Kasza jaglana - właściwości zdrowotne

bowl z kaszą jaglaną i warzywami

Kasza jaglana, niegdyś królowa polskich stołów, obecnie jest produktem niedocenianym. Na szczęście w ostatnich latach obserwuje się jej powrót do codziennego menu- wystarczy wejść na blogi kulinarne, fora internetowe czy sięgnąć po prasę kulinarną, aby zaobserwować coraz większy wzrost jej popularności. Trend ten cieszy dietetyków, gdyż kasze są wyjątkowo zdrowe, a kasza jaglana zajmuje wśród nich miejsce szczególne.

Spis treści:

  1. Kasza jaglana – kalorie
  2. Kasza jaglana – wartości odżywcze 
  3. Kasza jaglana – właściwości  
  4. Kasza jaglana – kto nie powinien jej jeść? 
  5. Kasza jaglana – gotowanie  
  6. Kasza jaglana – przepisy 


Kasza jaglana – kalorie

Kasza jaglana charakteryzuje się dużą wartością energetyczną, dostarcza:

  •  przede wszystkim duże ilości węglowodanów, głównie skrobi  - 74g/100g ;
  •  białko wysokiej jakości - około 11g;
  •  tłuszcz stanowiący około 4g - jest to wartość większa niż w innych rodzajach kasz. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie kaszy jaglanej. Ciemne i suche miejsce, oraz szczelnie zamknięte opakowanie zapobiegnie utlenianiu się kwasów tłuszczowych, które mogłyby nadać gorzki smak potrawie.
  •  błonnik pokarmowy około 2,5-7g/100 g kaszy. 

Nie bój się włączać do swojej diety tego składnika, pomimo, że 100 g kaszy (surowej) dostarcza 348 kcal, to jest ważnym składnik diety. 

Jeśli chcesz wprowadzić zdrowe, zbilansowane posiłki z kaszą jaglaną i innymi wartościowymi składnikami do swojej codziennej diety, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. To wygodne rozwiązanie, które pozwala zadbać o odpowiednią kaloryczność i wartości odżywcze bez konieczności samodzielnego planowania posiłków.

Sprawdź także:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Kasza jaglana – wartości odżywcze 

Kasza jaglana posiada szereg prozdrowotnych właściwości, jest bogata m.in. w:

  •  witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz poprawiają kondycję skóry;
  •  żelazo (zawiera go najwięcej wśród kasz) oraz lecytynę wspierająca prawidłowy rozwój mózgu i tkanki nerwowej;
  •  tryptofan, który stymuluje układ odpornościowy oraz - jako prekursor serotoninę – która, wpływa na poprawę nastroju;
  •  krzem, który przyczynia się do korzystnego wyglądu skóry, włosów i paznokci oraz wspomaga regenerację tkanki stawowej;
  •  ponadto kasza jaglana zawiera dwa razy więcej wielonienasycyonych kwasów tłuszczowych niż nasyconych. Takie proporcje są szczególnie korzystne, ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie "dobrego" cholesterolu we krwi, a obniżają stężenie "złego", co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
  •  ziarno jest również bogate w fitochemikalia, w tym kwas fitynowy, który uważa się za obniżający poziom cholesterolu i fityniany, które są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem raka. 

Dowiedz się więcej:  Jaka jest rola żelaza w organizmie i jakie są skutki niedoborów żelaza?

kasza jaglana - źródło witamin z grupy B, tryptofanu, żelaza i krzemu

Kasza jaglana – właściwości  

Zachwyt kaszą jaglaną wynika z jej licznych właściwości zdrowotnych, do których należą m.in.:

  •  właściwości alkalizujące organizm; 
  •  właściwości obniżające cholesterol HLD we krwi i obniżenia poziomu insuliny oraz glukozy, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na miażdżycę i cukrzycę;
  •  działanie rozgrzewające, dlatego szczególnie polecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych.

Ponadto kleik z kaszy jaglanej jest potrawą łatwo strawną, co sprawia, że poleca się stosowanie jej w chorobach trzustki czy wątroby. 

Kasza jaglana – gluten

Często zadajesz sobie pytanie czy kasza jaglana ma gluten? Spieszymy z odpowiedzią – kasza jaglana jest bezglutenowa, dlatego jest doskonałą opcją dla osób cierpiących na celiakię. 

Kasza jaglana – kto nie powinien jej jeść? 

Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, z tego powodu nie powinna być spożywana w towarzystwie samych owoców czy bakali przez osoby zmagające się z Insulinoopornością czy cukrzycą typu II.  A jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez płatków jaglanych, to zastosuj się do kilku prostych rad, dzięki którym obniżysz ładunek glikemiczny posiłku: 

  •  dodaj garść orzechów lub nasion – dodatkowe źródło tłuszczu, białka i błonnika pokarmowego spowolni opróżnianie żołądka przez co obniży ładunek glikemiczny potrawy;
  •  jaglankę przygotuj na mleku lub jogurcie – dodatek białka działa podobnie jak tłuszcz i spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz trawienie i wchłanianie węglowodanów.

Zobacz również:  Rola węglowodanów w diecie

Kasza jaglana – gotowanie  

Ugotowanie kaszy jaglanej może wydawać się proste. Ale warto zapoznać się z prostymi radami przygotowanymi przez naszych dietetyków– jak ugotować kaszę jaglaną, aby była sypka. Zacznij od przepłukania porcji kaszy zimną wodą, a następnie wrzątkiem – najlepiej na sitku. Zagotuj wodę w garnku. Odpowiednia proporcja to 2 i ¼ szklanki  wody (560 g) na 1 szklankę (185 g) kaszy. Do gotującej się wody dodaj kaszę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Wymieszaj delikatnie, tak aby kasza nie przywarła do dna garnka.

Ile gotować kaszę jaglaną? 

Całość gotuj przez 15-18 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i poczekaj 5 minut, aż woda odparuje. 

kasza jaglana z warzywami - źródło błonnika pokarmowego

Kasza jaglana – przepisy 

Chcesz włączyć kaszę jaglaną do swojego menu, ale brakuje Ci pomysłów? Specjalnie dla Ciebie nasi dietetycy i kucharze przygotowali kilka pysznych i zdrowych pomysłów na dania z kaszą jaglaną:

  •  kakaowe  ciasto jaglane, dodatek gorzkiej czekolady i orzechów sprawi, że zapomnimy, że ten deser z kaszy jaglanej jest fit;
  •  jaglane brownie, na pewno znasz klasyczne brownie, a co powiesz na mocno czekoladowe ciasto w zdrowszej wersji?
  •  sałatka z kaszą jaglaną i grzybami – to doskonałe danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy; 
  •  wegańskie ciastka jaglane – jesteś na diecie wegańskiej? Nic nie szkodzi! Dla Ciebie również mamy propozycję na pyszny wegański deser! 
  •  budyń jaglany – wystarczy ugotować kaszę na mleku, ostudzić, a następnie zblendować. Możesz dodać również swoje ulubione owoce np. banana. 
  •  kotleciki jaglane – ugotuj kasze i ostudź ją. Dodaj do kaszy swoje ulubione przyprawy np. sól, kurkumę, paprykę oraz parmezan. Całość wymieszaj, dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Uformuj kotleciki jaglane, obtocz w mące i smaż na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Smacznego! 

Pomysły mnożą się bez końca… kasza jaglana na słodko jak i wytrwanie może smakować pysznie! 
Rzadko który produkt posiada tak wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu, dlatego nie powinno dziwić, że te małe żółte ziarenka z charakterystyczną czarną kropką nazywane były kiedyś złotem polskich pól. Co więcej jest to „złoto” dostępne dla każdego przez cały rok. Zdecydowanie polecamy.
 

 

co lekkostrawnego zjeść przed RTG
Ciekawostki, Porady dietetyka
02.12.2025

Dieta lekkostrawna przed RTG – co jeść, by uniknąć problemów przed badaniem?

Przed badaniem RTG należy się odpowiednio przygotować. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, co można jeść przed RTG kręgosłupa lędźwiowego lub zastanawiasz się, czy można jeść przed RTG płuc, to poniższy artykuł jest dla Ciebie. Wyjaśniamy w nim szczegółowo, jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna przed RTG i co warto wiedzieć przed badaniem.

Dieta lekkostrawna przed RTG – co jeść, by uniknąć problemów przed badaniem?
dieta przy zakażeniu Clostridium
Ciekawostki, Porady dietetyka
02.12.2025

Dieta lekkostrawna przy zakażeniu Clostridium — jakie pokarmy wspierają leczenie?

Zakażenie bakterią Clostridium difficile najczęściej objawia się biegunką o różnym nasileniu, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i gorączką, co prowadzi do znacznego osłabienia organizmu. Antybiotyki stanowią podstawę leczenia, ale ważną rolę odgrywa również odpowiedni sposób żywienia. Sprawdź, jaka dieta przy bakterii Clostridium difficile jest zalecana przez lekarzy oraz co jeść. Clostridium nie musi oznaczać konieczności wprowadzenia skomplikowanego jadłospisu.

Dieta lekkostrawna przy zakażeniu Clostridium — jakie pokarmy wspierają leczenie?
kiedy jest konieczna dieta lekkostrawna w ciąży
Ciekawostki, Porady dietetyka
02.12.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – kiedy jest konieczna?

Ciąża to czas intensywnych zmian w organizmie kobiety, które mogą wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego, co może powodować konieczność zastosowania odpowiedniej diety. Planujesz ciążę lub jesteś przyszłą mamą i zastanawiasz się, czy dieta dla kobiet w ciąży zawsze powinna być dietą lekkostrawną? W poniższym artykule omawiamy, jak zdrowo jeść w ciąży, kiedy dieta lekkostrawna dla kobiet w ciąży ma sens oraz przedstawiamy przykładowe przepisy dla tego sposobu żywienia.

Dieta lekkostrawna w ciąży – kiedy jest konieczna?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję