21.01.2018

Przepis na jaglane brownie

jaglane brownie przepis

Brownie to nazwa czekoladowego ciasta, typowego dla kuchni amerykańskiej. Jego nazwa wzięła się od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Klasyczne brownie przygotowywane jest z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki lub – w przepisach dietetycznych – kaszy jaglanej. Częstym dodatkiem są także orzechy. Dziś przedstawiamy Wam przepis na delikatne w smaku, lekkie i dietetyczne brownie z musem malinowym.

Sprawdź także:  Superfoods - co to takiego?

Składniki:

  •  kasza jaglana – 140 g
  •  mleko – 2 szklanki
  •  czekolada gorzka – 80 g
  •  cukier puder – 35 g
  •  jajko – 3 szt.
  •  masło – 15 g
  •  maliny – 320 g

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Masło oraz czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jajko ucieramy z cukrem pudrem, całość dokładnie mieszamy. Do ugotowanej kaszy dodajemy masę czekoladową. Wszystkie składniki blendujemy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ciasta, maliny rozdrabniamy na mus.

Zobacz też:  Fasolowe brownie bez mąki – Przepis

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję