Czy mięso jest zdrowe? Plusy i minusy diety pescowegetariańskiej

czy mięso jest zdrowe

Czy mięso jest zdrowe?

Powszechnie znany jest fakt, że mięso to doskonałe źródło białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Chętnie sięgają po nie osoby aktywne i pracujące fizycznie. Jest składnikiem większości tradycyjnych polskich potraw, a na naszych stołach często gości nawet kilka razy dziennie. Warto jednak pamiętać, że mięso to także główne źródło niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by nie sięgać po nie częściej niż dwa razy tygodniowo. Statystyki pokazują, że osoby spożywające dużo wieprzowiny i wołowiny znacznie częściej chorują na miażdżycę, choroby metaboliczne oraz nowotwory. Drób, choć mniej tłusty i bardziej lekkostrawny niż czerwone mięso, w wielkoprzemysłowych fabrykach bywa faszerowany odżywkami i antybiotykami. Najbardziej niezdrowe są jednak wysoko przetworzone produkty mięsne, takie jak niektóre wędliny, parówki czy konserwy. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, a oprócz niewielkiej ilości mięsa, znajdziemy w nich mnóstwo polepszaczy smaku, wodę i bardzo szkodliwe tłuszcze trans.

czy mięso jest zdrowe

Możliwe niedobory składników odżywczych

Wiele osób, choć z etycznego punktu widzenia uważają to za właściwe, nie decydują się na przejście na dietę wegetariańską z obawy przed niedoborami cennych składników odżywczych. Mają też wrażenie że na diecie bezmięsnej towarzyszyłoby im ciągłe uczucie głodu. Nic bardziej mylnego! Niezbędne w zbilansowanej diecie białko z powodzeniem możemy dostarczyć sobie spożywając sery, ryby, owoce morza, warzywa strączkowe i niektóre kasze. Witaminę B12 znajdziemy nie tylko w mięsie i podrobach, lecz także w rybach. Najwięcej zawiera jej szczupak. Ryby w diecie to także doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Pozostałe witaminy z grupy B znajdziemy w zbożach, jajach i nabiale. Łatwo zauważyć, że jeśli zadbamy o zbilansowaną dietę bogatą w naturalne, nieprzetworzone produkty, nie grożą nam żadne niedobory. Jeśli po odstawieniu produktów mięsnych ciągle czujemy się głodni, warto zwrócić uwagę na to, czy spożywamy wystarczającą ilość błonnika pokarmowego. Znajdziemy go między innymi w świeżych warzywach, kaszach i produktach pełnoziarnistych. Dla osób, które nie wyobrażają sobie gotowania bez mięsa i sądzą, że nie miałyby pomysłu na urozmaicone potrawy, dobrym rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa wegetariańska z rybami. Zamówienie cateringu dietetycznego to gwarancja pełnowartościowych posiłków przygotowanych zgodnie z naszymi upodobaniami i potrzebami.

Jakie korzyści może przynieść dieta wegetariańska?

Jeśli zrezygnujemy z jedzenia mięsa i zadbamy, by zamiast niego na naszym talerzu pojawiały się zdrowsze produkty, znacznie zmniejszy się ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Przechodząc na wegetarianizm prawdopodobnie znacznie częściej będziemy sięgać po świeże warzywa i owoce oraz strączki. Zawierają one mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów i są znacznie mniej kaloryczne niż produkty mięsne. Dzięki tej diecie będzie nam zatem znacznie łatwiej osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Ponadto, produkty odzwierzęce są w większości bardzo ciężkostrawne, zatem jeśli choć trochę je ograniczymy, poczujemy się lżejsi i pełni energii.

Sprawdź także: Wegetarianizm – co jeść i czym zastąpić mięso?

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję