20.06.2024

Dieta na obniżenie cukru – czyli co zrobić, aby poziom glukozy wrócił do normy?

Miernik glukozy ułożony na warzywach i owocach
"

Nieprawidłowy poziom cukru we krwi to problem dotyczący wielu osób, nie tylko przewlekle chorych. Wiedza o tym, co obniża cukier przy cukrzycy, jest cenna dla każdego. Odpowiedni jadłospis może pomóc nie tylko zmniejszyć stężenie glukozy, ale i nie dopuścić do rozwoju chorób wynikających z hiperglikemii. Dowiedz się, co jeść na kolację, aby obniżyć cukier i jakie modyfikacje warto wprowadzić do codziennego menu, by zadbać o swoje zdrowie.

Spis treści:

  1. Kiedy cukier jest za wysoki?
  2. Jak dieta pomoże w obniżeniu poziomu cukru we krwi?
  3. Jakie produkty spożywcze pomagają w obniżeniu cukru?
  4. Jakie produkty należy wykluczyć z diety przy podwyższonym poziomie cukru?

Kiedy cukier jest za wysoki?

Prawidłowe stężenie glukozy we krwi zależy od wielu czynników. Poniżej przedstawiamy wykaz norm poziomów cukru we krwi:

  • Prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo (8–14 h od spożycia ostatniego posiłku) powinien wynosić od 70 do 99 miligramów na decylitr (mg/dl) u osób dorosłych (lub 3,9–5, 5 mmol/l).
  • Prawidłowy poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku wzrasta, ale powinien wrócić do zakresu prawidłowego w ciągu dwóch godzin. Poziom cukru we krwi po posiłku u osób dorosłych nie powinien przekraczać 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Jeśli masz jakiekolwiek obawy dotyczące poziomu cukru we krwi lub zastanawiasz się nad wprowadzeniem diety na obniżenie cukru dla cukrzyków, skonsultuj się z lekarzem. Specjalista przeprowadzi badania diagnostyczne i doradzi odpowiednie działania w zależności od Twojej sytuacji zdrowotnej. Podpowie też, jak zmniejszyć poziom cukru we krwi i kiedy ewentualnie warto wprowadzić specjalny model żywienia. Regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub u tych, u których stwierdzono podwyższone ryzyko cukrzycy, ale każdy powinien mieć podstawową wiedzę o tym, czym obniżyć poziom cukru we krwi. Nawet drobne modyfikacje codziennego jadłospisu mogą być korzystne dla zdrowia.

Jak dieta pomoże w obniżeniu poziomu cukru we krwi?

Odpowiednio zbilansowana dieta może odegrać kluczową rolę w obniżeniu poziomu cukru we krwi, a tym samym korzystnie wpływać na samopoczucie i organizm. Produkty obniżające cukier powinny znajdować się nie tylko w diecie na obniżenie cukru, ale w każdym zbilansowanym menu. Dietoterapia w cukrzycy stanowi integralną część leczenia tej choroby.

Dieta na zbicie cukru przy cukrzycy typu 2 powinna zostać zbilansowana indywidualnie i ewentualnie uwzględniać konieczność redukcji nadmiernej masy ciała. W przypadku osób chorujących na cukrzycę i przyjmujących insulinę należy również dopasować poszczególne posiłki zawierające węglowodany do ilości podawanych jednostek insuliny. Nieprzestrzeganie zaleceń żywieniowych u osób mających przewlekłą hiperglikemię może uniemożliwiać uzyskanie prawidłowej glikemii, prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i przyspieszać wystąpienie powikłań. Dieta dla cukrzyka powinna uwzględniać nie tylko produkty czy owoce, jakie obniżają cukier, ale i być odpowiednio zbilansowana i energetycznie dopasowana do indywidualnych potrzeb i celów.

Dietoterapia w cukrzycy ma na celu:

  • uzyskanie najbardziej zbliżonego do normalnego metabolizmu węglowodanów i tłuszczów,
  • uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • unikanie hipoglikemii – stanu, gdy cukier spada poniżej wartości 3,9 mmol/l (70 mg/dl),
  • powstrzymanie rozwoju powikłań cukrzycy i miażdżycy.

W przypadku osób ze stanem przedcukrzycowym czy insulinoopornością, wdrażając odpowiednią dietę, można zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Warto zatem wiedzieć, jak obniżyć cukier nie tylko, gdy jego zbyt wysoki poziom staje się symptomem choroby. Poniżej wskazujemy, co jeść, aby obniżyć cukier i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób związanych z hiperglikemią.

Sprawdź także: Co może jeść diabetyk?

Jakie produkty spożywcze pomagają w obniżeniu cukru?

Osoby, u których zdiagnozowano problem ze zbyt wysokim stężeniem glukozy, często muszą znacznie zmodyfikować swoje codzienne menu i zacząć przywiązywać większą wagę do wyborów żywieniowych. Kwestie dotyczące wpływu produktów na glikemię (np. czy pomidor podnosi cukier) okazują się bardzo istotne. Czasem instynktowne decyzje nie muszą być uzasadnione medycznie. Przykładowo, ze względu na właściwości kakao, warto rozważyć włączenie do diety gorzej czekolady – pamiętając oczywiście, ile czekolada ma kalorii i z uwzględnieniem jej w bilansie energetycznym.

Oto kilka grup produktów spożywczych, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi:

  • Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, np.: szpinak, brokuły, cukinia, kapusta, sałata, kalafior, ogórki i pomidory – są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, a jednocześnie mają niski indeks glikemiczny. Warto je spożywać pod każdą postacią, na surowo, gotowane, pieczone.
  • Owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jagody, truskawki, borówki, wiśnie, grejpfruty, i nektarynki – zawierają cenny błonnik pokarmowy, który pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
  • Orzechy i nasiona, np. migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, siemię lniane i chia – są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i białko, co może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, np.: pełnoziarnisty ryż, płatki owsiane, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, quinoa i pełnoziarniste pieczywo, zawierają więcej błonnika i składników odżywczych niż np. ich odpowiedniki z białej, oczyszczonej mąki. Ich właściwości są też wskazówką, jaki chleb na diecie obniżającej cukier warto wybrać – pełnoziarnisty, o niskim IG.
  • Chude mięso będące źródłem pełnowartościowego białka, a także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, np.: łosoś, śledź, makrela i sardynki – są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  • Zamienniki cukru, np. ksylitol czy erytrytol – mają niski indeks glikemiczny i nie wpływają na działanie leków.

Warto rozważyć także skorzystanie z diety pudełkowej dla diabetyka od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny jest starannie zbilansowany pod kątem niskiego i średniego indeksu glikemicznego, co wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i wygodę w codziennym planowaniu posiłków.

Bardzo istotne jest, aby dieta na obniżenie cukru została dopasowana indywidualnie (z uwzględnieniem płci, wieku, masy ciała, aktywności zawodowej i w życiu codziennym oraz treningowej).

Jeśli nadal zastanawiasz się, jak powinna wyglądać dieta dla diabetyków na obniżenie cukru i na jakim jedzeniu należy się skupić, rozważ konsultację z dietetykiem. Pomocna może okazać się też dieta pudełkowa z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź także: Przepis na karobowe brownie z batatów

Jakie produkty należy wykluczyć z diety przy podwyższonym poziomie cukru?

Produkty podnoszące cukier we krwi, to te, które ogólnie nie są zalecane w zdrowej, zbilansowanej diecie. Przy podwyższonym poziomie cukru we krwi, czyli tzw. hiperglikemii ważne jest ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie niektórych produktów i posiłków, które mogą powodować gwałtowne wzrosty poziomu cukru.

W diecie przy podwyższonym poziomie cukru nie są zalecane:

  • słodycze i słodzone napoje, w tym produkty słodzone cukrem, syropami glukozowo-fruktozowymi lub innymi słodzikami, takie jak cukierki, ciastka, lody, ciasta, napoje gazowane, soki owocowe, słodkie jogurty;
  • cukier (także ukryty pod innymi nazwami), miód, syrop klonowy i syrop glukozowo-fruktozowy;
  • przetworzone produkty, np.: fast foody, gotowe dania, przekąski, chipsy;
  • białe pieczywo i produkty z białej mąki, np.: białe chleby, bułki, ciastka i ciasta;
  • napoje alkoholowe;
  • Słodkie sosy i dodatki, np.: dżemy, syropy, ketchup.

W diecie na obniżenie cukru ważne są również:

  • monitorowanie całkowitej podaży węglowodanów,
  • sposób przygotowania posiłków,
  • kontrolowanie wielkości porcji.

Bibliografia:

  1. Czupryniak L., Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

 

"
przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję