03.02.2021

Przepis na wegańskie miniserniczki z kaszy jaglanej

jaglane miniserniczki z malinami i borówkami z sosem owocowym

Stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety wcale nie oznacza, że nie możemy pozwolić sobie na małe co nieco. Istnieje wiele pożywnych produktów, które zaspokoją naszą potrzebę na "coś słodkiego", a jednocześnie zapewnią sytość na długo i dostarczą szerokiej gamy składników odżywczych naszemu organizmowi.

Spis treści:

  1. Kasza jaglana – właściwości
  2. Wegańskie miniserniczki z kaszy jaglanej – jak przygotować?

Kasza jaglana – właściwości

Kasza jaglana stanowi stały składnik wielu zdrowych diet. Wszystko ze względu na jej dużą wartość odżywczą i uniwersalność w zakresie przygotowywania zdrowych potraw. Z kaszy jaglanej stworzymy bowiem nie tylko ciekawe potrawy wytrawne, ale również smaczne desery.

Warto wiedzieć, że kasza jaglana zaliczana jest do najzdrowszych kasz. Jej bogactwo składników odżywczych sprawia, że warto wdrożyć ją do diety. Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Charakteryzuje się ona tym, że ma mało skrobi, a dużo dobrze przyswajalnego białka. W jej składzie znajdziemy spore ilości witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), a także żelaza i miedzi. W kaszy znajdziemy także sporą dawkę witaminy E, zwanej witaminą młodości, oraz lecytyny, regulującej poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach kaszy jaglanej.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana także przez osoby, które są na ten składnik uczulone. Świetnie sprawdza się więc w diecie osób cierpiących na celiakię, niedokrwistość czy stosujących dietę bezglutenową. Dlatego często pojawia się m.in. w naszej bezglutenowej diecie pudełkowej.

Kasza jaglana pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki zawartości krzemionki wykazuje zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Krzem oddziałowuje także na mineralizację kości, zapobiegając ich odwadnianiu.

Zobacz również: Superfoods - co to takiego?

Choć kasza jaglana jest dość kaloryczna, zawiera dużo wartości odżywczych, które dobrze się wchłaniają. To właśnie dlatego stanowi główny składnik wielu ciekawych potraw, idealnych do uzupełnienia zbilansowanej diety. Pyszne desery z kaszy jaglanej stanowią jedne z najciekawszych zdrowych przekąsek, którymi można zaskoczyć znajomych.

Jaglane serniczki - Kasza jaglana

Wegańskie miniserniczki z kaszy jaglanej – jak przygotować?

Składniki:

  •  200 g kaszy jaglanej
  •  20 g wiórków kokosowych
  •  250 ml mleka kokosowego
  •  500 ml napoju sojowego
  •  10 g aromatu waniliowego
  •  10 g erytrytolu
  •  10 g skórki pomarańczy

Sprawdź także: Przepis na jaglane brownie

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną przepłukujemy bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną, gotujemy w 2 szklankach mleka sojowego, cały czas mieszając, aż zmięknie. Pozostawiamy do wystudzenia.

2. Mleczko kokosowe ubijamy mikserem na pianę, dodajemy erytrytol i aromat waniliowy.

3. Wystudzoną kaszę jaglaną miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy.

4. Masę z kaszy jaglanej łączymy z ubitym wcześniej mlekiem kokosowym. Dodajemy skórkę pomarańczową.

5. Powstałą masą wypełniamy foremki na babeczki (najlepiej silikonowe).

6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-45 minut aż do zarumienienia.

7. Po ostudzeniu, serniczki dekorujemy wedle uznania.

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję