HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
jaglane brownie przepis
21.01.2018

Przepis na jaglane brownie

Brownie to nazwa czekoladowego ciasta, typowego dla kuchni amerykańskiej. Jego nazwa wzięła się od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Klasyczne brownie przygotowywane jest z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki lub – w przepisach dietetycznych – kaszy. Częstym dodatkiem są także orzechy. Dziś przedstawiamy Wam przepis na delikatne w smaku, lekkie i dietetyczne brownie z musem malinowym.

Składniki:

  •  kasza jaglana – 140 g
  •  mleko – 2 szklanki
  •  czekolada gorzka – 80 g
  •  cukier puder – 35 g
  •  jajko – 3 szt.
  •  masło – 15 g
  •  maliny – 320 g

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Masło oraz czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jajko ucieramy z cukrem pudrem, całość dokładnie mieszamy. Do ugotowanej kaszy dodajemy masę czekoladową. Wszystkie składniki blendujemy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ciasta, maliny rozdrabniamy na mus.

Smacznego!

×