Stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety wcale nie oznacza, że nie możemy pozwolić sobie na małe co nieco. Istnieje wiele pożywnych produktów, które zaspokoją naszą potrzebę na "coś słodkiego", a jednocześnie zapewnią sytość na długo i dostarczą szerokiej gamy składników odżywczych naszemu organizmowi.
Spis treści:
- Kasza jaglana – właściwości
- Wegańskie miniserniczki z kaszy jaglanej – jak przygotować?
Kasza jaglana – właściwości
Kasza jaglana stanowi stały składnik wielu zdrowych diet. Wszystko ze względu na jej dużą wartość odżywczą i uniwersalność w zakresie przygotowywania zdrowych potraw. Z kaszy jaglanej stworzymy bowiem nie tylko ciekawe potrawy wytrawne, ale również smaczne desery.
Warto wiedzieć, że kasza jaglana zaliczana jest do najzdrowszych kasz. Jej bogactwo składników odżywczych sprawia, że warto wdrożyć ją do diety. Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Charakteryzuje się ona tym, że ma mało skrobi, a dużo dobrze przyswajalnego białka. W jej składzie znajdziemy spore ilości witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), a także żelaza i miedzi. W kaszy znajdziemy także sporą dawkę witaminy E, zwanej witaminą młodości, oraz lecytyny, regulującej poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach kaszy jaglanej.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana także przez osoby, które są na ten składnik uczulone. Świetnie sprawdza się więc w diecie osób cierpiących na celiakię, niedokrwistość czy stosujących dietę bezglutenową. Dlatego często pojawia się m.in. w naszej bezglutenowej diecie pudełkowej.
Kasza jaglana pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki zawartości krzemionki wykazuje zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Krzem oddziałowuje także na mineralizację kości, zapobiegając ich odwadnianiu.
Zobacz również: Superfoods - co to takiego?
Choć kasza jaglana jest dość kaloryczna, zawiera dużo wartości odżywczych, które dobrze się wchłaniają. To właśnie dlatego stanowi główny składnik wielu ciekawych potraw, idealnych do uzupełnienia zbilansowanej diety. Pyszne desery z kaszy jaglanej stanowią jedne z najciekawszych zdrowych przekąsek, którymi można zaskoczyć znajomych.
Wegańskie miniserniczki z kaszy jaglanej – jak przygotować?
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 20 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka kokosowego
- 500 ml napoju sojowego
- 10 g aromatu waniliowego
- 10 g erytrytolu
- 10 g skórki pomarańczy
Sprawdź także: Przepis na jaglane brownie
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłukujemy bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną, gotujemy w 2 szklankach mleka sojowego, cały czas mieszając, aż zmięknie. Pozostawiamy do wystudzenia.
2. Mleczko kokosowe ubijamy mikserem na pianę, dodajemy erytrytol i aromat waniliowy.
3. Wystudzoną kaszę jaglaną miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy.
4. Masę z kaszy jaglanej łączymy z ubitym wcześniej mlekiem kokosowym. Dodajemy skórkę pomarańczową.
5. Powstałą masą wypełniamy foremki na babeczki (najlepiej silikonowe).
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-45 minut aż do zarumienienia.
7. Po ostudzeniu, serniczki dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!