Dieta bez glutenu i nabiału

dieta bez nabiału i glutenu

Produkty, o których powinny pamiętać osoby stosujące dietę bez glutenu i nabiału

Gryka: Kasza gryczana nazywana jest często królową kasz. Nie zawiera glutenu i pełna jest cennych dla zdrowia substancji. To bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i jod, a także białko i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego.

Kasza jaglana: Przyrządzana jest z naturalnie niezawierającego glutenu prosa. To zboże najbogatsze w witaminy z grupy B. Regularne spożywanie kaszy jaglanej pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, może wpływać na poprawę koncentracji czy uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

Owoce i warzywa: Im bardziej kolorowe i różnorodne, tym lepiej! To naturalne źródło niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Zadbaj o to, by codziennie zjadać minimum pięć porcji świeżych warzyw i owoców. Sięgając po nie regularnie, a szybko zauważysz poprawę samopoczucia i wyglądu.

Orzechy: Są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, niwelują stres, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, a także dodają energii. Warto jednak pamiętać, że są wysoko kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich zbyt dużo.

dieta bez glutenu i nabiału

Jajka: To jeden z najbardziej odżywczych znanych nam produktów. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy. Dostarczą nam także witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Jajka to również bogactwo składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi wapń, fosfor, magnez, selen i cynk. Warto pamiętać, że nie należą one do nabiału, dlatego osoby na diecie bezmlecznej również śmiało mogą włączyć je do swojego jadłospisu.

Mięso: Stanowi przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Produktów mięsnych nie powinno się jednak spożywać zbyt często, ponieważ w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto wybierać to jak najbardziej naturalnie i nieprzetworzone. Osoby na diecie bez glutenu i nabiału powinny zwrócić szczególną uwagę wybierając wędliny, konserwy i parówki, ponieważ produkty te często zawierają dodatek mąki pszennej czy mleka.

Jeśli po spożyciu produktów mlecznych bądź tych zawierających gluten, widzisz u siebie objawy takie jak bóle brzucha, niestrawność czy wzdęcia lub masz stwierdzoną alergię na któryś z tych składników, stosowanie tej diety może być dla Ciebie zbawienne. Początkowo przygotowywanie potraw może okazać się wyzwaniem, a czytanie składów poszczególnych produktów może zająć Ci sporo czasu. Jednak szybko nauczysz się, co wolno Ci jeść i czego lepiej unikać. Jeśli jednak obawiasz się, że Twój jadłospis stanie się zbyt monotonny, a gotowanie zbyt skomplikowane, spróbuj zamówić dietę pudełkową niskoglutenową bez nabiału. Nasz catering dietetyczny pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i umożliwi dostęp do zdrowych i urozmaiconych posiłków tam, gdzie chcesz.

 

skutki uboczne diety wysokobiałkowej
Ciekawostki
09.12.2025

Dieta wysokobiałkowa – skutki uboczne, o których warto wiedzieć

Dieta wysokobiałkowa jest popularnym sposobem żywienia często stosowanym w celu zmniejszenia masy ciała. Mało kto zastanawia się jednak, czy nadmiar białka w organizmie może szkodzić i czy tego typu dieta jest dobra dla zdrowia. Sprawdzamy, jakie są objawy nadmiaru białka w organizmie i skutki uboczne stosowania nieprawidłowo skomponowanego menu wysokobiałkowego.

Dieta wysokobiałkowa – skutki uboczne, o których warto wiedzieć
czy dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna w ciąży
Ciekawostki, Porady dietetyka
09.12.2025

Dieta wysokobiałkowa w ciąży – czy jest bezpieczna?

Białko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu i utrzymania zdrowia matki, a zapotrzebowanie na ten makroskładnik w okresie ciąży wzrasta do 1,2 g na kilogram masy ciała. Nadmierne spożycie może jednak stanowić zagrożenie zarówno dla przyszłej mamy, jak i rozwijającego się dziecka. Eksperci podkreślają, że okres ciąży nie jest odpowiednim czasem na eksperymenty dietetyczne, a kluczem do zdrowia jest zbilansowane żywienie. Sprawdzamy, czy można spożywać produkty wysokobiałkowe w ciąży i jak dieta białkowa w ciąży wpływa na organizm.

Dieta wysokobiałkowa w ciąży – czy jest bezpieczna?
Ciekawostki, Porady dietetyka
09.12.2025

Jaka dieta na cholesterol? Sprawdzone sposoby na obniżenie poziomu LDL

Choroby sercowo-naczyniowe stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Jednym z czynników ryzyka ich rozwoju jest podwyższony poziom cholesterolu LDL, nazywanego „złym” cholesterolem. Na szczęście można go skutecznie obniżyć poprzez odpowiednie zmiany w diecie i stylu życia. Podpowiadamy, jaka dieta na zły cholesterol jest polecana przez dietetyków i jak zaplanować swoje codzienne menu, by obniżyć poziom LDL.

Jaka dieta na cholesterol? Sprawdzone sposoby na obniżenie poziomu LDL

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję