31.07.2025

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?

Woda z dodatkami (cytryna, maliny itp.)

Wysokie temperatury potrafią odebrać apetyt, obniżyć samopoczucie i zwiększyć ryzyko odwodnienia oraz problemów żołądkowo-jelitowych. W czasie ekstremalnych upałów, szczególnie podczas wakacji warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak przechowujemy i transportujemy żywność. Odpowiednio zaplanowany jadłospis pomoże przetrwać falę gorąca i będzie wspierać Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj nasze wskazówki oraz zalecaną dietę podczas upałów.

Dieta w upały – jedz lekko i regularnie

W czasie ekstremalnych upałów organizm szybko traci wodę i elektrolity. Dlatego zamiast trzech dużych posiłków, lepiej sięgać po 5-6 mniejszych dań rozłożonych równomiernie w ciągu dnia. Niewielkie porcje jedzenia spożywane regularnie nie tylko ułatwiają trawienie, ale także pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi, co przekłada się na lepsze samopoczucie.

warzywa i owoce sezonowe (m.in ogórek, truskawki, arbuz)

Dodatkowo warto zadbać o źródła potasu i magnezu, by wspierać równowagę elektrolitową, która bywa zaburzona podczas intensywnego pocenia się. W jadłospisie warto uwzględnić:

  • warzywa i owoce, szczególnie sezonowe, np. ogórki, pomidory, arbuzy, maliny, borówki,
  • produkty fermentowane, np. kefiry, jogurty naturalne, maślanki, wspierających mikroflorę jelitową,
  • chude białko, np. grillowany kurczak, ryby, jajka gotowane,
  • pełnoziarniste węglowodany, np. kaszę bulgur, ryż, makarony razowe, pieczywo żytnie.

chude białko (grillowany kurczak)

Co, jeśli upały złapią Cię już po powrocie z ciepłych krajów? Z pomocą przychodzi catering dietetyczny od Wygodnej Diety, gdzie znajdziesz wiele świetnych opcji, które zapewnią Ci odpowiednią podaż witamin i minerałów – na dodatek „opakowanych” w pyszne posiłki!

Tego nie jedz podczas upałów

W czasie intensywnych upałów warto ograniczyć spożycie produktów, które nasilają procesy metaboliczne, obciążają układ trawienny lub potęgują utratę płynów i elektrolitów. Unikaj zatem potraw ciężkostrawnych, szczególnie smażonych, panierowanych i tłustych oraz dań typu fast food. Tego typu żywność zwiększa termogenezę poposiłkową, co w praktyce oznacza dodatkowe wytwarzanie ciepła przez organizm i potęguje uczucie przegrzania. Niewskazane są również wędliny o wysokim stopniu przetworzenia, sery pleśniowe, tłuste sosy i dania z dużą ilością soli, które mogą wzmagać pragnienie i sprzyjać zatrzymywaniu wody w organizmie.

Niektóre surowe produkty odzwierzęce, np. tatar, sushi czy niedogotowane jajka, choć popularne w sezonie letnim, zwiększają ryzyko zakażeń pokarmowych. Warto też zachować ostrożność w łączeniu produktów wzdymających (np. fasoli, kapusty) z dużą ilością owoców, co może nasilać fermentację jelitową i prowadzić do dyskomfortu trawiennego.

Co pić, by się nawodnić?

Dbanie o nawodnienie to podstawowa zasada podczas ekstremalnych upałów. W trakcie wysokich temperatur zwiększa się ryzyko odwodnienia, które objawia się m.in. zawrotami głowy, suchością w ustach, osłabieniem i problemami z koncentracją.

Domowe napoje izotoniczne

  • Pij wodę regularnie w ciągu dnia, w mniejszych ilościach, nie czekając na uczucie pragnienia.
  • Dodawaj do wody miętę, cytrynę, plasterki ogórka, maliny – to naturalny sposób na orzeźwienie, a dla wielu osób także trik na picie większych ilości płynów.
  • Unikaj mocnej kawy, herbaty i alkoholu – mogą działać odwadniająco.
  • Jeśli intensywnie się pocisz, rozważ picie napojów izotonicznych lub domowych elektrolitów, np. wody z solą, cytryną i miodem.

Żywność w podróży – jak zadbać o bezpieczeństwo?

Podczas letnich wyjazdów ogromne znaczenie mają metody transportu i przechowywania jedzenia. Wysoka temperatura przyspiesza namnażanie się drobnoustrojów, szczególnie w produktach takich jak mięso, nabiał, jaja czy ryby. Żywność najlepiej transportować w torbie termoizolacyjnej i jak najszybciej chować do lodówki. Warto również korzystać z lodówek samochodowych. Produkty spożywcze przechowuj zgodnie z informacją producenta. Surowe mięso i ryby trzymaj oddzielnie od żywności gotowej do spożycia. Unikaj również zakupu żywności z ulicznych straganów, jeśli nie masz pewności, w jakich warunkach była przechowywana.

 

Odżywianie na tropikalnych wyspach
Porady dietetyka
21.08.2025

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?

Podróż na tropikalne wyspy to nie tylko szansa na odpoczynek w rajskiej scenerii, ale również okazja do zetknięcia się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Egzotyczne owoce, świeże ryby, lokalne przyprawy i nietypowe kompozycje składników kuszą bogactwem smaków, ale mogą też stanowić wyzwanie dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokie temperatury, odmienny rytm dnia oraz spożywanie nieznanych produktów mogą odbić się na samopoczuciu. Warto wcześniej zastanowić się, jak cieszyć się wakacjami bez dolegliwości trawiennych i korzystać z dobrodziejstw lokalnej kuchni, bez szkody dla zdrowia.

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?
Smart snacking
Porady dietetyka
20.08.2025

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!

W okresie wakacyjnym chętnie sięgamy po przekąski, jednak nie zawsze są one zdrowe i korzystne dla sylwetki. W podróży czy na plaży łatwo ulec pokusie pochrupania chipsów, rozsmakowania się w słodyczach czy słodkich napojach, które dostarczają puste kalorie i negatywnie wpływają na zdrowie. Warto przygotować się wcześniej i poznać smart snacking – sposoby na przekąszanie korzystne dla zdrowia. Oto 5 zdrowych i wartościowych propozycji, które doskonale sprawdzą się w podręcznym bagażu.

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!
Keto wakacje
Przepisy, Porady dietetyka
17.08.2025

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję