skomplikowane, spróbuj zamówić dietę pudełkową bez glutenu i nabiału. Catering dietetyczny pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i umożliwi dostęp do zdrowych i urozmaiconych posiłków tam, gdzie chcesz.

 

owsianka z owocami, migdałami
Porady dietetyka
10.06.2024

Na czym polega zbilansowana dieta i co powinna zawierać?

Zbilansowana dieta (lub też zbalansowana dieta) to sposób odżywiania, który zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Zrównoważona dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, witaminy i minerały oraz makroskładniki: białko, tłuszcze i węglowodany w ilościach dopasowanych do indywidualnych potrzeb organizmu.

Na czym polega zbilansowana dieta i co powinna zawierać?
dieta kubełkowa
Porady dietetyka, Odchudzanie
07.06.2024

Dieta kubełkowa – co to za rodzaj diety i ile on kosztuje?

Na rynku dostępnych jest wiele wariantów diety kubełkowej. Czym właściwie jest ten sposób żywienia i jakie ma wady oraz zalety? Przeczytaj poniższy artykuł, w którym szczegółowo omawiamy, czym jest i ile kosztuje dieta kubełkowa oraz jak wybrać najlepszą dietę kubełkową dla siebie.

Dieta kubełkowa – co to za rodzaj diety i ile on kosztuje?
Mężczyzna trzyma się za klatkę piersiową
Porady dietetyka
03.06.2024

Dieta na zgagę – jak się odżywiać, aby uniknąć dyskomfortu?

Zgaga najczęściej jest określana jako uczucie pieczenia/ dyskomfortu w okolicy przełyku lub pieczenia za mostkiem. Najczęściej jest spowodowana cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Codzienna zgaga może negatywnie wpływać na jakość życia i utrudniać funkcjonowanie. Jaka dieta na zgagę jest zalecana przez lekarzy? Wyjaśniamy, co jeść na zgagę oraz jak powinien wyglądać jadłospis diety przy zgadze.

Dieta na zgagę – jak się odżywiać, aby uniknąć dyskomfortu?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję