Dlaczego głodówki mogą zrobić Ci krzywdę?

głodówka na diecie

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje energii, którą dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Kiedy nagle zrezygnujemy z jedzenia, zacznie ją oszczędzać, żeby podtrzymać pracę najważniejszych narządów: serca i mózgu. Znacznie spadnie tempo przemiany materii. Będziemy osłabieni i zmęczeni. Na początku rzeczywiście zauważysz szybką utratę wagi. Nie będzie to jednak tłuszcz, a prawie sama woda. Ponadto, zwiększy się tendencja do magazynowania tkanki tłuszczowej w przyszłości.

Spis treści:

  1. Co dzieje się w Twoim organizmie, kiedy stosujesz głodówkę?
  2. Skutki głodówek
  3. Głodówka jako najlepszy detoks?
  4. Efekt jo-jo gwarantowany!
  5. Skuteczny sposób na schudnięcie

Co dzieje się w Twoim organizmie, kiedy stosujesz głodówkę?

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje energii, którą dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Kiedy nagle zrezygnujemy z jedzenia, zacznie ją oszczędzać, żeby podtrzymać pracę najważniejszych narządów: serca i mózgu. Znacznie spadnie tempo przemiany materii. Będziemy osłabieni i zmęczeni. Na początku rzeczywiście zauważysz szybką utratę wagi. Nie będzie to jednak tłuszcz, a prawie sama woda. Ponadto, zwiększy się tendencja do magazynowania tkanki tłuszczowej w przyszłości.

Skutki głodówek

Niedobór witamin i składników mineralnych

Jedzenie nie jest dla nas jedynie źródłem energii, lecz także niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Głodówki mogą doprowadzić do ich poważnych niedoborów, a nawet anemii spowodowanej brakiem żelaza lub witaminy B12 i osteoporozy, której przyczyną jest niewystarczająca ilość wapnia w diecie.

Zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej

Stosowanie głodówek może prowadzić do odwodnienia. Wraz z wodą z organizmu usuwane są elektrolity: potas, magnez, wapń i sód. Deficyt tych pierwiastków często skutkuje poważnymi powikłaniami, takimi jak zaburzenia rytmu serca.

Zużycie zapasu węglowodanów

Węglowodany są paliwem dla naszego mózgu. Ich brak spowoduje rozdrażnienie, problemy z pamięcią i koncentracją. Mogą pojawić się też kłopoty ze snem i osłabienie. Dodatkowo brak węglowodanów w diecie paradoksalnie utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej.

Zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę

Stosowanie głodówki skutkuje drastycznymi wahaniami stężenia glukozy we krwi. To z kolei prowadzi do zaburzenia wydzielania insuliny i jej stabilności, co znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę lub insulinooporność.

Złe samopoczucie

Warto pamiętać, że wiele produktów spożywczych, oprócz tego, że dostarczają nam niezbędnych składników mineralnych, stymulują wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Należą do nich między innymi: czekolada, ciecierzyca, jajka i banany. Zrezygnowanie z jedzenia może zatem sprawić, że podczas głodówki będziemy czuć się smutni i przygnębieni.

Sprawdź także: 9 najczęstszych błędów w odchudzaniu

głodówka

Głodówka jako najlepszy detoks?

Zwolennicy głodówki twierdzą, że jest ona najlepszym sposobem na usunięcie szkodliwych toksyn z naszego ciała. Prawda jest jednak taka, że zdrowy organizm jest w stanie oczyścić się sam. Za ten proces odpowiada wątroba. Możemy go wspomóc na przykład wypijając szklankę wody z imbirem i cytryną codziennie zaraz po przebudzeniu. Należy jednak pamiętać, że jeśli prowadzimy zdrowy styl życia i dbamy o odpowiednią dietę, nie musimy martwić się toksynami.

Efekt jo-jo gwarantowany!

Po zakończeniu głodówki nasz organizm będzie skrajnie wyczerpany. Tempo metabolizmu znacznie spadnie. Uruchomi się mechanizm obronny, a zapasy energii odkładane będą w postaci tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że utracone podczas tej „diety” kilogramy powrócą równie szybko, a przez zwolnioną przemianę materii, w przyszłości znacznie trudniej będzie nam się ich pozbyć. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o efekcie jojo.

Skuteczny sposób na schudnięcie

Zapomnij o stosowaniu głodówek, jeśli chcesz trwale pozbyć się nadwagi. Zamiast tego postaw na zdrową i zbilansowaną dietę. Żeby schudnąć, powinniśmy zachować ujemny bilans kaloryczny, czyli spalać więcej energii niż ta, którą przyjmujemy z pożywieniem. Dieta nie powinna być jednak zbyt nisko kaloryczna. To pozwoli nam utrzymać tempo przemiany materii na odpowiednim poziomie. Jeśli pragniesz stracić kilka kilogramów, ale liczenie kalorii i wybór pełnowartościowych posiłków sprawia Ci trudność, zamów catering dietetyczny, który każdego dnia dostarczy Ci smaczne i zdrowe potrawy o odpowiedniej dla Ciebie kaloryczności.

Warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety, która została opracowana przez dietetyków tak, aby zapewnić odpowiednią ilość energii i składników odżywczych. Dzięki temu można skutecznie schudnąć, unikając jednocześnie negatywnych konsekwencji głodówek i efektu jo-jo.

Zobacz też: Jak zacząć odchudzanie?

 

co jeść przy zatruciu pokarmowym
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?

Zatrucie pokarmowe i towarzyszące temu dolegliwości potrafią doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niemal każdy choć raz w życiu zmagał się z objawami takimi jak ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty czy odwodnienie organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio zadbać o swoje ciało w tym trudnym czasie. W poniższym artykule omawiamy, co na zatrucie pokarmowe u dorosłych zalecają lekarze, aby wspierać organizm w powrocie do zdrowia.

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?
jak zmniejszyć ryzyko cholesterolu przy pomocy diety niskowęglowodanowej
Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?

Diety niskowęglowodanowe określane (diety low-carb) są bardzo popularne, szczególnie jako metoda odchudzania czy w kontekście poprawy zdrowia metabolicznego i zwiększenia ogólnego poziomu energii. Niektórzy twierdzą, że niskowęglowodanowe żywienie może negatywnie wpływać na metabolizm, zdrowie wątroby czy normy cholesterolu. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta na wysoki cholesterol.

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?
co jeść przy zapaleniu stawów
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Zapalenie stawów to częsta dolegliwość, która może znacząco obniżyć komfort życia, ponieważ ogranicza ruchomość oraz powoduje przewlekły ból i sztywność. Odpowiednie żywienie, bogate w składniki przeciwzapalne, może odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu dolegliwości oraz wspomaganiu regeneracji stawów. Jak dietą i suplementacją wspierać zdrowie stawów i kości? Co z suplementów działa przeciwzapalnie na stawy? Sprawdź, jaka dieta przy zapaleniu stawów jest rekomendowana przez dietetyków.

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję