Dlaczego głodówki mogą zrobić Ci krzywdę?

głodówka na diecie

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje energii, którą dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Kiedy nagle zrezygnujemy z jedzenia, zacznie ją oszczędzać, żeby podtrzymać pracę najważniejszych narządów: serca i mózgu. Znacznie spadnie tempo przemiany materii. Będziemy osłabieni i zmęczeni. Na początku rzeczywiście zauważysz szybką utratę wagi. Nie będzie to jednak tłuszcz, a prawie sama woda. Ponadto, zwiększy się tendencja do magazynowania tkanki tłuszczowej w przyszłości.

Spis treści:

  1. Co dzieje się w Twoim organizmie, kiedy stosujesz głodówkę?
  2. Skutki głodówek
  3. Głodówka jako najlepszy detoks?
  4. Efekt jo-jo gwarantowany!
  5. Skuteczny sposób na schudnięcie

Co dzieje się w Twoim organizmie, kiedy stosujesz głodówkę?

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje energii, którą dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Kiedy nagle zrezygnujemy z jedzenia, zacznie ją oszczędzać, żeby podtrzymać pracę najważniejszych narządów: serca i mózgu. Znacznie spadnie tempo przemiany materii. Będziemy osłabieni i zmęczeni. Na początku rzeczywiście zauważysz szybką utratę wagi. Nie będzie to jednak tłuszcz, a prawie sama woda. Ponadto, zwiększy się tendencja do magazynowania tkanki tłuszczowej w przyszłości.

Skutki głodówek

Niedobór witamin i składników mineralnych

Jedzenie nie jest dla nas jedynie źródłem energii, lecz także niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Głodówki mogą doprowadzić do ich poważnych niedoborów, a nawet anemii spowodowanej brakiem żelaza lub witaminy B12 i osteoporozy, której przyczyną jest niewystarczająca ilość wapnia w diecie.

Zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej

Stosowanie głodówek może prowadzić do odwodnienia. Wraz z wodą z organizmu usuwane są elektrolity: potas, magnez, wapń i sód. Deficyt tych pierwiastków często skutkuje poważnymi powikłaniami, takimi jak zaburzenia rytmu serca.

Zużycie zapasu węglowodanów

Węglowodany są paliwem dla naszego mózgu. Ich brak spowoduje rozdrażnienie, problemy z pamięcią i koncentracją. Mogą pojawić się też kłopoty ze snem i osłabienie. Dodatkowo brak węglowodanów w diecie paradoksalnie utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej.

Zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę

Stosowanie głodówki skutkuje drastycznymi wahaniami stężenia glukozy we krwi. To z kolei prowadzi do zaburzenia wydzielania insuliny i jej stabilności, co znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę lub insulinooporność.

Złe samopoczucie

Warto pamiętać, że wiele produktów spożywczych, oprócz tego, że dostarczają nam niezbędnych składników mineralnych, stymulują wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Należą do nich między innymi: czekolada, ciecierzyca, jajka i banany. Zrezygnowanie z jedzenia może zatem sprawić, że podczas głodówki będziemy czuć się smutni i przygnębieni.

Sprawdź także: 9 najczęstszych błędów w odchudzaniu

głodówka

Głodówka jako najlepszy detoks?

Zwolennicy głodówki twierdzą, że jest ona najlepszym sposobem na usunięcie szkodliwych toksyn z naszego ciała. Prawda jest jednak taka, że zdrowy organizm jest w stanie oczyścić się sam. Za ten proces odpowiada wątroba. Możemy go wspomóc na przykład wypijając szklankę wody z imbirem i cytryną codziennie zaraz po przebudzeniu. Należy jednak pamiętać, że jeśli prowadzimy zdrowy styl życia i dbamy o odpowiednią dietę, nie musimy martwić się toksynami.

Efekt jo-jo gwarantowany!

Po zakończeniu głodówki nasz organizm będzie skrajnie wyczerpany. Tempo metabolizmu znacznie spadnie. Uruchomi się mechanizm obronny, a zapasy energii odkładane będą w postaci tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że utracone podczas tej „diety” kilogramy powrócą równie szybko, a przez zwolnioną przemianę materii, w przyszłości znacznie trudniej będzie nam się ich pozbyć. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o efekcie jojo.

Skuteczny sposób na schudnięcie

Zapomnij o stosowaniu głodówek, jeśli chcesz trwale pozbyć się nadwagi. Zamiast tego postaw na zdrową i zbilansowaną dietę. Żeby schudnąć, powinniśmy zachować ujemny bilans kaloryczny, czyli spalać więcej energii niż ta, którą przyjmujemy z pożywieniem. Dieta nie powinna być jednak zbyt nisko kaloryczna. To pozwoli nam utrzymać tempo przemiany materii na odpowiednim poziomie. Jeśli pragniesz stracić kilka kilogramów, ale liczenie kalorii i wybór pełnowartościowych posiłków sprawia Ci trudność, zamów catering dietetyczny, który każdego dnia dostarczy Ci smaczne i zdrowe potrawy o odpowiedniej dla Ciebie kaloryczności.

Zobacz też: Jak zacząć odchudzanie?

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję